10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT bjöd in till ett givande seminarium om kultur och förnyelse.

SVT bjöd in till ett givande seminarium om kultur och förnyelse. (foto: Per Westergård)

Publicerad 20 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 27 oktober 2015 15:52

- Ingen kan leva gott på gårdagens framgångar

SVT är Sveriges största kulturinstitution. Det slog Hanna Stjärne med stolthet fast i inledningen av ett seminarium om kultur och förnyelse som SVT hade bjudit in till.

Det blev ett möte mellan både stora och små kulturaktörer, och där alla delade med sig av sina recept för nyskapande.

Hanna Stjärne sa sig vara stolt.

Anledningen är att tidningen Fokus placerade SVT i topp när det helt nyligen rangordnade Sveriges viktigaste kulturinstitutioner.

En position som företaget förärades med motiveringen att de varje år satsar en halv miljard kronor på nyskriven drama samt producerar några av landets mest tongivande kulturprogram. Och inte minst för att företaget satsar när andra drar ner.

VD Hanna Stjärne

VD Hanna Stjärne talade om SVT som Sveriges viktigaste kulturinstitution. (foto: Per Westergård)

Kultur och förnyelse

Hon gjorde det under inledningen av ett seminarium där olika kulturutövare diskuterade kultur och förnyelse med representanter från SVT.

– Ordet institution kan uppfattas som något stort och stängt men för mig att det mer ett viktigt statement för att vi står för en oberoende kultur. Vi har dock stora utmaningar framför oss och vi vill gärna möta dessa tillsammans med er.

Under resten av dagen var det framförallt de inbjudna gästerna som fick komma till tals. Först ut var Tilde Björfors, konstnär, professor och inte minst cirkusdirektör för Cirkus Cirkör.

Tilde Björfors, Cirkus Cirkör

Tilde Björfors, Cirkus Cirkör. (foto: Per Westergård)

Världen är föränderlig

Under en halvtimme berättade hon, nästan utan andningspauser, om cirkusens väg från att vara ingenting till att bli en viktig del av den svenska kulturella myllan.

– Vår dröm var att etablera nycirkus i Sverige. Vi lyckades men på vägen höll vi på att glömma bort att världen är föränderlig. Därför har vi arbetat hårt för att ge utrymme åt dem som kommer efter oss. Vi kan i längden inte leva på gårdagens framgångar.

För att lyckas gäller det att motarbeta de inre system som gör att vi inte vågar pröva nya stigar, menade hon.

Mellika Melouani Melani från Folkoperan.

Mellika Melouani Melani från Folkoperan. (foto: Per Westergård)

Många perspektiv

Övriga talare under dagen var Johanna Beckman från Gagneffestivalen, Mellika Melouani Melani från Folkoperan, Random Bastards ett kreativt kollektiv i Umeå, Anna van der Vliet från ICIA och Pa Modou från Studieförbundet Vuxenskolan och grundare av föreningen Vägen ut.

Utifrån sina respektive perspektiv berättade de om hur de jobbar för att bibehålla en kreativ förnyelse. Galenskap och mod var ett par återkommande uttryck.

Pa Modou Badjie.

– Vi har snackat om förnyelse, om att möjliggöra och om inkludering. Trots det finns det ingen här som ser ut som jag, sa Pa Modou Badjie. (foto: Per Westergård)

"Ingen här ser ut som jag"

Tydligast avtryck gjorde Pa Modou Badjie från Vägen ut i Jordbro och gruppen Panetoz. Bland annat genom att visa på att han var ett undantag i ett hav av höstbleka personer.

– Vi har snackat om förnyelse, om att möjliggöra och om inkludering. Trots det finns det ingen här som ser ut som jag. Öppna dörren för oss, vi står precis utanför och vi kan och vi vill men vi vet inte om vi får. Kan vi inte jobba tillsammans, det om något skulle öppna upp för en kulturell förnyelse.

Det ska inte vara ett inkluderande på grund av allmän hygglighet eller som en tjänst. Pa Modou Badjie menar att han, och många med honom, har rätt att bli och vara delaktiga i det svenska kulturlivet.

– Nu känns det som att jag är en outsider i mitt eget land.

Forum för diskussion

Seminariet gav inga färdiga svar, utan var mer ett forum för diskussion.

Enligt Clara Mannheimer, programbeställare på SVT, var dagen mycket lyckad. Inte minst eftersom det blev tydligt att alla kulturutövare är på väg in i en ny tid.

– Vi måste alla omdefiniera våra roller. Därför vara det intressant att höra hur andra, både stora och små kulturutövare ser på förnyelse och förändring.

Filip Struve, moderator under seminariet.

Filip Struve, moderator under seminariet.

"SVT behöver fler idéer"

Ett steg längre gick Jocke Norberg på SVT Strategi. Han menade att SVT kan vara en möjliggörare inom kulturområdet, men att företaget behöver fler idéer.

– De kommer ofta utifrån, så hör gärna av er med förslag.

Tankar som föll i god jord, åtminstone hos Samuel Isaksson från Random Bastards.

– För oss är medel den verkliga bristvaran. Om SVT kan ge oss resurser och hjälpa oss att nå den stora publiken kan de få både ett ungdomligt och ett norrländskt perspektiv av oss. Nu har vi ett gemensamt ansvar för att få till de samarbeten som krävs.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör