15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Gerilla (Foto: Anders Ahlgren)

Filmen Gerilla med Adam Pålsson och Siri Hjorton Wagner. Gerilla handlar om jakten på bekräftelse i dagens ”like”-samhälle. (Foto: Anders Ahlgren)

Publicerad 21 september 2015 12:52 - Uppdaterad 22 september 2015 18:00

Moving Sweden förlängs och breddas till tv-serier

Moving Sweden – SVT:s och Svenska Filminstitutets satsning på både nya och etablerade filmberättare – förlängs till 2016 ut. Det innebär 10 nya miljoner.

Nytt är också att det, för första gången, blir möjligt att söka stöd för korta tv-serier.

Moving Sweden-satsningen skulle egentligen ha slutat i april 2016 men fortsätter nu alltså hela nästa år.

Att projektets ramar utvecklas till att även innefatta stöd till tv-serier i kortformat är något av en milstolpe. Det är det första produktionsstödet från Filminstitutet som går till tv-serier (utvecklingsstöd kan dock sökas redan idag).

Talangutveckling

Christian Wikander

Christian Wikander

- Talangutveckling är ett av flera fundament som krävs för att fortsätta svensk dramas internationella framgångar. Därför känns det extra bra att vi och Filminstitutet nu breddar satsningen Moving Sweden till att även gälla serier, säger Christian Wikander, programchef SVT Drama Stockholm.

– Jag ser fram emot många starka och nyskapande kortserie-idéer från både nya och etablerade modiga filmare i världsklass. Moving Sweden ger nya möjligheter till berättande, säger Helen Ahlsson, filmkonsulent för Moving Sweden, Svenska Filminstitutet.

Kung Fury och Gerilla 

Moving Sweden har inneburit stora framgångar för filmer som Gerilla av Anders Hazelius som får biodistribution via Cinemateket i Norge, och Kung Fury av David Sandberg som nått över 20 miljoner träffar på YouTube, gjort succé på SVT Play och kom till tävlan i Cannes, sektionen Directors Fortnight.

 Kung Fury

Kung Fury är en visuellt spektakulär actionkomedi som tar sitt avstamp i 80-talets polisfilmer. (Foto: Laser Unicorns/Kung Fury)

18 filmer har fått stöd

Hittills har arton filmer fått stöd inom Moving Sweden och de sju första visades i Sveriges Television sommaren 2015.

Satsningen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film Väst.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör