9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Morgans mission

Morgan Alling har en mission – att upptäcka och motarbeta mobbning i en helt vanlig svensk skola. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 5 oktober 2015 07:00 - Uppdaterad 6 oktober 2015 12:26

SVT gör samordnad satsning mot mobbning

Ikväll startar Morgans mission, som är en tv-serie om mobbning, men även ett första exempel på hur SVT tänker jobba med samhällsjournalistik i fortsättningen.

Det nya är att SVT i högre grad kommer att samla resurser från hela företaget för att bevaka viktiga teman. Därmed ska genomslaget bli mer kraftfullt och räckvidden större.

Under några månader jobbade skådespelaren Morgan Alling tillsammans med elever i klass 8 C på Norreportskolan i Ystad för att upptäcka och motarbeta mobbning.

I fem avsnitt, med premiär ikväll den 5 oktober, får tittarna följa deras gemensamma resa för att skaffa sig kunskaper och erfarenheter som sannolikt kommer att förändra dem för alltid. Tesen är att det inte finns några onda barn - bara onda mönster.

Samordnar resurser

SVT har genom åren producerat många program och serier som både har engagerat och väckt debatt. Ändå är ”Morgans mission” något nytt. Det är det första fullskaliga exemplet på hur SVT ska jobba i fortsättningen.

Helena Olsson

Helena Olsson

Genom att samordna företagets resurser ska samhällsbevakning bli mer engagerande, nå ut till fler och samtidigt leverera samhällsnytta.

– Vi vet att vår samhällsjournalistik når ut med större kraft om vi koordinerar arbetet, både mellan de olika redaktionerna och hur vi publicerar, säger Helena Olsson, programbeställare för Nyheter & Samhälle på SVT.

Aktuellt och Rapport

Det betyder i praktiken att SVT parallellt med realityserien om mobbning kommer att göra ett stort antal andra satsningar inom ämnet. Aktuellt, Rapport och de regionala nyhetsprogrammen kommer att sända egna nyheter på temat. Lilla Aktuellt viker en hel vecka åt ämnet samtidigt som Kulturnyheterna och SVT Sport gör fördjupningar inom sina respektive områden.

Även program som Debatt, Gomorron Sverige och Go´kväll kommer att ta upp mobbningens många ansikten samtidigt som Dokumentärredaktionen sänder en film kopplad till satsningen. För att alla tittare ska kunna vara delaktiga kommer SVT även att syn- och teckentolka Morgans Mission.

– Dessutom finns en genomtänkt plan för hur sociala medier ska jobba aktivt för att fånga upp tittarnas egna berättelser, berättar Helena Olsson.

"Det finns inga onda barn – det finns bara onda mönster”- Morgan Alling.

"Det finns inga onda barn – det finns bara onda mönster” - Morgan Alling. (foto: Janne Danielsson)

Grävande och granskande journalistik

Kort sagt handlar det om att samordna samhällsserier, grävande och granskande journalistik, dokumentärer, infografik, planerade och oplanerade nyhetsinslag. Nytt är även att Eva Landahl på nyheterna kommer att ha rollen som operativ koordinator i liknande satsningarna framöver.

Det är inte alla ämnen som ska eller kan rullas genom hela organisationen innan de når tittarna. För att ett område eller ämne  ska fungera i det samordnade formatet krävs det att det är ett samhällsjournalistiskt stort och relevant ämne och ha en förmåga att beröra tittarna i deras egen vardag.

Samtidigt måste det gå att skapa en aktiv dialog med publiken eftersom det ofta är deras berättelser som utgör en hörnsten i bevakningen.

Metoden har testats

Samarbeten över redaktions- och divisionsgränserna är inte helt nytt. Under året har SVT genomfört ett antal satsningar där metoden har testats. Dit hör bland annat satsningen ”Ett Sverige” där möjligheten att leva och verka i hela Sverige stod i fokus.

Koncepten kommer oftast att användas för satsningar som planeras långt innan första publicering, men ska även vara möjlig även användas för aktuella nyhetshändelser. Ett exempel är den satsning som SVT gjorde om flyktingars situation i september.

– Det var en snabbt påkommen kraftsamling. Det började med att Robert Olsson, programdirektör för nyheter och samhälle på SVT, ringde till mig om flyktingsituationen i Europa en söndagsmorgon. Senare samma dag kontaktade vi programchefer och på måndagen påbörjades planeringen för att sedan rulla ut både i rutan och på sociala medier redan samma dag med crescendo på torsdagen.

Problematisera komplicerade frågor

Innebär det här att SVT har börjat bedriva journalistiska kampanjer?

– Nej, vi arbetar efter samma journalistiska principer som alltid annars, skillnaden är att vi arbetar samordnat för att förstärka genomslaget och öka räckvidden. Genom att belysa ämnen ur flera olika perspektiv kan vi addera fler vinklar och problematisera komplicerade frågor. Det om något är public service.

Att ta ett samlat grepp handlar även om att SVT måste anstränga sig mer för att ta sig igenom det brus som finns i dagens medievärld.

– Det finns idag så många publiceringsytor som helt saknar ett ansvarsfullt och opartiskt redaktörskap. Därför är det viktigt att SVT förmår vara en sammanhållande aktör i det offentliga samtalet kring viktiga ämnen, menar hon.

Björn Johansson är en av Sveriges främsta mobbningsforskare och Morgan Alling.      Björn Johansson är en av Sveriges främsta mobbningsforskare och Morgan Alling.

Björn Johansson är en av Sveriges främsta mobbningsforskare och Morgan Alling. Björn Johansson är en av Sveriges främsta mobbningsforskare och Morgan Alling. (foto: Janne Danielsson)

Växt fram efter hand

När Morgan Alling började att arbeta med sin mission fanns det inga tankar på att serien skulle få någon uppbackning från andra redaktioner på SVT.

– Den större satsningen har växt fram efter hand. Det är fantastiskt det som sker, och det gör mig så glad att SVT tar ämnet på så stort allvar, säger Morgan Alling.

Han är övertygad om att det här är rätt väg att arbeta med viktiga ämnen.

– SVT:s helhetstänkande gör att genomslaget bli betydligt större. Tidigare har det ofta varit så att tankeväckande program har kommit, fått viss uppmärksamhet och sedan försvunnit ur publikens medvetande. Med den inramning som programmet kommer att få ökar chansen att fler tänker efter hur vi lever och agerar i vardagen. Tyvärr är det så att mobbing är så vanligt att vi ofta inte ser att den finns.

Petra Larsson är rektor på Norreportskolan i Ystad.

Petra Larsson är rektor på Norreportskolan i Ystad. (foto: Janne Danielsson)

Även UR är med på tåget

Parallellt med SVT:s satsning kommer UR att sända två program om mobbing. Det första är programmet ”Det handlar om dig”

I serien som går i fyra delar möter programledaren Musse Hasselvall personer som är eller har varit mobbade, personer som har mobbat och personer som varit del av mobbning mer passivt.

Han kommer också till en smärtsam insikt – han har själv varit en mobbare. I serien förklaras varför mobbning uppstår, vilka olika roller vi intar vid mobbning och de långsiktiga konsekvenserna för både den utsatte och den som mobbar.

Premiär 6 oktober i SVT2 kl. 20.30

Det andra är programmet ”Det handlar om oss”.En serie i fem delar som leds av Martina Haag och riktar sig till alla föräldrar som har barn i skolåldern. I dokumentären träffa föräldrar till barn som blivit mobbade och barn som mobbat.

Premiär 7 oktober i SVT1 kl. 22.00

Fakta:

Parallellt med realityserien Morgans mission om mobbning kommer SVT att göra ett stort antal andra satsningar inom ämnet. Aktuellt, Rapport och de regionala nyhetsprogrammen kommer att sända egna nyheter på temat. Lilla Aktuellt viker en hel vecka åt ämnet samtidigt som Kulturnyheterna och SVT Sport gör fördjupningar inom sina respektive områden.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

26 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör