6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Gina Dirawi är programledare för Edit: Dirawi, som startar ikväll.

Gina Dirawi är programledare för Edit: Dirawi, som startar ikväll. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 15 oktober 2015 08:48 - Uppdaterad 19 oktober 2015 17:25

Nu startar tv-programmet Edit

För ett halvår sedan lanserades webbsajten Edit.se.

Nu är det dags för tv-programmet.

På torsdagskvällen startade Edit: Dirawi där Gina Dirawi under tio veckor möter tio aktuella personer. Första gästen – Silvana Imam – har valts ut av sajtens läsare. Ett exempel på hur sajt och broadcast samverkar.

– Jättekul att vi nu är igång, säger programbeställare Clara Mannheimer.

I våras lanserades Edit.se och fick mycket uppmärksamhet i media. Vad som inte kommunicerades tillräckligt i början var att sajten var en del av ett tv-program som skulle lanseras till hösten.

Nu är det dags för Edit: Dirawi. I tio halvtimmesprogram kommer programledare Gina Dirawi att samtala med tio aktuella gäster för att beröra och spegla stora aktuella frågor, som till exempel vår digitala tid, erfarenhet av flykt, svenskhet, identitet och kreativitet.

– Det kommer att vara några få inslag, men sedan är det ett samtal och folk kommer att få tid att prata, säger Gina Dirawi. Gemensamt för gästerna är att de alla har en stark berättelse som man kan gräva in sig i.

Tittarna kommer att känna igen mycket i tv-programmet från sajten Edit.se.

Tittarna kommer att känna igen mycket från sajten Edit.se.

Koppling sajt - broadcast

Tv-tittarna kommer att känna igen både format och reportrar från sajten.

– Kopplingen mellan sajt och broadcast ser lite olika ut beroende på gäst och tema.Till premiärprogrammet fick Edit.se:s publik välja gäst och de allra flesta ville då se rapparen och HBTQ-ikonen Silvana Imam, berättar projektledaren Karin Hübinette.

Rapparen och HBTQ-ikonen Silvana Imam är gäst i premiärprogrammet.

Silvana Imam är gäst i premiärprogrammet.

Andra gäster framöver är bl a komikern Soran Ismail, journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi, skådespelaren Saga Becker, rapparen Rosh Anoushe och Darja Isaksson, som är IT-strateg och sitter med i regeringens nationella innovationsråd.

Karin Hübinette (foto: Lars Pehrson/TT)

Karin Hübinette

Målgrupp för Edit: Dirawi är samma som för Edit.se, det vill säga 18-30-åringar, men man vill också nå den publik som redan finns på SVT och som kan vara något äldre.

– Våra gäster bär alla berättelser som förhoppningsvis griper tag i tittare oavsett ålder, säger Karin Hübinette.

SVT:s uppdrag

Edit – både sajten och tv-programmet - är exempel på utveckling av nya program för unga som SVT har i uppdrag att göra enligt sändningstillståndet.

I paragraf 10 står det bl a: ”SVT ska erbjuda ett varierat utbud av program för och med barn och unga. Programmen ska på barns och ungas egna villkor förmedla nyheter, fakta samt kulturella och konstnärliga upplevelser... SVT ska ha en omfattande nyproduktion och egen produktion av program i olika genrer för barn och unga. SVT ska särskilt utveckla programverksamheten för äldre barn och unga…

– Edit handlar ju om nya sätt att arbeta med produktion av rörlig bild för en ny publik. Vi är i en fas nu när det börjar sätta sig, men vi fortsätter utvecklingsarbetet, säger Clara Mannheimer.

Få in nya talanger

Satsningen Edit är också ett sätt att få in nya talanger på SVT.

I Edit: Dirawi kommer bland annat reportrar, som direktrekryterats från sociala medier, att göra reportage, men även samarbeten med kreatörer långt utanför SVT:s ordinarie ”hägn” kommer att märkas.

– Syftet är att öppna dörren till SVT för personer som kanske inte alltid känt sig representerade, men även att sprida perspektiv och historier som inte alla hos SVT-publiken ännu är bekanta med, säger Karin Hübinette.

Clara Mannheimer

Clara Mannheimer

– Edit öppnar liksom en bakdörr in på SVT för unga talanger. Det känns extra roligt och det är precis så vi vill ha det, säger Clara Mannheimer.

Sociala medier

Edit.se lanserades i april och konvergeringen, det vill säga att få publiken att gå från sociala medier till domänen, är en utmaning.

– Vi har lyckats få bra spridning och respons via sociala medier. Det vi framför allt ser är responsen när vi lyfter aktuella frågor via populärkulturella yttringar, då är publiken med oss och sprider vårt innehåll i en rasande fart, säger Karin Hübinette.

Clara Mannheimer är nöjd med första halvåret:

– Ja, vi vet att sajten funkar och att räckvidden är bra. Från mitt perspektiv som beställare är det viktigt att Edit är ett utvecklingsprojekt där vi ska arbeta på nya sätt med rörlig bild för att nå en ny publik och ha en ständig dialog med publiken där vi lyssnar på deras idéer och riktning.

Blir det en fortsättning på Edit som sajt och tv-program även nästa år?

– Absolut, säger Clara Mannheimer.

Edit: Dirawi har premiär torsdag 15 oktober kl 22.15 i SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör