9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helena Wink har lång programledarerfarenhet men har relativt nyligen börjat på Sverige idag.

Helena Wink har lång programledarerfarenhet men har relativt nyligen börjat på Sverige idag. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 14 september 2015 07:00 - Uppdaterad 15 september 2015 12:53

Sverige idag fortsätter att öka

På SVT Umeå görs nyhetsprogrammet som sakta men säkert ökat sin publik sedan starten för snart fem år sedan.

– Vi försöker komma människor närmare, säger Sverige idags redaktör Ola Holmström.

Ännu finns det många både i SVT och ute i landet som inte upptäckt Sverige idag men när nu programmet startat sin femte höst sen starten 2011 är det med en fortsatt publikökning.

– Under de två första höstveckorna hade vi cirka 380 000 per program i år mot knappt 300 000 i fjol.  I snitt har vi nu cirka 420000 på årsbasis, säger Ola Holmström.

Samlar upp och mixar

Sverige idag samlar upp de bästa nyheterna från alla SVT Nyheters regionala redaktioner och gör ett nationellt nyhetsprogram av det

– Vi har de mest aktuella och angelägna ämnena för dagen men vi försöker göra dem genom att lyfta fram den vanliga människan mer än vad de vanliga riksnyhetsprogrammen gör och vi har inte lika mycket experter och politiker med, förklarar Ola Holmström.

Redaktör Ola Holmström har jobbat på Sverige idag sen starten 2010.

Redaktör Ola Holmström har jobbat på Sverige idag sen starten 2010. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Tillsammans med Sverige idags två andra redaktörer Stefan Persson och Liselott Holm lusläser han alla de regionala redaktionernas dagslistor, körscheman och hemsidor för att fånga upp vad som händer och är på gång.

– Förutom att vi hittar de bästa dagspuckarna och de mest intressanta vinklarna av de stora händelserna försöker vi också hitta ämnen eller teman som görs samtidigt av flera olika redaktioner. Då kan vi bygga block i programmet där vi går mellan olika delar av landet för att visa på olika sidor av samma sak, berättar Ola.

Proko Lars Johan Dömstedt har daglig kontakt med SVT-kollegor i hela landet.

Proko Lars Johan Dömstedt har daglig kontakt med SVT-kollegor i hela landet. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Samtal signum

Ett annat signum för Sverige idag är direktmedverkan av reportrar som från relevanta platser i verkligheten kommenterar aktuella händelser och ämnen i samtal med programledaren i Umeå.

­– Vi försöker ha minst två reportrar med oss i varje program. När vi började hade reportersamtalen en tendens att bli ganska långa. Idag är det betydligt rappare, konstaterar Ola Holmström. 

Snart dags för live! Fr.v. Stefan Persson (redaktör), Annelie Germann (sändningsproducent) och Lars Johan Dömstedt (produktionskoordinator).

Snart dags för live! Fr.v. Stefan Persson (redaktör), Annelie Germann (sändningsproducent) och Lars Johan Dömstedt (produktionskoordinator). (Foto; Mats Carlsson-Lénart)

Ola Holmström har just återvänt från en rundresa till några av redaktionerna i södra Sverige för att träffa några av de alla som bidrar eller i varje fall kommer att bidra till att Sverige idag kan fortsätta vara ett angeläget nationellt nyhetsprogram

– Vi har besökt fyra av de nya programmens redaktioner – Västerås, Eskilstuna, Jönköping och Halmstad.  I våras lät vi de nya mindre redaktionerna vara i fred eftersom de hade fullt upp med att komma i gång och fylla sina egna sändningar men nu är verkar de vara redo och vill gärna vara med hos oss.

Stefan Persson, en av tre redaktörer för Sverige idag – tillsammans med Stina Klüft som var programmets allra första redaktör.

Stefan Persson, en av tre redaktörer för Sverige idag – tillsammans med Stina Klüft som var programmets allra första redaktör. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Inte längre trögt

Under Sverige idags två-tre första år kunde det ibland vara lite trögt att få de regionala redaktionerna att medverka med till exempel reportersamtal men i takt med att programmet etablerats och utökats har det blivit lättare.

–Det är en annan inställning idag och vi försöker också, bland genom att åka runt, ta reda på vad vi kan göra för att det ska bli enklare för redaktionerna att bidra till Sverige idag. Men vi förstår att det finns dagar då det är mycket på en redaktion och vi försöker aldrig pressa fram nånting, då kontaktar vi nån annan ort i stället, förklarar Ola Holmström.

Sverige idag-redaktionen

Fyra personer sätter ihop Sverige idag. Fr.v. redaktören Stefan Persson, programledaren Helena Wink, produktionskoordinator Lars Johan Dömstedt (stående) och sändningsproducent Annelie Germann. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

”Win för alla”

Det var Christina Ågren  chef för regionala nyheter & minoriteter som 2010 bad organisationen inkomma med piloter på ett nationellt nyhetsprogram, sammansatt av regionalt producerat materiel. Valet föll på SVT Umeå och efter snart fem år har Sverige idag blivit en självklar del av SVT:s nyhetsutbud.

­­­– Med sitt ledigare tilltal erbjuder Sverige idag en helt annan sverigebild än de övriga nationella nyhetsprogrammen. Och genom programmet får all den utmärkta journalistik, som produceras runt om i landet varje dag, en bredare exponering. Helt enkelt ett win för alla: publik, medarbetare och företag, säger Christina Ågren.

Kl 17.30 varje vardag är det dags. Helena Wink värmer upp i Sverige idag-studion i Umeå.

Kl 17.30 varje vardag är det dags. Helena Wink värmer upp i Sverige idag-studion i Umeå. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fakta Sverige idag:

Måndag – fredag kl 17.30 – 18.00 i SVT1

Startade 2011, då 25 minuter långt 3 dagar i veckan

Programledare: Helena Wink, Per-Anders Fredriksson

Görs från Umeå med material från 21 regionala nyhetsprogram och SVT Väder

Juni-augusti görs ”Sverige idag sommar” (2015 från Karlstad respektive Växjö)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör