15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 30 september 2015 15:12 - Uppdaterad 2 oktober 2015 12:16

Privatmedier tillsätter PS-kommission

Sveriges stora kommersiella medieföretag ska nu inleda en egen granskning av SVT och SR.

- Vi är väldigt förvånade, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.

Det är Mittmedia, Schibsted, Bauer Media Group, Tidningsutgivarna och Bonnier som tagit initiativet till den nya public service-kommissionen. Planen är att granska hur public service fungerar i dag och även komma med förslag till hur verksamheten bör fungera på längre sikt.

­– Vi tycker att det saknas en bra diskussion kring public service roll, definition och uppdrag, säger Staffan Rosell, vd på Bauer Media group (fd SBS Discovery Radio) till Svenska Dagbladet.länk till annan webbplats

Bland initiativtagarna finns också de som tycker att regeringens pågående medieutredning exkluderar alla frågor som berör public service roll och funktion.

Väl utrett

Jimmy Ahlstrand

Jimmy Ahlstrand

SVT:s Jimmy Ahlstrand tycker att Public service roll och betydelse är väl utredd.

­­– Det är åtminstone fyra public service-utredningar som landat i att vi ska ha en stark närvaro på webben. Alla åtta partierna i riksdagen står bakom detta, eftersom man inser att det är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla verksamheten i en ny tid och för att fortsätta nå ut till publiken.

Jimmy Ahlstrand hänvisar också till att Myndigheten för radio och tv har efter ett och ett halvt års arbete i samverkan med flera opartiska forskare kommit fram till public service i Sverige i grunden har en positiv marknadspåverkan.

– Därför tycker jag det blir lite märkligt när de kommersiella väljer att finansiera en kommission, nästan uteslutande bestående av personer som redan tidigare är kända för att vilja begränsa public service.

Ordförande och ledamöter

Gunnar Strömblad, Schibsteds tidigare koncerndirektör och styrelseordförande samt före detta vd för Svenska Dagbladet och Aftonbladet har utsetts till den nya kommissionens ordförande.

Övriga ledamöter är: Agneta Dreber, tidigare styrelseordförande i Sveriges Radio. Mikaela Valtersson, vice vd för Kunskapsskolan och ordförande för Friskolornas riksförbund. Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt och tidigare bland annat pressombudsman. Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Omsätter 70 miljarder

Jimmy Ahlstrand pekar på styrkan hos dem som nu på egen hand ska granska SVT och övrig svensk public service.

– Jättarna som här gått ihop omsätter själva mer än sjuttio miljarder, varav mer än 21 i Sverige. Därutöver har vi att verka på en marknad där vi har aktörer som Google och Apple att förhålla sig till. Vi är idag en relativt liten spelare men vi vet att vi har ett extremt starkt stöd hos publiken, mycket starkare än de hör aktörerna som nu gått samman.

Ahlstrand hade hellre sett samverkan med, än att bli granskad av, de kommersiella medierna.

­– Vi kan ta den här debatten men det vore mer konstruktivt om vi kunde sitta samman och diskutera branschens gemensamma problem, alltifrån hot mot journalister, till de globala jättarnas roll och påverkan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör