15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Utvecklingsteamet bakom SVT:s nya Android-app

Utvecklingsteamet bakom SVT:s nya Android-app, fr v Mikael Mattson, Åsa Pehrsson och Thomas Andersson. (foto: Per Westergård)

Publicerad 4 september 2015 07:00 - Uppdaterad 9 september 2015 15:04

App för Android-tv släppt - först bland svenska tv-bolag

SVT har släppt en app för Android-tv. Den gör det möjligt att ta del av SVT Plays utbud utan att behöva sitta framåtböjd över en dator eller mobil.

– Android-TV är en av de plattformar som SVT måste finnas på, säger Mikael Mattson, interaktionsdesigner på SVTi.

Sättet för hur vi tittar på tv har förändrats under senare år. Allt oftare sitter vi framåtböjda över en dator eller telefon för att ta del av våra favoritprogram.

Frågan är dock om det verkligen är så vi vill titta på film och längre program. Många längtar nog tillbaka till soffans varma omfamning.

Nu är det möjligt att boa in sig bland kuddarna utan att behöva följa en given tablå slaviskt. Det kan man göra genom att ladda ner en app som gör det möjligt att se SVT Plays hela utbud direkt i tv:n, och det med nära nog samma tekniska kvalitet som vi är vana med från broadcast.

Haken

En hake finns. Det behövs en pryl. Och dessa måste köpas, antingen från Apple eller från Google.

Mikael Mattsson

Mikael Mattsson

Apples variant har funnit en tid och därmed även en app för den. Googles puck-liknade lilla ting kom ut på banan helt nyligen vilket gör att den applikation som behövs för att se SVT Play via deras plattform har lanserats först nu.

– Vi är först bland de svenska tv-bolagen med en egen app för Android-tv. Vi började jobba med den i maj och kunde släppa en fullt fungerande version i augusti, säger Mikael Mattson som är interaktionsdesigner på SVTi.

Ganska krångligt

Att se på SVT Play på tv:n är i och för sig inget nytt. Kruxet var att det tidigare var ganska krångligt. Framförallt behövde man dra en kabel mellan tv:n och datorn varje gång man ville se ett program.

– Jag brukade tänka på min pappa under arbetet, säger Åsa Pehrsson, utvecklare inom projektet. Han är inte så tekniskt kunnig och här får han en lösning som han kan lära sig utan problem.

Åsa Pehrsson

Åsa Pehrsson

App på kort tid

Att det har varit möjligt att ta fram en app på några få månader beror till stor del på att Google, som står bakom hela Android-konceptet, har skapat ett system bestående av ett antal byggstenar som ganska enkelt kan fogas samman för att få till just de funktioner som önskas.

– Fördelen med både Android-tv och Apple-tv jämfört med de olika tv-tillverkarnas ”smarta” lösningar är att de verkar i ett ekosystem som gör att användarna känner igen sig. Den som är van vid vår Android-app för mobiler har inga problem att hoppa över till tv-varianten, säger Thomas Andersson, som även han har varit med i teamet som har utvecklat appen.

Ingen branschstandard

Varför ska vi tvingas köpa ännu fler prylar, undrar nog en och annan vän av ordning. Många nya tv-apparater har ju internetuppkoppling och borde kunna hantera SVT Play utan bekymmer.

Thomas Andersson

Thomas Andersson

Riktigt så enkelt är det inte. De smarta tv-apparaterna må vara tekniska mästerverk men de har ett bekymmer gemensamt. Det finns ingen branschstandard för hur dessa ska fungera och som tvingar SVT att ta fram skräddarsydda lösningar för varje tillverkare. Något som i praktiken är omöjligt för företaget att mäkta med.

Riktade rekommendationer

Den Android-app som nu finns att ladda ner är fullt fungerande. De flesta funktioner är klara och upplevelsen för dem som använder den är mycket nära den som man få när man kliver in på SVT Play från sin dator.

– Det här är en första version och därmed finns det naturligtvis en hel del som går att utveckla. Bland annat vill vi göra appen mer personlig med riktade rekommendationer till varje enskild tittare, säger Mikael Mattson.

Väntar med spänning

Hur länge denna app kommer att vara intressant återstår att se. Plötsligt händer det något nytt som fullständigt ritar om spelplanen för utvecklarna på SVTi.

– Just nu väntar vi med spänning på Apples nya tv-lösning. Deras teknik har nu några år på nacken och ryktena om vad de har på gång har cirkulerat ett bra tag. Kanske får vi veta mer redan i början av september. Kommer de med något helt nytt är det bara för oss att börja jobba. Det här är plattformar där vi måste finnas med.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

41 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör