13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Rolf Ernerfeldt i Videobandarkivet

Rolf Ernerfeldt och roboten i Videobandarkivet i TV-huset. Nu är nästa hela arkivet tömt på band. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 21 oktober 2015 06:00 - Uppdaterad 27 oktober 2015 15:51

En teknikepok är över – sista banden snart digitaliserade

Efter tio års arbete med att digitalisera SVT:s alla videoband är arbetet inne i sitt absoluta slutskede. Till jul ska det sista bandet vara klart – och en teknik-epok går därmed i graven.

Rolf Ernerfeldt, som arbetat med digitaliseringsprojektet i Videobandarkivet sedan 2008, har bara tre dagar kvar innan han går i pension - efter 45 år på SVT. Men eftersom det bara återstår några veckors jobb innan projektet är slutfört kommer han att jobba lite extra som nybliven pensionär.

- Det känns skönt att få slutföra det här stora projektet, säger han.

Och det är inte vilket projekt som helst.  Det handlar om hela SVT:s programhistoria. Alla band, från de allra första sändningarna på 50-talet, har förts över digitalt till Meta och finns nu bevarade för framtiden.

- Jag brukar säga att alla program som finns i Öppet arkiv har jag ”hållit i”, säger Rolf.

Videobandroboten

I Videobandarkivet i TV-huset är det högt i tak, cirka tio meter. Mellan gångar med tusentals band finns videoroboten, som efter att ha fått en beställning i datorn snabbt rör sig fram i gången, höjs upp till rätt våning, plockar fram en låda med det aktuella bandet och skickar iväg lådan på ett rullband.

Lådan åker fram på bandet till en öppning i väggen - till Rolfs arbetsrum, där han smidigt kan plocka ut rätt band ur lådan. Hela manövern tar kanske en minut.

Videobandroboten

Videobandroboten hämtar en låda med videoband på en av våningarna...

... på ett rullband fraktas lådan vidare till...

... roboten lyfter ner lådan på ett rullband som fraktas vidare till...

...till en lucka som öppnas på Rolfs arbetsrum. Där kan han smidigt plocka ut rätt band och sedan skicka tillbaka lådan.

... en lucka som öppnas på Rolfs Ernerfeldts arbetsrum. Där kan han smidigt plocka ut rätt band och sedan skicka tillbaka lådan.

Gammal robot

- Videobandroboten är från 1986, så den är snart 30 år gammal, vilket är lite läskigt säger Rolf. Det finns ju inga reservdelar att få tag i.

Från början var det fyra aktiva robotar i Videobandarkivet. Nu har man slaktat två och använt delar till den som fortfarande fungerar.

Ångeprojektet

Mellan 2006 och 2009 pågick ett projekt i Ånge med att digitalisera SVT:s videobandarkiv. Projektet stöttades med EU-bidrag.

- Själv började jag arbeta i VB-arkivet här i Stockholm på våren 2008 och då handlade jobbet om att skicka pallar med band till Ånge, berättar han.

Men problemet som ofta uppstod var att till exempel nyheterna snabbt behövde få fram ett gammalt band till sändning. Och då befann sig bandet i Ånge, vilket inte alltid var så populärt.

- Om bandet ännu inte hade hunnit skickas fick man krypa omkring bland pallarna i källaren och leta, minns Rolf.

När projektet avslutades i Ånge beslöt SVT att fortsätta med kopieringen i egen regi.

- Då kunde nyheterna snabbt låna ett band om man hade kort tid till sändning – eller ännu bättre: vi fixade bandet direkt så kunde de hämta inslaget i Meta.

Rolf Ernerfeldt med ett tvåtumsband.

Rolf Ernerfeldt med ett gammalt tvåtumsband. "En gång när jag skulle på fin middag och hade glömt slipsen sprang jag ner och klippte till en av ett gammalt tvåtumsband."

Finkammat redaktioner

SVT har de senaste åren finkammat alla redaktioner på band för att föra över dem till Meta.

- Nu har vi bara några hundra band kvar att migrera, berättar Rolf.

I videobandarkivet finns ungefär 40 000 band kvar och de ska kasseras. Det är kopior, trasiga band eller band som man beslutat inte ska sparas.

Att skänka bort banden för att användas till annat går inte.

- Nej, vi vill inte att innehållet ska hamna på Youtube – och det finns ingen möjlighet att sitta och radera allt på banden manuellt, så därför kommer de att slängas.

Alla originalband i HD kommer dock att sparas, och ligger redan prydligt packade i kartonger för att bevaras för framtiden.

Originalband i HD-kvalitet sparas för framtiden.

Originalband i HD sparas för framtiden.

Gigantiska flyttkartonger

Arbetet med att kasta alla de 40 000 banden började Rolf med i slutet av september. 60 flyttkartonger, modell gigantiska, beställdes och nu fyller han dem en efter en för att hela VB-arkivet ska vara tömt till årsskiftet.

- Själv går jag i pension 31oktober, men kommer att hjälpa till att avsluta ”Projekt videoband”, vilket känns jättebra.

940 band som ska kasseras.

940 band i en flyttkartong som ska kasseras. (foto: Marika Ireblad)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

23 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör