19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Imorgon är det dags för nio dagars Friidrotts-VM i Peking i Kina.

Imorgon börjar Friidrotts-VM i Peking i Kina. (foto: Kin Cheung/AP)

Publicerad 21 augusti 2015 07:00 - Uppdaterad 24 augusti 2015 16:11

SVT Sport laddad för nio dagars VM-fest - trots utmaningar

Imorgon drar friidrotts-VM igång. För att vi ska få ta del av en av idrottsvärldens stora fester har SVT skickat 34 personer till Peking. 

En oro finns att sommarens alla dopningsavslöjanden ska grumla glädjen. 

Nio dagar av fest. Det kommer SVT att bjuda på när världsmästerskapet i friidrott drar igång nu på lördag, den 22 augusti.

Att spelen denna gång hålls i Kina gör dock det mesta lite mer komplicerat. Inte minst det faktum att en stor del av tävlingarna går av stapeln när de flesta av oss sover som bäst.

Max Bursell (foto: Per Westergård)

Projektledare Max Bursell

– Det löser vi genom att ha ge tittarna två fullmatade magasin varje dag. Ett på morgonen där alla ska få del av allt intressant som har hänt under natten och ett på eftermiddagen där hela tävlingsdagen summeras, säger Max Bursell som är projektledare för sändningarna från hemmaplan.

Tuff utmaning

Ett bevaka ett världsmästerskap i friidrott är en tuff utmaning. För att ro sändningarna i hamn har SVT skickat 34 personer till Peking.

Det är fler än vad som har varit vanligt sedan det blev mer eller mindre standard att större evenemang produceras från tv-huset i Stockholm. Det var inte möjligt denna gång, framförallt blev kostnaden för dataöverföring för hög.

SVTs studio

Fotografer Kenneth Sundström och Kenth Kembe och bildproducent Malin Carlsson i SVT:s studio när de anlände till Peking i söndags.

Skeppat teknik

Först på plats i Peking var Adde Granberg. Hans första uppgift var att se till att all den teknik som har skeppats över tog sig igenom tullen utan bekymmer. Därefter har antalet svenskar långsamt ökat. En av dem som kom i en andra våg var Annika Zahr.

Tillsammans med ett mindre antal tekniker har hon sett till att installera all teknik och göra alla de tester som krävs för att säkerställa att tv-bilderna verkligen tar sig hela vägen till Sverige.

– Allt har fungerat bra även om det har varit en utmaning att vara i händerna på ett tv-bolag som jobbar på ett annat sätt än vad vi är vana med, säger hon på telefon från Peking samtidigt som hon försöker få i sig en snabb lunch.

Frontfigurer

På plats i den kinesiska huvudstaden finns naturligtvis även de som ska berätta om vad som händer och sker.

Det är frontfigurerna André Pops och Kajsa Bergqvist, vars huvuduppgift är att hålla ihop sändningarna från VM-studion. Kommentatorerna Jakob Hård, Jonas Karlsson och Anders Gärderud. Och inte minst reportrarna Marie Lehman, Lotta Fahlberg och Stefan Åsberg som ska ta oss närmare det som händer på och runt arenan.

Arenan några dagar innan invigningen.

Arenan några dagar innan invigningen.

Svårt att förutse intresset

– Hur stort publikintresset är för detta VM:et är svårare än vanligt att förutse, menar Max Bursell.

Han pekar på två skilda faktorer som kan komma att påverka vår vilja att bänka oss i tv-soffan eller följa sändningarna från någon annan skärm. En anledning är att de flesta av friidrottens förståsigpåare inte tror att Sverige kommer att få med sig någon medalj hem från tävlingarna. Möjligen kan det bli en enda.

– Friidrott på högsta internationella nivå fångar normalt en stor publik, även de år när vi inte har några svenska stjärnor på plats, menar Per Yng som är chef på SVT Sport, samtidigt som han hävdar att det här är ett av de mästerskap som alla ska ha en chans att se. Därför är han extra glad att SVT har alla rättigheter.


Doping

Den andra faktorn som kan påverka intresset för tävlingarna och dess giltighet är den senaste tidens avslöjanden om doping. Både bland de aktiva och kring hanteringen inom det internationella friidrottsförbundet.

– Det är tyvärr ett problem som har följt sporten under många år. Hur mycket fusk tv-tittarna tål innan de vänder sporten ryggen vet vi inte, säger Per Yng.

Peking räknar ner...

Peking räknar ner...

Sociala medier

En annan utmaning är att de kinesiska myndigheterna blockerat Twitter och Facebook. Inte minst för att det är två av redaktionens viktigaste verktygen för direktkommunikation med tittarna.

– Det finns sätt att komma runt problemet, det är bara att hålla tummarna för att det kommer att fungera, säger Max Bursell som inte vill gå in i detalj på hur lösningen ser ut.

Grotta ner sig

För den som följer spelen via SVT Play finns det möjlighet att grotta ner sig i minsta detalj i de olika grenarna. Till exempel kommer en final per dag att visas utan minsta avbrott. Perfekt för den som vill, förutsatt att det  går bra under kvaltävlingen, se Michel Tornéus knyta sina skor innan han tar sats för att kanske ta hem en medalj.

De webbexklusiva sändningarna kommer att kommenteras av Richard Ekman.

SVT:s tre kontor på rad framför arenan.

SVT:s tre kontor på rad framför arenan. Här finns kontor, teknik och redigeringsrum samt kontrollrum.

SVT Sports sändningar från Friidrotts-VM i Kina:

SVT sänder allt. Både morgon, middag, kväll och inte minst under natten från VM i friidrott i Peking.

Årets VM i friidrott äger rum 22 - 30 augusti. Att tävlingarna hålls i Kina gör att tävlingarna framförallt pågår både efter midnatt och fram till morgonen, svensk tid. Därför kommer SVT att samla resultat, händelser och intervjuer i två VM-magasin, ett på morgonen och ett på kvällen.

En typisk VM-dag i rutan ser ut så här (ex onsdag 26/8):

  • SVT1 03.25–06.10
  • Play 08.00–08.25 Magasin
  • SVT1 12.30–16.00
  • Play 13.00–15.10 Stav, final damer
  • SVT2 18.00–19.00 Magasin

Det kompletta sändningsschemat hittar du här:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör