9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Shohreh Zare intervjuar Ahmed på X-cons.

Shohreh Zare intervjuar Ahmed på X-cons. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 26 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 29 oktober 2015 10:01

På väg mot Rinkeby!

1 december invigs och öppnas SVT:s första förortsredaktion.

Men redan nu har det blivande Rinkebygänget börjat jobba tillsammans, med sikte på att tjäna folk i huvudstadens förorter.

Vi är i Husby centrum på Järvafältet i norra Stockholm –  videojournalisterna Rebecca Randhawa Bergmark och Sandy Kalleny och jag. Vi väntar på ishockeyspelaren Rami Sadik. Det är en nästan ljummen höstdag, stadsdelens multietniska befolkning märker knappt det lätt utrustade SVT-teamet på torget. 2013 års kravaller känns avlägsna.

– Jag växte upp i Kista och Akalla, det är alldeles här i närheten, säger Rebecca medan Sandy filmar miljöbilder på torget.

Rebecca Randhawi Bergmark är en av fyra videoreportrar.

Rebecca Randhawi Bergmark är en av fyra videoreportrar som från 1 december har den nya redaktionen i Rinkeby som bas.

Redan börjat

Rebecca är en av fyra VJ:s som ska jobba i den nya Rinkebyredaktionen som ska invigas den i början av december.

– Fast vi har redan börjat jobba ihop och har ett eget litet rum i TV-huset, tills det att vi flyttar. Vi är ett kul gäng och alla kompletterar varann bra.

Sandy är timvikarie på SVT Nyheter Stockholm och inte en i det nya rinkebygänget. Hon hoppas i stället så småningom få arbeta på SVT:s förortsredaktion i Angered i Göteborg.

– För där är jag uppvuxen, säger Sandy.

–Var ska vi göra intervjun?  Rebecca Bergmark med hockeyspelaren Rami Sadik  och Sandy Kalleny bakom kameran

–Var ska vi göra intervjun? Rebecca Bergmark med hockeyspelaren Rami Sadik och Sandy Kalleny bakom kameran.

Journalistiken det viktiga

Ishockeyspelaren Rami dyker upp och teamet börjar leta efter en bra plats i närheten av ishallen, där Rami om en stund ska hjälpa till att träna barn och ungdomar barn och ungdomar från Husby och andra förorter att testa på ishockey.

Intervjun görs utanför ishallen i Husby.

Intervjun görs utanför ishallen i Husby.

– Vi ska berätta om sådant som är intressant för dem som bor i de här områdena, understryker Rebecca.

Hur viktigt är det för er att sitta i Järva?

–Det väsentliga är ju vilken journalistik vi gör och att vi som jobbar har en kunskap och ett stort intresse för våra förorter. Men symboliskt tror jag att det är viktigt att delar av redaktionen flyttar utanför innerstan. För att visa våra tittare att vi menar allvar med vår satsning.

Har du konkreta idéer på jobb du vill göra?

­– Under min tid på SVT hittills har jag rapporterat mycket om extremism och radikalisering i förorterna och det tänker jag fortsätta med. Men något som jag hoppas kunna bevaka mer framöver är den lokala politiken i stadsdelarna. Ett viktigt område som länge varit underbevakat, menar Rebecca Randhawa Bergmark.

-- Kanske ska vi skära bilden så här i stället.

-- Kanske ska vi skära bilden så här i stället. Sandy Kalleny och Rebecca Randhawi Bergmark.

Bilbränder i fokus

På en annan plats i Stockholmsområdet är en annan av SVT:arna  som ska jobba i Rinkeby. Shohreh Zare har just parkerat bilen och är med kameran ensam på väg in i en lokal som tillhör organisationen X-cons, som består av före detta kriminella som försöker hjälpa varann till ett hederligt och drogfritt liv.

– Jag ska försöka gå till botten med bilbränderna. Varför bränns det bilar i förorterna och vilka är det som gör det, förklarar Shohreh som är född i Iran men uppvuxen i Göteborg.

Shohreh Zare kom från Lilla Aktuellt till den nya rinkebyredaktionen

Shohreh Zare kom från Lilla Aktuellt till den nya rinkebyredaktionen.

Bilbränder är ett ständigt gissel för boende i många förorter men det är sällan media försöker granska bakgrunden till problemet och om det görs något åt det.

– Jag vill träffa dem som bränner bilar och försöka förstå varför dom gör det. Här på X-cons finns kanske personer som bränt själva eller i alla fall kan visa mig till sådana som gjort det, förklarar Shohreh.

Shohreh Zare träffar Ahmed och Gabriel på X-cons.

– Jag vill veta varför man bränner bilar, förklarar Shohreh Zare för Ahmed och Gabriel på X-cons.

Redaktion på krog

I SVT Nyheter Stockholms redaktionella landskap sitter chefen Geronimo Åkerlund och visar mig bilder på hur SVT:s nya rinkebyredaktion ska se ut.

Geronimo Åkerlund

Geronimo Åkerlund

– Rinkebystråket, en av gatorna kring Rinkeby centrum ska förändras och bli en esplanad. Nya, fräscha hus med bland annat butiker och restauranger står snart klara. Där, ovanpå en restaurang ska vi sitta, säger han stolt och pekar på skisser på dataskärmen.

De fyra videojournalisterna får tre dagar i veckan en redaktör som ska planera och leda arbetet på förortsredaktionen.

– Våra tre redaktörer på SVT Nyheter Stockholm ska rotera mellan Gärdet, Södertälje och Rinkeby, förklarar Geronimo.

Men till skillnad från Södertälje är Rinkeby alltså en ren lokalredaktion utan eget program och hemsida.

Här, på Rinkebystråket, öppnar SVT:s redaktion den 1 december.

Här, på Rinkebystråket, öppnar SVT:s redaktion den 1 december.

Lämna exotismen

Geronimo Åkerlund har stora förväntningar på vad den nya rinkebyredaktionen kommer att leverera.

– För det första finns ju redaktionen redan och har börjat märkas i vår mix. Men vad jag menar att detta framförallt handlar om är en perspektivförskjutning, snarare än fler lokala järvanyheter. Stora frågor om t ex bostäder och skola kan vi nu i högre grad göra i förorterna än i exempelvis innerstaden. Att fler kan uppleva att SVT Nyheter gör relevant journalistik, säger Geronimo.

Ett annat viktigt syfte med förortssatsningen är att förändra bilden av förorter, exempelvis i Järvaområdet, för publiken som inte bor där.

– Vi måste lämna exotismen som tidigare ofta funnits i vår förortsrapportering om förorterna bakom oss, säger Geronimo Åkerlund.

Rinkeby

Rinkeby byggdes 1968-71 och fram tills nu har inte särskilt mycket förändrats. Nästan 91 procent av invånarna har utländsk bakgrund.

Farligt?

Hur ser då redaktionschefen på riskerna med en permanent SVT-närvaro i Rinkeby, en stadsdel där exempelvis nyligen oskyldiga människor skadades på torget vid en skottlossning.

– Jag säger inte att det alltid kommer att vara ofarligt. Men det måste hanteras. Som nyhetsredaktion söker vi ju faktiskt alltid upp konflikter, säger Geronimo Åkerlund.

Utanför Husby ishall har Rebecca och Sandy intervjuat hockeyprofilen Rami Sadik. Efteråt frågar Rami teamet hur de blir bemötta i Järva.

– Ja, det är ju inte alla som vill att vi ska vara här, säger Rebecca. Randhawa Bergmark.

Vilka är det som inte vill det?

– Det är väl kanske framförallt de kriminella. Jag har redan ett par gånger stött på den attityden. Fast de allra flesta tycker det är positivt att vi ökar vår bevakning av ytterstadsområderna, säger Rebecca.

"Jag tycker inte du gjorde någon bra intervju. Ni i media är likadana allihop, tycker en man.

"Jag tycker inte du gjorde någon bra intervju. Ni i media är likadana allihop", tycker en man.

Förtroendebygge

I organisationen X-Cons anspråkslösa lokal har Shohreh Zare just intervjuat en ung kille vid namn Ahmed om bilbränderna i vissa förorter.

Shohreh känner sig nöjd men just när hon håller på att plocka ner utrustningen börjar en man som suttit och lyssnat på intervjun att kommentera det han hört.

– Varför frågar du om det här? Ni i media gör alltid samma sak hela tiden. Det blir bara fel. Jag hade fan i mig kunnat göra intervjun bättre än dig, får Shohreh höra.

Muttrande går den frustrerade mannen vidare in i lokalen efter att han sagt det han vill.

­– Jag förstod inte hans kritik och jag försöker ju faktiskt här och nu göra något som medierna hittills inte gjort. Men rent allmänt tror jag vår största utmaning sen, när vi väl år på plats i Rinkeby är att etablera oss och skapa ett förtroende. Att vi blir en del av området och att folk litar på oss och VILL vända sig till oss, säger Shohreh Zare.

Mattias Lodding

Mattias Lodding

Behöver inte bo där

Amela Mahovic och Mattias Lodding är de två andra SVT:arna som ska arbeta i Rinkeby. Amela är född i Bosnien och kom som flykting till Sverige. 2007 jobbade hon på SVT för första gången.

Amela Mahovic

Amela Mahovic

– Jag har alltid varit intresserad av Rinkeby, dels för att jag själv har en annan bakgrund och vet vilka motgångar det finns i samhället för personer med invandrarbakgrund. För mig och min familj var vägen väldigt lång.

Ingen av de, som den 1 december börjar bemanna rinkebyredaktionen bor just i Järvaområdet men Amela Mahovic tycker inte det är det viktigaste.

– Jag har bott i många förorter i Sverige och känner mig hemma där, det kan vara Rosengård i Malmö, Hageby i Norrköping eller Rinkeby i Stockholm. Man behöver inte bo just i Rinkeby för att skildra området, menar Amela.

Från Lidingö till Rinkeby

Mattias Lodding är också ursprungligen från förorten men från en helt annan slags än Rinkeby, nämligen Lidingö.

– Jag kände mig ganska tidigt lite understimulerad på Lidingö och började söka vänner i andra delar av stockholmsområdet, inte minst sådana som delade mitt musikintresse, säger Mattias.

I Rinkeby hoppas Mattias få göra inslag om såväl problem och missförhållanden som goda nyheter.

– Men jag tror inte det handlar om en annan typ av journalistik utan mer att vi verkligen börja lyfta fram delar av Stor-stockholm som hittills ofta hamnat utanför i SVT:s nyhetsrapportering.

Amela Mahovic håller med

– Det är viktigt att vi börjar lyssna på människor som bor i dessa områden, hur ser situationen ut egentligen? Jag är även nyfiken på alla framgångar som finns i området, för de finns och de är många –  låt oss prata lite om det!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör