19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Rekordstort intresse från pressen att se SVT:s nya höstprogram.

Kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala hälsade pressen välkommen och lovade en höst fylld av djup, bredd, allvar och humor. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 20 augusti 2015 10:08 - Uppdaterad 24 augusti 2015 16:11

Rekordstort intresse för höstens program i SVT

Intresset var rekordstort när SVT presenterade höstens nya program på torsdagsförmiddagen. 90 ackrediterade journalister och fotografer fanns på plats i TV-huset i Stockholm.

- Jag ser mycket fram emot hösten i SVT! När man bläddrar i katalogen är det som ett stort smörgåsbord med allt, säger vd Hanna Stjärne.

I höst bjuder SVT på flera nya dramaserier. Både Ängelby där Mia Skäringer spelar huvudrollen, dramakomedin Boys, Bron som är tillbaka med en tredje säsong, men även barnserierna Min bror Kollokungen och Familjen Rysberg – om en vampyrfamilj.

- Vi finns också mitt i samhällsdebatten genom bland annat serien Morgans mission, som startar i oktober, säger Hanna Stjärne. Det är ett oerhört viktigt program där Morgan Alling och klass 8C från Ystad tar upp kampen mot mobbning. Till sin hjälp har de en av Sveriges främsta mobbningsforskare.

- Och i den unika dokumentärserien Domstolen – friad eller fälld? får vi för första gången filma i en domstol under en rättegång, fortsätter hon.

Sverigespegling

Sverigespeglingen och mångfalden står i fokus i många program i höst.

 - Ja, bland annat i ”Doreen kommer hem” – där Doreen Månsson möter sex kulturpersonligheter i miljonprogramsområderna i Malmö, Göteborg och Stockholm, berättar Hanna Stjärne.

I serien Absolut svensk med komikern Soran Ismael lyfts vardagsrasismen i Sverige. Vad får man tänka, vad kan man säga? Och när är man rasist?

Hanna Stjärne minglar med en av journalisterna.

Hanna Stjärne minglar med en av journalisterna. (foto: Janne Danielsson)

Urval av höstens program

Här följer ett urval av alla de program som SVT bjuder tittarna på i höst. Längst ner i artikeln finns länk till pdf och trailer över höstens nyheter.

Första hjälpen

Programledaren Sofia Rågenklint och fyra läkare reser runt i landet från Ystad till Piteå och hjälper människor med olika sjukdomar och åkommor. Tillsammans har läkarna all den kunskap och erfarenhet som krävs för att kunna hjälpa till med det mesta. Ingen sjukdom är för udda. Ingen diagnos är för svår. Och hur mår vi i Sverige egentligen?

Start: tisdag 20 oktober kl 20.00 i SVT1. Åtta avsnitt.

Mark Levengood tillsammans med prästerna i Tro, hopp och kärlek.

Mark Levengood tillsammans med prästerna i Tro, hopp och kärlek. (foto Janne Danielsson)

Tro, hopp och kärlek

Tre präster och en pastor söker kärleken i ny serie. Vi får följa de tre prästerna David, Kristin och Åsa samt pingstpastorn Josef i deras vardag och församlingsarbete. I samtal med programledaren Mark Levengood pratar de om vad som är viktigt i ett förhållande, vad de söker i en relation och vad det innebär att vara make eller maka till en ledare i en församling.

Start: tisdag 1 september kl 20:00 i SVT1. Sju avsnitt

Morgans mission

Mobbning handlar inte om onda barn – utan om onda mönster. Den övertygelsen är grun­den i Morgan Allings nya program Morgans mission. Här får vi höra berättelsen om skådespela­ren Morgan Allings kamp för att göra något åt mobbning och kränkningar i skolor runt om i Sverige. Men det är också berättelsen om hur eleverna i en helt vanlig skolklass, klass 8C från Norreportskolan i Ystad, under några måna­der skaffar sig nya kunskaper och erfarenheter som förändrar dem för alltid.

Start: måndag 5 oktober kl 20.00 i SVT1. Fem avsnitt.

Soran Ismail i Absolut svensk

Soran Ismail i Absolut svensk (Foto: Janne Danielsson)

Absolut svensk

Soran Ismail har byggt sin karriär genom att skämta om rasism, men har aldrig gått på djupet med sina egna fördomar. Vad får man tänka, vad kan man säga? Och när är man rasist? Absolut svensk är en serie med Sveriges allvarligaste komiker om vardagsrasism i ett av världens mest toleranta länder.

Start: torsdag 19 november kl 21.00 i SVT1. Tre delar.

Gift med en diktator

För första gången berättar några av världens mest ökända kvinnor, diktatorsfruarna, om sina liv, rikedomar och syn på deras mäns grymma sätt att styra sitt land. De sex huvudkaraktärerna är Imelda Marcos, Lucia Pinochet, Jewel Taylor, Agathe Haby Arimana, Nexhimije Hoxha och Mira Milosevic.

Start: lördag 24 oktober kl 20.00 i Kunskapskanalen. Fem avsnitt

Claes Elfsberg i Köttberget checkar ut.

Claes Elfsberg i Köttberget checkar ut. (foto: Janne Danielsson)

Köttberget checkar ut

Nu checkar de ut – ”köttberget-generationen” som fick allt. Vad åstadkom de egentligen och vad ställde de till med? De föddes in i en optimistisk tid och under sina liv har de medverkat till stora samhällsförändringar på alla plan. Claes Elfsberg är en av dem. I programserien Köttberget checkar ut möter han tolv andra färgstarka och tongivande 40-talister.

Start: söndag 15 november kl 20.00 i SVT2. Sex avsnitt.

Domstolen – friad eller fälld?

I dokumentärserien Domstolen – friad eller fälld? får vi för första gången följa med bakom de stängda dörrarna i svenska domstolar. Aldrig tidigare har någon fått filma i en domstol under en rättegång.

Producenten Fredrik Undevik, som gjort uppmärksammade dokumentärserierna Livräddarna och Diplomaterna, vill med Domstolen visa hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna. Hur går det egentli­gen till i en domstol?

Start: tisdag 1 september kl 21.00 i SVT1. Sju avsnitt.

Dramaserien Min bror Kollokungen.

Dramaserien Min bror Kollokungen. (foto: Janne Danielsson)

Min bror Kollokungen

Dramaserien Min bror Kollokungen handlar om tolvåriga Sonja som har en storebror som har autism. Han ska vara på kollo under sommaren. Sonja träffar nya kompisar och målar upp en drömbild av sin store­bror. I hennes fantasi är han rockstjärna och ute på turné. Sonja trasslar sig in allt mer i denna lögn. Vågar hon berätta vem hennes bror är egentligen?

Start: söndag 6 dec kl 19.00 i Barnkanalen.

Anna Lindman i Den enda sanna vägen.

Anna Lindman i Den enda sanna vägen. (foto: Janne Danielsson)

Den enda sanna vägen

Anna Lindman har gjort en ny serie om Sveriges mest slutna samfund. Vem vill vara med i en sekt? Hur är det att leva som troende i ett strängt religiöst samfund? Och vad händer om man vill lämna gemenskapen? I Den enda sanna vägen söker Anna Lindman kontakt med några av Sveriges mest slutna samfund. Målet är att förstå, men även att få svar på obekväma frågor.

Start: onsdag 26 augusti kl 20.00 i SVT2. Sju avsnitt

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör