13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
VD Hanna Stjärne

"Det är anmärkningsvärt att Sverige ska leda utvecklingen när det gäller att begränsa public service", säger VD Hanna Stjärne i en kommentar till MRTVs rapport som publiceras idag. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 1 september 2015 13:19 - Uppdaterad 3 september 2015 10:38

SVT kritiskt till skärpning av förhandsprövningen

Myndigheten för radio och tv, MRTV, presenterar idag sin rapport om public services marknadspåverkan samt om förhandsprövning av nya tjänster inom public service.

VD Hanna Stjärne kommenterar rapporten.

Efter omfattande analys konstaterar Myndigheten för radio och tv att:

* public service i grunden har en positiv marknadspåverkan på både gamla och nya plattformar

* den största påverkan på mediemarknaden ligger i den pågående globaliseringen och digitaliseringen

* public service-bolagen inte kan anses agera på ett sätt som uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter.

Slutsatserna i utredningen stöds av Sveriges ledande medieforskare.  

"De stora utmaningarna"

-  Rapporten visar att det är digitaliseringen och globaliseringen som är de stora utmaningarna för mediebranschen. Nu kan vi lägga debatten om public services marknadspåverkan åt sidan och istället inom branschen fokusera på de verkliga utmaningarna, säger VD Hanna Stjärne.

SVT är dock kritisk till att utredningen föreslår skärpningar av den så kallade förhandsprövningen [1].

Som skäl till förslaget anför myndigheten EU-regler, trots att hälften av EU:s medlemsstater valt att inte införa någon förhandsprövning.

"Anmärkningsvärt"

- Det är anmärkningsvärt att Sverige ska leda utvecklingen när det gäller att begränsa public service. Public services verksamhet regleras av bland annat sändningstillstånd och anslagsvillkor i en omfattande process där hela branschen rådfrågas. Därutöver bör det vara de oberoende public service-bolagen och inte statliga myndigheter eller regeringen som bestämmer vad som ska publiceras och hur, säger Hanna Stjärne.

[1] Förhandsprövning innebär att nya tjänster av större betydelse från public service-bolagen ska granskas av myndigheten för radio och tv och godkännas av regeringen. 

Fakta:

Myndigheten för radio och tv har idag, den 1 september, i rapporten "Utveckling och påverkan i allmänhetens tjänst" redovisat till Kulturdepartementet sina två uppdrag om hur public service-bolagens verksamheter påverkar mediemarknaden och en översyn av systemet med förhandsprövning av nya tjänster.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör