19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
VD Hanna Stjärne och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i TV-huset.

VD Hanna Stjärne och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i TV-huset. (foto: Per Westergård)

Publicerad 2 september 2015 12:58 - Uppdaterad 4 september 2015 09:12

Kulturministern vill skapa bra förutsättningar för public service utveckling

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besökte SVT på onsdagsförmiddagen tillsammans med en delegation från Kulturdepartementet.

Besöket var det första officiella som kulturminister och syftet var att se verksamheten och träffa VD och delar av företagsledningen.

Besöket inleddes med en rundvandring i tv-huset.

Första stopp var Bolibompastudion, där inspelning av Bolibompa pågick till några minuter innan delegationen kom. Förutom Bolibompadraken och inspelningsteamet mötte Alice Bah Kuhnke Johanna Gårdare, programchef för barn och ungdom, och Malin Ströman, utvecklingsansvarig på SVTi, som berättade om verksamheten och vilka tekniska utmaningar det är att utveckla utbudet på olika plattformar.

Besök i Bolibompastudion.

I Bolibompastudion berättar Johanna Gårdare om verksamheten. Fr v Kristoffer Talltorp, Johanna Gårdare, Malin Ströman, Jimmy Ahlstrand och Alice Bah Kuhnke. (foto: Per Westergård

Helt nytt företag

Det var ju precis här, i studiorna på SVT, som Alice Bah Kuhnke för drygt tjugo år sedan inledde sin tv-karriär som programledare för Disneyklubben och senare för Söndagsöppet.

Hur känns det att vara tillbaka på SVT?

- Det är roligt. Jag har ju varit här några gånger sedan 1997 när jag slutade min anställning, men det här är det första besöket som kulturminister. Studiogången är ju densamma, men i övrigt är det ju ett helt annat företag.

- Det är oerhört inspirerande och uppmanande för mig som minister att se den här utvecklingen och skapa politik som skapar förutsättningar för att den utvecklingen kan fortsätta.

Viktigaste frågorna

Vilka är de viktigaste frågorna för public service just nu?

- De absolut viktigaste frågorna handlar ju om hur vi framåt, inför nästa sändningstillstånd, kan arbeta fram en politik som skapar goda förutsättningar för public service att utvecklas. I det ligger alltifrån finansiering, teknikutveckling till hur man arbetar på olika plattformar.

- Det är många frågor som är utmanande och viktiga och som vi måste kunna hantera för att public service och SVT ska kunna ha de bästa förutsättningarna.

Vilka ser du som de största utmaningarna för public service?

- De tekniska utmaningarna är jättestora. För ett företag som SVT, som har ett sådant enormt utbud, är det förstås otroligt viktigt med de tekniska förutsättningarna för att kunna göra ett bra arbete. Det fick jag ju också höra alldeles nyss från barn- och ungdomsredaktionen – så det är en stor utmaning.

Olika redaktioner

På rundvandring i tv-huset.

På rundvandring i tv-huset. (foto: Per Westergård)

Rundvandringen fortsatte sedan till drama-, kultur-, SVTi- och nyhetsredaktionerna.

Efter ett möte med SVT:s ledning avslutades besöket med lunch.

Delegationen från Kulturdepartementet bestod, förutom av Alice Bah Kuhnke, av Kristoffer Talltorp, pressekreterare, Zandra Thuvesson, politisk sakkunnig, Charlotte Ingvar Nilsson, departementsråd, Filippa Arvas, kansliråd och Lottie-Ann Lindström, departementssekreterare.

Kulturministern möter Bolibompadraken.

Kulturministern möter Bolibompadraken. (foto: Per Westergård)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

56 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör