19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Matilda Wiman och Tove Hanell.

Matilda Wiman och Tove Hanell ska tillsammans med nyhetsmedarbetare i hela landet hitta de berättargrepp som lämpar sig bäst för online-tittaren. (foto: Per Westergård)

Publicerad 11 augusti 2015 07:00 - Uppdaterad 18 augusti 2015 09:35

Videosprånget ska utveckla bildberättandet online

I mer än 50 år har SVT utvecklat det rörliga nyhetsberättandet i rutan. På webben är bilden inte lika självklar, besökarna söker sig i första hand till de skrivna orden.

Projektet Videosprånget ska ändra på det. Tillsammans med nyhetsmedarbetare i hela landet ska Tove Hanell och Matilda Wiman hitta de berättargrepp som lämpar sig bäst för online-tittaren.

Antalet rörliga inslag på svt.se ökar men besökarna hänger inte riktigt med i utvecklingen. Bara tolv procent av alla som går in på nyhetssajten väljer att klicka igång inslag med rörlig bild.

Samtidigt väljer allt fler mobilanvändare att titta på filmmaterial i sina telefoner, men det är en ökning som inte märks lika tydligt på SVT Nyheter.

– Vi tror att det beror på att vårt rörliga material ofta är anpassat för broadcast, säger Matilda Wiman som är konceptutvecklare på SVTi och som driver projektet Videosprånget tillsammans med Tove Hanell. 

Tove Hanell.

Tove Hanell (foto: Per Westergård)

Utveckla bildberättandet

Syftet med projektet är att utveckla ett bildberättande som passar online. Under resten av året ska de båda, tillsammans med en projektgrupp, testa olika berättargrepp. Det handlar om att släppa tanken på tv och se vad som krävs för att nå den publik som tar del av nyheter via mobil, dator och surfplattor. 

En lång rad av SVT:s medarbetare är eller kommer att inkluderas i arbetet. Dit hör nyhetsjournalister, fotografer, grafiker, onlinespecialister och senare även webbutvecklare från SVTi. I olika arbetsmöten kommer de om och om igen att stöta och blöta idéer till dess att de känner att de har hittat former, innehåll och tekniska lösningar som fungerar. 

Hitta formgrepp

– Vi kommer inte att lansera en stor färdig lösning, däremot hoppas vi hitta några formgrepp som kan fungera och som senare kan vara värda att utveckla vidare. Det är viktigt att vi vågar ta ut svängarna för att förstå vad det är som inte fungerar, menar Matilda Wiman som tidigare har varit nyhetschef på Svenska Dagbladet men som har hittat en passion i journalistiskt utvecklingsarbete.

Matilda Wiman

Matilda Wiman (foto: Per Westergård)

Enligt Matilda Wiman har SVT en styrka i sitt djupa kunnande inom bildberättande jämfört med Svenska Dagbladet och andra tidningar.

– Det måste vi utnyttja, baksidan är att vi har en 50-årig tradition av att tänka tv-format. Det är grepp som inte alltid fungerar när något ska publiceras på nätet. Forskning visar att rörligt material på webben antingen bör vara kort och visa det senaste eller att det ska vara så angeläget och innehålla så mycket känsla att man som besökare sugs in och vill se mer, säger Tove Hanell som till vardags är reporter på SVT Nyheter. 

Vi ska inte jaga klick

Trots tuffa projektmål är inte tanken att till varje pris öka antalet igångsatta filmklipp. 

– Vi ska inte jaga klick med hjälp av gulliga kattungar. Målet är vi ska vara den främsta leverantören av rörlig nyhetsbild. I tv och på nätet. 

Det finns även mer långsiktiga mål. Ett är att vinna publikens förtroende, ett annat är att locka till sig den yngre publiken och att få dem att bli trogna besökare. 

Nätet har en rad fördelar som inte utnyttjas fullt ut idag. En sådan är möjligheten att komplettera aktuella nyheter med genomarbetade bakgrunder. 

– Jag har precis varit bortrest en vecka och när jag kom hem var utbrottet av sjukdomen mers i Sydkorea en stor nyhet. Eftersom det var ett tag sedan den var på tapeten senast kände jag ett behov av att bli uppdaterad. Och då är en rörlig nyhetsguide en folkbildande public service-tjänst som vi skulle kunna erbjuda våra besökare, säger Tove Hanell.

Tove Hanell och Matilda Wiman.

- Vi har tillgång till medarbetare i hela världen och ett fantastiskt bildarkiv. Vi har alla förutsättningar att lyckas.

Regionala nyhetsmaterialet

Även det regionala nyhetsmaterialet kan lyftas fram tydligare på nätet. 

– Det regionala materialet har redan idag en stor publik men med en uttänkt strategi skulle det kunna få ett större genomslag. Vi vill att alla de guldkorn som redan finns därute ska börja skimra än mer. 

Den som tittar på videoklipp på SVT:s nyhetssajt slipper genomlida 20 sekunder reklam innan inslaget börjar. 

– Dessutom har vi tillgång till medarbetare i hela världen och ett fantastiskt bildarkiv. Vi har alla förutsättningar att lyckas, menar Matilda Wiman.

Fakta Videosprånget:

Effektmålen som Videosprånget arbetar mot: 

  • Öka unika besökare på SVT Nyheter med 60 procent under 2016
  • Öka unika starter på SVT Nyheter med 60 procent under 2016
  • Öka antalet individer med 30 procent under 2016
  • Öka återkommande besök med 60 procent under 2016

Förutom Matilda Wiman och Tove Hanell ingår följande personer i projektgruppen: Eva Landahl, Göran Odeholm, Karoline Spångberg Norlander, Michael Kucera, Margaretha Eriksson, Kristian Lindquist.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör