15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Debatt på Publicistklubben

Debatt på Publicistklubben, fr v: Björn Häger, moderator, Hans Rosling, professor i global hälsa, Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och Ulf Johansson, programchef för riksnyheter på SVT. (foto: Per Westergård)

Publicerad 8 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 9 oktober 2015 14:45

Det är inte medias fel att vi vet så lite om världen

Vad vet journalister om världen - egentligen? Det var frågan när Publicistklubben bjöd in till debatt med Hans Rosling som självklar centralpunkt. Ganska mycket visade det sig.

Någon riktigt debatt blev det dock inte. All strålglans föll på professorn själv även om en viss kritik mot hans sanningar plötsligt vaknade till liv.

Någonting har hänt. Plötsligt svarar publiken rätt på frågor om hur många som får mässlingsvaccin och hur många barn kvinnorna i Bangladesh föder.

– Jag har aldrig sett ett bättre resultat, konstaterade Hans Rosling, professorn i global hälsa och den svensk som just nu lyser tydligast på stjärnhimlen, under en föreläsning som föregick Publicistklubbens debatt.

I nästa mening kom fråga; har ni lärt er det här av någon annan än mig?

Blott två händer kom upp i luften, och det från en publik som bestod av flera hundra personer.

Mycket utrymme i media

Sanningen är att Hans Rosling under senare tid har fått massor av utrymme i media och det han gör fungerar utan förbehåll väldigt bra. Med enkla tabeller, klossar och vandrande bubblor kan han på några minuter visa på positiva förändringar i världen.

Framförallt sådana som sker långsamt och i tysthet. Exakt de skeenden som media har som svårast att hantera.

Hans Rosling

Med enkla tabeller och klossar visar Hans Rosling på några minuter på positiva förändringar i världen. (foto: Per Westergård)

Kvällens rubrik - är det medias fel att vi vet så lite om vår omvärld - kändes därför naturlig.

Svaret från Hans Rosling förvånade nog en och annan journalist i Kulturhusets studio. Redo som de var att krypa till kors och erkänna sina synder.

– Det är inte medias fel. Det är snarare skolan och vetenskapsvärlden som har misslyckats.

Hyllade media

Snarare hyllade han media för mängder av goda reportage med stor inlevelse.

– Problemet är inte bristande medkänsla utan att så få har koll på grundläggande fakta. Det innebär att de inte kan sätta in era reportage i ett sammanhang. Målet med mitt arbete är därför att bygga den Billybokhylla som behövs för att organisera både vetenskaplig fakta och journalisternas känslomässiga reportage. Utan struktur, vår hylla, kommer allt ni gör att falla platt till golvet och där kommer ingen att hitta dem.

Det är fakta han säger sig brinna för, men de flesta förfrågningar från journalister handlar om att ställa upp på ett personporträtt.

– Varför vill ni veta så mycket om mig, vad är det för kul att skriva om en gubbe som bor i Uppsala och som äger en katt?

– Varför vill ni veta så mycket om mig, vad är det för kul att skriva om en gubbe som bor i Uppsala och som äger en katt?

– Varför vill ni veta så mycket om mig, vad är det för kul att skriva om en gubbe som bor i Uppsala och som äger en katt? (foto: Per Westergård)

Gav kungen en känga

Än mer kritisk är han mot att medier i tid och otid vill debattera biståndets vara eller icke vara.

– Hur ska vi kunna diskutera något om vi inte har grundläggande kunskaper om. Det finns dessutom saker som inte går att debattera, dit hör fakta om utvecklingen i världen.

I det sammanhanget kunde han inte låta bli att dela ut en känga. Inte till media, men väl till Svea rikes konung.

– I ett nyårstal för ett par år sedan talade han om att vi snart kommer att vara 21 miljarder människor på jorden. Ett grundlöst påstående som får mig att undra över hur hovet hanterar källkritik. Samma sak gäller SVT som sände programmet.

Den här artikeln har hittills enbart handlat om Hans Rosling. Det var även symptomatiskt för debatten. Eller den icke-debatt som kvällen kom att utvecklas till.

Trodde på påhopp

– Jag hade förberett mig på att Hans Rosling skulle angripa oss, men några påhopp kom aldrig. Istället var det han själv som stod i centrum, sa Ulf Johansson, programchef för riksnyheter på SVT och en av två som kompletterade Hans Rosling i debatten, efteråt.

Den andra var Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Lunds universitet.

Hon gjorde ett par försök att tydliggöra skillnaden mellan vetenskapliga och journalistiska artiklar.

– När man skriver en akademisk text börjar man med bakgrunden, först efter sisådär 26 sidor närmar man sig någon form av konklusion. Journalister börjar i motsatt ända.

Gunilla Jarlbro och Ulf Johansson.

Gunilla Jarlbro och Ulf Johansson. (foto: Per Westergård)

Folkbildning - inte vetenskap

Hans Rosling framhöll att han under sina föreläsningar inte ägnar sig åt vetenskap.

– Det här är ren och skär folkbildning. Min forskargärning handlar istället om sjukdomen konzo och dess samband med blåsyraexposition från kassavaroten. Där är jag en världsauktoritet, men det är media inte ett dugg intresserad att skriva om.

Ulf Johansson försökte några gånger under kvällen att få igång en diskussion kring kvällens tema. Ofta med en självkritisk utgångspunkt.

– Vi har inte alltid förmågan att hänga med i utvecklingen, men jag lovar att vi försöker. Bland annat gjorde vi nyligen en heldagssatsning om människor på flykt. Vi gjorde det både i rutan och på plattformar som är mer lämpade att förklara komplicerade sammanhang på.

Han medgav även att tv-debatter inte alltid är så klargörande.

– Vi behöver hitta nya former för att ta oss längre och djupare in i ämnen. Framförallt behöver vi fler resonerande program.

Ulf Johansson ställer frågor till Hans Rosling på PK-debatten.

Ulf Johansson ställer frågor till Hans Rosling på PK-debatten. (foto: Per Westergård)

Fastare grepp

Kanske borde kvällens moderator Björn Häger ha tagit ett mer fast grepp om diskussionen, om målet nu var att diskutera mediernas roll. Frågan är om antalet ”rätta” svar på Hans Roslings frågor skulle ha varit lika många om inte vi alla redan hade hört dem. Hur står det till med journalisters omvärldskunskap egentligen, den frågan fick inget riktigt svar.

Den smeksamma och vänliga vind som inledningsvis omgav Hans Rosling, både hans person och hans gärning, kantrade mot slutet av kvällen. Det blev uppenbart att den som står på toppen får räkna med att det blåser hårdare där än vad det gjorde på vägen upp. Att han skulle få skarpt kritiska frågor från publiken verkade han dock inte ha förväntat sig.

"Arrogant typ"

Tuffast var anklagelsen om att han är en arrogant typ som inte alltid har rätt, åtminstone inte när han pratar om hur de utmaningar världen nu står inför ska hanteras.

– Kanske var det ett stort misstag att jag gav mig in i flyktingdebatten, konstaterande han med en tydlig suck.

Samtidigt visade han upp en något snarstucken sida. Och avslöjade indirekt något som förmodligen är en hemlighet.

– Nu vet jag inte längre om jag vill göra Vinter i P1. Kanske ska jag i fortsättningen bara göra läromedel för lärare.


"Hans Rosling fick oss att ändra inriktning"

Ingrid Thörnqvist

Ingrid Thörnqvist

Har Hans Rosing påverkat SVT:s utrikesbevakning?

Ingrid Thörnqvist, SVT:s utrikeschef:

- Jag träffade honom första gången 2010, och det blev ett möte som kom att ändra inriktning på vår utrikesbevakning. Inte minst hur vi skildrar Afrika.

- Efter det blev våra reportagen mer konstruktiva och vi fokuserade mer på den positiva utvecklingen istället för att som tidigare utgå från det som var negativt. Inledningsvis fick reportagen inget vidare genomslag men med tiden märkte vi att bilden av Afrika sakta förändrades.

- Han har även gjort det tydligt att vi har svårt att skildra en långsam utveckling utan tydlig början och slut. Det har fått oss att göra program som innehåller fler analyser.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör