15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pernilla Ståhl

Pernilla Ståhl, kommunikationsansvarig på SVT Kommunikation, arbetar i Pressrummet. (foto: Anders Strömquist)

Publicerad 11 september 2015 09:30 - Uppdaterad 15 september 2015 12:53

Nya Pressrummet ger bättre service åt journalister

SVT har fått ett nytt pressrum. Inte ett fysiskt men väl ett virtuellt servicecenter dit journalister kan gå för att få veta allt om företagets alla olika kanaler.

– Allt är inte klart men redan nu är rummet så snyggt att både jag och mina medarbetare slår kullerbyttor av ren glädje, säger Helena Blomquist, chef för SVT:s pressdesk.

Att journalister får tillgång till material om och från SVT:s olika produktioner är självklart viktigt. Inte minst eftersom andra mediers skriverier ökar tv-tittandet. Trots det har SVT:s pressrum fram till nu varit lite av ett sorgebarn.

– När jag började som chef för SVT:s pressdesk var jag helt på det klara med att pressrummet måste göras om. Det vi hade var inte bara fult och omodernt, det var även bökigt att hantera. Både för oss som skulle lägga in och för de journalister som skulle hämta material, säger Helena Blomquist.

Helena Blomquist, chef för SVT:s pressdesk. (foto: Per Westergård)

Komplext arbete

Ingen på SVT:s kommunikationsavdelning hade något principiellt att invända mot en omgörning. De hade försökt tidigare men snavat på vägen eftersom arbetet visade sig vara mycket komplext.

– Jag är inte den som ger mig bara för att det är svårt. Därför satte jag mig ner med bland annat David Rydell, som senare blev projektledare för det nya pressrummet, och formulerade tydliga mål för en ny presstjänst. Viktigast var att skapa ett enda rum för alla behov. Som journalist ska man inte behöva hoppa runt på olika ställen för att hitta det man behöver.

Fokus på rörlig bild

När Helena tydligt visade att hon ville driva ett nytt projekt beviljade Sabina Rasiwala, SVT:s kommunikationsdirektör, och Magnus Telander, PR-chef på SVT, snabbt de medel som krävdes för att komma igång med ett ombyggnadsarbete.

Sabina Rasiwala

Sabina Rasiwala

– Målet var ett modernare gränssnitt med fokus på rörlig bild och sökbarhet, säger Sabina Rasiwala.

Trots att pressrummet bara har varit öppet en kort tid har rader av positiva tillrop från journalister strömmat in. Framförallt uppskattar de att rummet är lätt att navigera i.

– Vi har redan nu ett ställe där journalister gärna hänger, och bättre ska det bli, säger Helena Blomquist med ett leende.

Bättre bildhantering

En av utmaningarna var att få till en bra bildhantering. Inte minst möjligheten för olika redaktioner att komma åt rörliga klipp.

– Efterfrågan på rörligt material från våra produktioner ökar hela tiden. Den lösning vi nu har fått till fungerar bra, men det går att utveckla tjänsten ytterligare.

Att redaktioner vill få ökad tillgång till alla typer av bilder intygar Carolina Haag von Heijne, chef för SVT:s bilddesk.

– Pressrummet har förenklat bildhanteringen betydligt. Nu kan journalisterna själva hämta allt de behöver istället för som tidigare, när vi var tvungna att mejla ut de bilder som de efterfrågade.

20 år gamla bilder

Carolina Haag von Heijne

Carolina Haag von Heijne

Det tidigare systemet var så bökigt att många redaktioner valde att använda gamla bilder från det egna arkivet istället för de nytagna som SVT hade att erbjuda.

– Det var inte så kul när tidningar använde bilder som kunde var upp till 20 år gamla istället för de  färska och relevanta som vi hade tillgång till.

För Carolina Haag von Heijne är pressrummet en av två viktiga förändringar. Den andra är ett system, som går under namnet Bifrost, som kopplar samman SVT:s alla olika system för bilder.

– Nu kan vi även hantera de webbexklusiva programmen på samma sätt som broadcast med text, bild och tablåsättning, säger Sabina Rasiwala.

- Nya Pressrummet och Bifrost är utvecklat och byggt internt av SVT Designs utvecklare som jobbat tätt ihop med våra två bildredaktörer i Växjö och beställarna på Kommunikation, berättar Gisela Soprani, chef SVT Design

Vill ha öppenhet

Ett pressrum är naturligtvis i första hand tänkt att serva journalister men i SVT:s allmänna strävan om att skapa största möjliga öppenhet har en stor del av pressrummet gjorts tillgängligt för alla. För att hämta hem bilder och klipp krävs dock att besökaren är en registrerad journalist.

– Synen på vilka som är publicister har förändrats. I det nya pressrummet är det därför möjligt för icke etablerade journalister att få information om vårt utbud. På så sätt underlättar vi spridningen av våra program så att SVT blir en snackis vid lunchbord runt om i hela Sverige, säger Sabina Rasiwala.

Till Pressrummetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör