15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Redaktionen i Södertälje

"Hur ska vi lösa det här då?" Fr.v. Linda Asmar, Malin Benett Klarin, Klara Klintbo Skilje och Magnus Liljesköld. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 24 september 2015 06:00 - Uppdaterad 28 september 2015 13:33

Bra start för SVT Nyheter Södertälje!

Många är nyfikna på hur det går för vårt nyaste nyhetsprogram som görs av några entusiastiska unga SVT:are på Storgatan 1 i Södertälje.

En imponerande kakelugn i ett hörn på redaktionen antyder att SVT Nyheter Södertäljes lokal ursprungligen var bostad för någon av stadens finare familjer. Jugendhuset från 1905 ligger verkligen mitt i stan.

– Kom ska du få se SVT:s förmodligen bästa redigeringsutsikt, säger reportern Klara Klintbo Skilje och visar ett litet rum längst in i lokalerna.

Från det lilla blocket på tredje våningen ser man ut över torget Marenplan som är en av Södertäljes stora mötesplatser och vidare bort över viken Maren som är en del av vattendraget med kanalen som delar staden i två distinkta halvor.

­– Här nedanför på torget är det konserter på somrarna. Jag satt och jobbade här när Måns Zelmerlöv spelade en kväll, berättar Klara.

SVT:s bästa redigeringsutsikt?

SVT:s bästa redigeringsutsikt? (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Klara Klintbo Skilje

Klara Klintbo Skilje (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Hon är en av fem reportrar som tillsammans med en redaktör utgör SVT Nyheter Södertäljes personalstyrka. Redaktörskapet roterar dock än så länge mellan SVT Nyheter Stockholms tre redaktörer som turas om att jobba en vecka i Södertälje. Den dagen Vipåtv besöker redaktionen är det Malin Benett Klarin som är redaktör.

– Det är min andra dag här så jag har inte så mycket att berätta än. Men så mycket kan jag säga att det är ett grymt ambitiöst gäng som jobbar här, säger Malin.

Ingen egen chef

Även om SVT Nyheter Södertälje är en redaktion med eget program med egna sändningar så har man, i likhet med SVT Nyheter Helsingborg, ingen egen redaktionschef. Den funktionen har Geronimo Åkerlund i Stockholm.

Personalansvarig för de fem reportrarna i Södertälje är Robert Wiström, gruppchef för regionalreportrarna i Stockholm och för programledarna i hela nyhetsregion Öst.

Ut på jobb i Järna! Klara Klintbo Skilje på språng.

Klara Klintbo Skilje ska göra ett jobb i Järna. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

VJ-vardag! Klara Klintbo Skilje ska ta några exteriörer i ett industriområde.

VJ-vardag! Klara Klintbo Skilje tar några exteriörer i ett industriområde. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

13 sändningsminuter

Att Södertälje ska kunna fylla 13 sändningsminuter per dag, lika mycket som alla andra regionala SVT Nyheter, med en personalstyrka som bara är drygt hälften av en 10-orts bygger på att även relativt mycket material som görs av SVT Nyheter Stockholm inkluderas i Södertäljes utbud.

– Södertälje är en del av Stor-Stockholm och ligger i Stockholms län så det är naturligt att ge södertäljepubliken även en hel del nyheter som inte är rent lokala, förklarar Malin Benett Klarin.

Malin Benett Klarin

Malin Benett Klarin turas om med Stefan Bokström och Stefan Olsson att vara redaktör i Södertälje. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Även reportern Hampus Rundberg tycker det finns fördelar med att inte göra ett rent södertäljeprogram.

­– Samarbetet med Stockholm ger ju oss ett större material att välja från, för vår publik. Och vi ska ju inte sitta i en liten bubbla här utan även visa att Södertälje är en del i ett sammanhang.

Rysningar längs armarna

Klara Klintbo Skilje har fått en av de fyra reportertjänster som hittills tillsatts i Södertälje. Hon har flera års bakgrund som radioreporter i P4 men arbetade närmast före det att hon i våras anställdes i SVT på Länstidningen i Södertälje i nästan ett år.

– Jag är född och uppvuxen här i kommunen och det är för mig helt fantastiskt att få vara med och starta upp ett nytt nyhetsmedium just här i Södertälje. Ja, det är så stort att det nästan ger mig rysningar längs armarna!

Malin Bennet-Klarin, Klara Klintbo Skilje och Hampus Rundberg

Malin Bennet-Klarin, Klara Klintbo Skilje och Hampus Rundberg. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Kunskaper i arabiska

Förutom sin lokala anknytning och kännedom har Klara nytta av sina kunskaper i arabiska när hon åker ut och gör inslag i Södertäljes mångkulturella stadsdelar. Men TV-mediet är nytt för henne och SVT-karriären inledde hon i våras med utbildningar.

– Att tänka i bilder var nytt för mig överhuvudtaget och TV-jobbet har gjort att jag nu ser världen på ett lite annat sätt och det var har varit spännande, menar Klara.

Hon tycker att SVT Nyheter Södertälje fått en bra start och att man kommit i gång med att titta närmare på sådant som kan vara särskilt aktuellt i Södertälje, där det sägs finnas människor av 110 olika nationaliteter.

– Bland annat har jag gjort inslag om vad kommunen gör för att motarbeta hedersförtryck. Trots uttalade mål och planer visade det sig att nästan ingenting görs.  Här hoppas jag kunna gå vidare och göra mer och bli en blåslampa på de som har ansvaret, säger Klara.

Redaktionen i Södertälje.

Redaktionen i Södertälje. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Inte utan problem

Men inkörningsproblem har inte saknats under redaktionens första fem månader. Den molnbaserade redigeringen har orsakat många stopp i inslagsproduktionen.

– Ibland har det känts lite hopplöst med nya felmeddelanden nästan varje dag. Vi ringer redigeringssupporten men eftersom det är ett nytt system så har det inte alltid varit lätt att snabbt hitta lösningar på problemen, säger Klara Klintbo Skilje.

Men nu verkar systemet ha stabiliserats någorlunda och det relativt unga gänget som gör SVT Nyheter Södertälje hoppas på en höst med färre problem än i våras.

"Honom har jag också intervjuat" Klara Klintbo Skilje och Hampus Rundberg träffas i redigeringen.

"Honom har jag också intervjuat" Klara Klintbo Skilje och Hampus Rundberg träffas i redigeringen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Bra team

Hampus Rundberg gick ut JMG 2013 och arbetade på gamla ABC i något år innan han fick fast jobb på nya SVT Nyheter Södertälje.

– Vi blev ett bra team från början, vi hade ambitioner och kom snabbt i gång. Och vi fick ganska fria händer faktiskt, säger Hampus samtidigt som han sitter och gör ett inslag om garagebränder i Ronna.

De fria händerna har kanske att göra med att redaktionschefen sitter i Stockholm och att tre olika redaktörer turas om att arbeta i Södertälje.

– Men jag är kluven till det roterande redaktörskapet. Det ger oss ju nära band till den större redaktionen men bidrar till att vi saknar kontinuitet, säger Hampus.

Måste nå ut bättre

Reporter Linda Asmar

Reporter Linda Asmar (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Linda Asmar som är vikarierande reporter och har jobbat ett par månader hoppas få bli kvar på den nya redaktionen.

– Jag tycker vi lyckas hitta egna uppslag som gör att vi sätter vår agenda själva. Men vi har mycket kvar att jobba med, inte minst när det gäller att nå ut till södertäljeborna. Många verkar fortfarande inte känna till att SVT finns i stan vilket är tydligt även på så vis att vi inte får in så mycket tips, säger Linda som efter att ha bott i Södertälje i flera år har ett stort nätverk i staden. Även hon har jobbat på Länstidningen i Södertälje.

Hon har själv assyrisk bakgrund vilket i Södertälje är extra värdefullt då assyrierna är stadens största invandrargrupp.

– Men trots att jag är en av dem och kan tala deras språk så kan det vara svårt att få folk att medverka och berätta. Det finns en djupt rotad skepsis till media. Kanske beror det på att bilden hittills av Södertälje ofta varit negativ.

Fokus på superlokala frågor

Förhoppningsvis kan etableringen av SVT Nyheter i staden förändra många medietveksammas inställning så småningom.

– Jag tror vi måste våga sätta fokus på superlokala frågor som i större sammanhang kan verka oväsentliga men för gemene man i staden är oerhört viktiga. Och lyfta fram lokala profiler och låta de berätta sin historia. Samt bli självklara aktörer på sociala medier, säger Linda Asmar.

Storgatan 1 - SVT:s adress i Södertälje

Storgatan 1 - SVT:s adress i Södertälje. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör