7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i den klassiska långfilmen Casablanca.

Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i den klassiska långfilmen Casablanca. Visas i SVT2 på lördagkvällen. (Foto: Warner Bros.)

Publicerad 28 augusti 2015 07:00 - Uppdaterad 30 augusti 2015 23:51

Ingrid Bergman 100 år firas i SVT

På lördag 29 augusti är det 100 år sedan Ingrid Bergman föddes. Det uppmärksammar SVT i flera program, bland annat genom att visa den klassiska långfilmen Casablanca på själva födelsedagen.

I Öppet arkiv finns flera intervjuer att titta på med Ingrid Bergman.

Ingrid Bergman, rankad som den fjärde största kvinnliga stjärnan inom amerikansk film genom alla tider enligt Amerikanska Filminstitutetlänk till annan webbplats, föddes i Stockholm 29 augusti 1915 och avled i London 1982.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman (foto: Scanpix/TT)

Hon vann Oscar tre gånger; två gånger för bästa kvinnliga huvudrolllänk till annan webbplats, i Gasljuslänk till annan webbplats 1944 och i Anastasialänk till annan webbplats 1956 samt för bästa kvinnliga birolllänk till annan webbplats i Mordet på Orientexpressenlänk till annan webbplats 1974.

Mest känd är hon för sina roller som Ilsa Lund i Casablancalänk till annan webbplats 1942, mot Humphrey Bogartlänk till annan webbplats och som Alicia Huberman i Alfred Hitchcockslänk till annan webbplats thriller Notoriouslänk till annan webbplats 1946, mot Cary Grantlänk till annan webbplats.

Med anledning av 100-årsjubiléet visar SVT flera program och filmer med Ingrid Bergman:

Fem rätters liv

Ingrid Bergman och en ung Paavo Turtiainen i sommarstugan i skärgården.

Ingrid Bergman och en ung Paavo Turtiainen i sommarstugan i skärgården. (foto: YLE)

En dokumentärfilm om Paavo Turtiainen, Ingrid Bergmans hovmästare och allt i allo. 1970 mötte den unge Paavo Ingrid Bergman och hennes dåvarande man Lars Schmidt. För Paavo blev det början på en framgångsrik karriär och ett spännande liv. Idag bor och verkar Paavo i New York, som hyllad köksmästare och festfixare för de rikaste av rika. I filmen medverkar Ingrid Bergmans barn Isabella Rossellini och Pia Lindström.

Fredag 28 augusti kl 20.00 SVT2

Casablanca

Humphrey Bogart är nattklubbsägare i Casablanca, Ingrid Bergman är hans livs stora kärlek som övergav honom när nazisterna invaderade Paris. Ljuv musik uppstår, även i form av melodier som blivit klassiker. Belönad med Oscar för bland annat bästa regi och bästa film.

Casablanca: Lördag 29 augusti kl 20.00 SVT2

Intermezzo

Den unga ackompanjatrisen Anita Hoffman (Ingrid Bergman) inleder ett skandalomsusat förhållande med den kände violinisten Holger Brandt (Gösta Ekman) i Intermezzo. (foto: SF)

Intermezzo

Historien om kärleken mellan den uppburne violinistvirtuosen och hans unga ackompanjatris. Filmen ledde till att Ingrid Bergman blev internationellt uppmärksammad. 

Intermezzo: (den svenska versionen från 1936) onsdag 1 september kl 16.00 SVT1

Karin (Ingrid Bergman) i Stromboli.

Karin (Ingrid Bergman) i Stromboli. (Foto: Berit Films)

Stromboli

Från ett interneringsläger för kvinnor utanför Rom kommer Karin till vulkanön Stromboli som hustru till den återvändande soldaten Antonio. Från första stund hatar hon den ofruktbara och hotande ön men försöker göra det bästa av situationen. Regi: Roberto Rossellini 

Stromboli: Torsdag 2 september kl 22.15 SVT2

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör