7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Laurin

Fredrik Laurin har rekryterats till Uppdrag granskning i Göteborg. (foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Publicerad 3 november 2015 09:00 - Uppdaterad 5 november 2015 18:08

SVT stärker den granskande journalistiken

SVT utökar satsningen på granskande journalistik. I vår startar ett helt nytt grävande program.

I februari börjar dessutom Fredrik Laurin, en av Sveriges mest prisbelönta journalister, på Uppdrag granskning. Han är den första av flera nyrekryteringar till redaktionen.

Under 2016 startar SVT ett helt nytt grävande program som vänder sig till en yngre målgrupp och som ska vara en plantskola för nya talanger inom den granskande journalistiken.

Programmet kommer att sändas i SVT2 klockan 22.15 på tisdagar, men tanken är att innehållet även ska publiceras på webben och i sociala medier.

Robert Olsson

- Av flera skäl är det viktigt att vi vässar vår undersökande journalistik. Dem vi är satta att granska mobiliserar på sitt håll. De använder de nya medierna för att etablera sina sanningar och blir alltmer raffinerade i att offensivt försöka ta udden av våra granskningar , säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och current affairs.

- Dessutom prioriterar många redaktioner och mediehus den undersökande journalistiken och om ska vi fortsätta vara bäst i klassen måste vi upp en nivå i vårt arbete, fortsätter han.

Fredrik Laurin

SVT har rekryterat Fredrik Laurin till Uppdrag granskning i Göteborg och i februari börjar han arbeta som redaktör, med ansvar för research, datajournalistik och metodutveckling.

Den närmaste tiden väntar flera nyrekryteringar till SVT.

Fredrik Laurin har tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman fått Stora Journalistpriset tre gånger samt flera Guldspadar från Grävande journalister och dess amerikanska motsvarighet IRE.

I dag är han chef för grävgruppen vid Eko-redaktionen på Sveriges Radio.

- Jag jobbar med ett väldigt starkt och prisvinnande team här på Ekot vars journalistik gör stor skillnad.  Men SVT i Göteborgs satsning mitt i det rådande medieklimatet är oemotståndligt, säger Fredrik Laurin.

Uppdrag granskning

Ylva M Andersson

Ylva M Andersson

I uppdraget ligger dessutom att Fredrik Laurin ska fortsätta att odla sina utländska kontakter och säkerställa att Uppdrag granskning har en framskjuten position även internationellt.

- Vi toppar laget. Uppdrag granskning ska fortsätta att vara landets ledande redaktion för granskande journalistik. Då krävs att vi attraherar de mest kreativa, kompetenta och konkurrenskraftiga medarbetarna. Fredrik Laurin är en av dem. Jag är otroligt glad över att få hälsa honom tillbaka till vårt gäng, säger Ylva M Andersson, chef för allmän-tv på SVT i Göteborg där Uppdrag granskning har sin bas.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör