13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 september 2015 07:00 - Uppdaterad 30 september 2015 14:05

SVT kompenseras för merkostnader

Regeringen har beslutat att SVT i år ska få 115 miljoner kronor som kompensation för merkostnader som uppstår när SVT tvingas lämna 700 MHz-bandet till förmån för mobiltjänster. 

Utbetalning är ett förmodat första steg. Totalt vill SVT ha 310 miljoner kronor.

I februari i fjol meddelade alliansregeringen att de tänkte bjuda ut hela 700 MHz-bandet till försäljning. Det är en av de frekvenser som SVT använder för att distribuera tv i marknätet. Istället är det mobiloperatörerna som ska få tillgång till bandet, förhoppningen är att det ska ge boende på landsbygden en snabbare internetuppkoppling.

Ökade kostnader

För SVT har beslutet skapat oro. Framförallt eftersom SVT har fått och kommer att få ökade kostnader för distributionen, men även för att möjligheten att erbjuda fler HD-kanaler nu begränsas.

Totalt har SVT räknat ut att merkostnaden fram till nästa sändningstillstånd klubbas kommer att bli 310 miljoner kronor.

Per Björkman

Per Björkman

– Teracom krävde omedelbart 150 miljoner kronor extra för att distribuera våra program i marknätet. Till det kommer en minst lika hög kostnad för att rent praktiskt ställa om alla de sändare som idag använder frekvensen, säger Per Björkman, distributionschef på SVT.

SVT får 115 miljoner

SVT begärde kompensation och har under senare tid oroligt väntat på besked. I budgetpropositionen kom svaret; SVT får i ett första steg 115 miljoner kronor.

– Tanken är att vi ska få resterande summa under de kommande åren. Det är dock inte hugget i sten eftersom budgeten är en del av ett politisk spel och som omförhandlas varje år. Trots det är vi ganska säkra på att vi ska få de pengar vi har begärt.

"Olyckligt beslut"

Den summan som SVT nu får är en förhållandevis stor del av slutnotan. Förklaringen är att företaget nu får pengar för både 2014, 2015 och 2016. Resterade belopp kommer sannolikt att fördelas jämt över de återstående åren.

– Vi tycker fortfarande att det var ett olyckligt beslut att ta ifrån oss en av våra viktigaste frekvenser, men vi är glada för att vi inte kommer att behöva lida någon ekonomisk skada.

En kvarvarande negativ konsekvens av beslutet att låta mobiloperatörer ta över 700 MHz-bandet är att SVT inte att kommer att kunna sända SVT Barnkanalen, SVT24 och Kunskapskanalen i HD-kvalitet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör