6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Från SVT:s direktsändning av SM i cosplay från februari i år.

Från SVT:s direktsändning av SM i cosplay i februari i år.

Publicerad 23 juli 2015 07:00 - Uppdaterad 24 juli 2015 16:24

SVT direktsänder Nordiska mästerskapen i cosplay

Fredagen den 24 juli direktsänder SVT Nordiska mästerskapen i cosplay – costume play - från Linköping.

Tidigare i år arrangerades SM i cosplay och direktsändes i SVT och sågs av en kvarts miljon. Det var världens första cosplaytävling att tv-sändas i sin helhet.

Nordiska mästerskapen i cosplay förväntas locka över 5 000 personer till Linköping med tävlande som har kvalat in från olika tävlingar i Island, Norge, Danmark, Finland samt från värdlandet Sverige.

Efterliknar karaktärer

Cosplay är en förkortning av “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel.

I tävlingen gäller det också att gestalta sin karaktär genom en scenshow.

I tävlingen gäller det också att gestalta sin karaktär genom en scenshow.

Utstyrslarna är oftast helt handgjorda och många av entusiasterna har lagt ner hundratals timmar på sin cosplay.

Joakim Sandberg

Joakim Sandberg

I de nordiska mästerskapen, Nordic Cosplay Championship bedöms dels de tävlandes hantverksskicklighet men även deras förmåga att gestalta sin karaktär på scenen med ett framträdande.

- Att än en gång få vara delaktiga i att sprida cosplay för allmänheten känns verkligen riktigt roligt. Och efter tittarsuccén med Cosplay-SM i SVT Play och SVT2 var det en självklarhet att även sända de nordiska mästerskapen, säger Joakim Sandberg, SVT Umeå.

Engagerad publik ser scenshowerna.

Engagerad publik ser scenshowerna.

Störst i Japan

Cosplay har pågått sedan i början av 1900-talet på olika konvents i USA, men riktigt stort blev det på 1980-talet när japanerna upptäckte genren att klä ut sig och gestalta olika karaktärer. 1984 myntades uttrycket cosplay - och är sedan dess allra störst i Japan, men finns numera över hela världen.

I Japan läggs det ned mycket pengar på cospaly-prylar. Många låter sy upp sina dräkter och 2008 var t ex vinsten för försäljning av costume-produkter motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Hundratusentals

I Japan anordnas cosplay-tävlingar med en halv miljon besökare. Men även tävlingar i t ex San Diego och New York lockar hundratusentals. I Paris drar konventet Japan Expo cirka 250 000 besökare.

Den största tävlingen i cosplay hålls i Nagoya i Japan och heter World Cosplay Summit med deltagare från cirka 20 länder. De europeiska finalisterna har tidigare tagits ut i Paris, London – och i Linköping.

Stort i Sverige

I Sverige är cosplay relativt stort och växer hela tiden.

Den 23-26 juli samlas Nordens bästa cosplayare för att tävla i Nordic Cosplay Championship på spel- och cosplayfestivalen NärCon på Linköpings Universitet.

SVT direktsänder fredagen den 24 juli kl 23.00 i SVT1.

Nordic Cosplay Championship arrangeras av NärCon Eventbyrå AB. Tävlingen hålls under den fyra dagar långa spel- och cosplayfestivalen NärCon Sommar i Linköping och bedöms av internationella domare såväl som svenska experter.

Mia Cathrine Jensen från Norge som tävlade som Clalaclan Philias from Shining tears x wind.

Mia Cathrine Jensen från Norge som tävlade i nordiska mästerskapen 2014 som karaktären Clalaclan Philias from Shining tears x wind. (foto: Shila Forsman)

Storslagen show

- Vi på NärCon är oerhört stolta över att kunna få visa upp Nordens bästa cosplayare för tv-publiken. Jag är säker på att det kommer bli en storslagen show! säger Samuel Anlér, projektledare för NärCon Sommar.

NärCon är en spel- och cosplayfestival som arrangeras två gånger om året. Sommarevenemanget i juli är det största, med 7 000 besökare förra året och anordnas på campus Valla på Linköpings universitet.

De flesta besökare är mellan 15-19 år och evenemangen är helt alkohol- och drogfria.

SVT:s panel vid SM tidigare i år.

SVT:s panel vid SM tidigare i år.

Fakta:

Cosplay är en förkortning av “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel.

SVT direktsänder fredagen den 24 juli kl 23.00 i SVT1.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör