11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sannah Salameh, programledare på Barnkanalen, var moderator i ett samtal om barn och internet. (foto: Per Westergård)

Publicerad 14 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 19 oktober 2015 17:25

- SVT är en fantastisk plattform för att nå barn

Barn som är ute på nätet blir sämre i matematik!

Du känner igen rubriken, eller varianter av den. Frågan är bara om det är sant.

För att reda ut en del begrepp anordnade SVT en diskussionsdag om barn och internet. Inbjudna var en rad experter och organisationer.

Det kan låta symboliskt, men när barn kommer till SVT för att testa olika online-lösningar får de hålla till precis utanför styrelsens stora rum.

– Platsen är kanske inte det viktiga, men att de är här visar att vi vill lära oss av barn. Vi måste begripa hur de tar sig fram på internet och vill förstå hur deras medievanor ser ut.

Orden kom från SVT:s vd Hanna Stjärne i samband med att hon hälsade välkommen till ett seminarium om barn och internet som företaget hade bjudit in till i början av oktober.

VD Hanna Stjärne

VD Hanna Stjärne på SVT:s seminarium om barn och internet. (foto: Per Westergård)

De som var samlade i Studio 2 i tv-huset i Stockholm var experter på barns medieanvändning och organisationer som antingen jobbade för en ökad digitalisering eller för att hantera de problem som har dykt upp i nätets kölvatten. Men även om hur de yngre barnen använder ny teknik och sociala plattformar för lärande och för att interagera med varandra.

Ingen anledning till oro

Först ut att tala var experterna. Det var Jan Gulliksen, professor i människa - datorinteraktion på KTH och ordförande i regeringens digitaliseringskommission samt Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet som forskar om barn och ungas nätkulturer.

Jan Gulliksen (foto: Per Westergård)

Jan Gulliksen, professor i människa - datorinteraktion på KTH och ordförande i regeringens digitaliseringskommission.

Deras budskap var något förenklat att vi inte ska vara så oroliga när våra barn ägnar sig åt datorer eller plattor i timmar.

– Många av de braskande rubriker vi ser om faran med datoranvändning speglar inte verkligheten, ofta är det journalister som inte kommunicerar forskarnas resultat på ett rättvist sätt, menade Jan Gulliksen och fortsatte resonemanget med att det inte finns några vetenskapliga svar på frågan om hur länge det är lagom för barn att sitta framför en dator.

Jan Gulliksen

- Många av de braskande rubriker vi ser om faran med datoranvändning speglar inte verkligheten, menade professor Jan Gulliksen (foto: Per Westergård)

Hjälper knäcka läskoden

– Sannolikt är det viktigare vad de gör än hur länge de gör det. Däremot vet vi att datorer kan hjälpa barn, framförallt pojkar, att knäcka läskoden snabbare.

Han anser däremot att föräldrar måste ta ett större ansvar. Kanske genom att vara lika närvarande i barnens datorvärld som de är vid fotbollsträningen.

Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet

Elza Dunkels, docent vid Umeå universitet som forskar om barn och ungas nätkulturer. (foto: Per Westergård)

Elza Dunkels menar att dagens oro följer ett mönster som upprepas varje gång betydande tekniska fenomen ser dagens ljus.

– När järnvägen kom varnades läkare och experter för farorna. Samma sak händer nu. Tyvärr är det ofta floskler helt utan belägg.

Snarare är det tvärtom, menade hon. Barn som sällan är ute så mycket på nätet löper större risker eftersom de inte hinner skaffa sig fungerande strategier för att hantera olika situationer.

Henrik Petersson från organisationen InteOkej

Henrik Petersson från organisationen InteOkej. (foto: Per Westergård)

Mobbning och trakasserier

Ingen kan dock blunda för att många barn både mobbas och trakasseras på nätet. Om hur det är och vad vi kan göra åt det pratade Henrik Petersson från organisationen InteOkej.

– Det finns ett behov av att öka tryggheten på nätet men det finns ingen naturlig plattform för att diskutera problematiken. Vårt mål är därför att öka ungas självkänsla så att de själva bättre ska kunna ifrågasätta den rådande nätvardagen.

Sannah Salahem leder ett samtal med Johanna Gårdare, Jonas Söderlund och Johanna Nylund

Sannah Salameh leder ett samtal om barn och internet med Johanna Gårdare, Jonas Söderlund och Johanna Nylund.

"Internet är en fantastisk plats"

Dagen bjöd även på ett samtal mellan Johanna Gårdare, programchef för Barn och ungdom på SVT, Jonas Söderlund, kurator på BRIS, och Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Datorspelsbranschen.

Jonas Söderlund från Bris slog an tonen genom att hävda att internet är en fantastisk plats.

– Ofta glömmer vi bort att internet även kan vara en sammanhållande kraft och producent av kärlek.

Johanna Nylander fortsatte i samma anda.

– Internet är ett verktyg som låter oss göra massor av roliga saker. De problem som finns är heller inte unika för den digitala världen. Det är snarare en spegling av det samhälle vi lever i. Därför bör de mörka delarna av internet betraktas som en förlängning av vår vanliga värld, och hanteras därefter.

Sannah Salameh, Johanna Gårdare, Jonas Söderlund, och Johanna Nylund.

Sannah Salameh, Johanna Gårdare, Jonas Söderlund, och Johanna Nylund. (foto: Per Westergård)

Informera om rättigheter

En tankegång som Jonas Söderlund fortsatte med var påståendet att vi aldrig kommer att kunna skapa ett samhälle där barn aldrig utsätts för obehagliga situationer.

– Vi måste därför informera barn om deras rättigheter, och vi måste bli bättre på att lyssna när det vill berätta om obehagliga situationer som de har varit med om. Tack och lov har många barn en god förmåga att hantera det dåliga de utsätts för.

Grupparbete

Inbjudna till SVT:s seminariedag om unga och internet var en rad experter och organisationer.

Trots att diskussionen ofta tangerade det oönskade var grundtonen positiv. Möjligheterna är fler än hoten är den snabbast möjliga sammanfattningen av dagen.

Hyllade värden

Efter seminariet var SVT:s Johanna Gårdare nöjd.

– Vi har haft ett fokus på det positiva, och pratat mer om barns demokratiseringsprocesser än om tekniken och dess risker.

Även Jonas Söderlund från BRIS var nöjd. Framförallt över att han hade fått en möjlighet att sprida sin organisations budskap, men han passade även på att hyllade dagens värd.

– SVT är en fantastisk plattform för att nå barn och det glädjer mig att företaget tar deras svårigheter på allvar. Inte minst i programmet ”Morgans mission”, det är ett bra exempel på hur SVT kan och bör jobba.

Idolfoto av Johanna Gårdare, Jonas Söderlund, Sannah Salameh och Johanna Nylund. (foto: Per Westergård)

Idolfoto av Johanna Gårdare, Jonas Söderlund, Sannah Salameh och Johanna Nylund.

Fakta:

SVT arrangerade den 5 oktober ett seminarium om hur de yngre barnen använder ny teknik och sociala plattformar för sitt lärande och interagerande med varandra.

Inbjudna till seminariet var både experter och organisationer som arbetar med barn.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör