15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Institutet för Mediestudiers föreståndare Lars Truedsson

Institutet för Mediestudiers föreståndare Lars Truedsson med den nyutgivna boken om mediebilden av romer. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 28 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 2 november 2015 16:30

UG om romerna kritiserades på medieseminarium

Mediebilden av romer har förändrats. Det var temat för ett seminarium nyligen där även Uppdrag Gransknings uppmärksammade program om bland annat det romska lägret i Malmö fick kritik.

Ett 20-tal personer närvarade vid Institutet för Mediestudiers presentation av en ny skrift om hur mediebilden av romer förändrats.

Utgångspunkten var en studie som Institutet låtit medieforskarna Anna Roosvall och Ester Pollack göra. Genomgångar av DN respektive Aftonbladet från olika tidsperioder visar att  rapporteringen om romer ökat kraftigt de senaste åren- och dessutom tycks den ha förändrats till innehållet, från fördomsfull till mindre fördomsfull.

– Vi ser att medkänsla dominerar över skepsis, även om den främlingsfientliga retoriken finns parallellt, konstaterade Ester Pollack. Men hur länge det kommer att vara så går inte att veta.

Roosvall och Pollack konstaterade att det nästan inte alls finns eller har funnits någon forskning gällande mediebilden av romer.

– Detta var överraskande för oss, sa Anna Roosvall.

Medieforskarna Anna Roosvall och Ester Pollack har studerat förändringen i mediebilden av romer.

Medieforskarna Anna Roosvall och Ester Pollack har studerat förändringen i mediebilden av romer. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Registerscoopet viktigt

Att DN:s avslöjande av Skånepolisens olagliga romregister för drygt två år sen var en viktig händelse gällande de senaste årens mediebild av romer nämndes flera gånger under seminariet.

– Bara genom att beskriva vad det var frågan om tog artikelserien ställning på ett ovanligt sätt, sa Heidi Pikkarainen som är kanslichef på den av den förra regeringen tillsatta Kommissionen mot Antiziganism.

Pikkarainen menade att det samtidigt är typiskt att ingen ställts till svars för polisens registrering av de 4 741 romerna.

Heidi Pikkarainen, engagerad kanslichef på Kommissionen mot Antiziganism

Heidi Pikkarainen, engagerad kanslichef på Kommissionen mot Antiziganism. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hatet finns kvar

I panelen fanns även författaren Lawen Mohtadi, en av filmmakarna bakom den av SVT finansierade dokumentären Taikon som gått på bio sen i början av oktober. Mohtadi underströk att även om den s.a.s. offentliga mediebilden kanske förändrats så är sig dessvärre mycket sig likt från Katarina Taikons tid som offentlig person på 1960- och 70-talen.

– Det är exakt samma hatiska ord och reaktioner som Taikon då fick per brev som idag flödar i sociala medier, sa Lawen Mohtadi.

Seminariepanelen

Flera i panelen ogillade Uppdrag Gransknings sätt att närma sig romerna i granskningen av lägret i Malmö. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Kritik mot UG

Uppdrag Gransknings program om problemen med romska migranter, bl a förhållandena på det stora lägret i Malmö,  den 23 september diskuterades också under seminariet.

– Hela programmet var väldigt problemfokuserat och man borde ha funderat på angreppssättet, tyckte medieforskaren Anna Roosvall.

Lawen Mohtadi höll med i kritiken mot Uppdrag Gransknings approach.

– Självklart ska SVT granska detta men man skulle ha kunnat närmat sig problemen på ett annat sätt. För mig är detta en politisk fråga som bör belysas från många olika håll.

Författaren och filmaren Lawen Mohtadi.

Även om mediebilden blivit bättre lever hatet kvar, underströk författaren och filmaren Lawen Mohtadi. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Vad gör SVT?

För ungefär ett år sedan anordnade SVT tillsammans med SR och UR seminariet ”Romer i fokus” där romer var med och diskuterade hur mediebilden av romer kan bli bättre och hur den romska kulturen kan få större plats i PS-media än den hittills fått. Vad har egentligen hänt sen dess?

– Vi har just haft premiär på serien  "Ett bättre liv" som skildrar romer som kommer som EU-migranter till Sverige. I fem veckor följer vi några romer som har en intressant historia att berätta. Serien är inte bara tänkt att intressera minoriteten utan en bred allmänhet, och uppenbarligen lyckades det för publiksiffrorna vad höga och förhoppningsvis har vi bidragit med ny kunskap och utmanat en del föreställningar, säger programbeställare Helena Olsson.

Carmen i Ett bättre liv.

Carmen i Ett bättre liv. (foto: Agnesfilm)

Utsatthet inte det enda

Romani är ett av de nationella minoritetsspråken som SVT ska göra program på och just nu är uppdraget att öka det utbudet varje år.

– Givetvis är EU-migranternas situation viktig att skildra men det finns alltid en risk att man därmed tappar andra perspektiv, t ex att också svenska romer i Sverige diskrimineras i samhället  Och kanske riskerar vi också bidra till en stereotypisering om mediers bevakning bara fokuserar på utsattheten när det också finns annat att berätta om romer och romsk kultur. Våra senaste dokumentära serier om romer, från 2013 och 2014, har mer handlat om vanliga svenska romer - om framtidsdrömmar, vardagsliv, karriär och traditioner - det är jag glad för, säger Helena Olsson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör