21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Max Bursell

Projektledare Max Bursell (foto: Per Westergård)

Publicerad 6 juli 2015 07:00 - Uppdaterad 16 juli 2015 11:53

SVT laddar för friidrotts-VM i Kina

I slutet av augusti drar friidrotts-VM igång. SVT sänder allt som händer, och mer därtill. En omfattande online-bevakning och ett morgonmagasin på SVT Play ska komplettera tv-satsningen.

Till skillnad från de senaste årens stora evenemang görs hela produktionen på plats i Peking.

Friidrotts-VM är stort. Mindre än OS och Fotbolls-VM förvisso men fortfarande ett evenemang som lockar stora och breda publikgrupper. Även intresset bland svenskarna består, trots att förväntningarna på medaljer denna gång är ganska lågt satta.

SVT har alla tv-rättigheter

Den 22 augusti drar spelen igång i Peking. På SVT, som har alla tv-rättigheter, är förberedelsearbetet i full gång.

Först ut och mest aktiv är projektledaren Max Bursell. Som ytterst ansvarig för hela den svenska delen av arrangemanget har han jobbat sedan slutet av förra året med att hitta en form för sändningen och med att plocka ihop sitt team.

Max Bursell

Max Bursell

– Under de senaste årens större idrottsevenemangen har vi haft kontrollrummet kvar hemma i Stockholm vilket har inneburit att vi har haft ganska få medarbetare på plats där tävlingarna har genomförts. Den här gången var det inte ekonomiskt möjligt att producerar sändningen på det sättet, det blev helt enkelt för dyrt att köpa upp all den fiberkapacitet vi behöver för en så här stor produktion.

30-tal personer på plats

Det innebär att SVT kommer att skicka ett 30-tal personer till Kina. Det är i första hand tekniker och fotografer, men även André Pops och Kajsa Bergqvist som kommer att sitta i VM-studion, kommentatorerna Jakob Hård, Jonas Karlsson och Anders Gärderud och reportrarna Marie Lehman, Lotta Fahlberg och Stefan Åsberg.

– När det gäller tv-produktionen är mycket av ramen given. Vi sänder allt som händer på arenan och vi kommer att ha en egen studio på plats. Däremot måste vi lägga ner stor möda på att få allt det tekniska att fungera. En utmaning är den långa frakttiden för all den utrustning som ska skickas till Peking. En annan är att Kina blockerar Facebook och Twitter, två av SVT:s viktigaste plattformar för att kommunicera med publiken.

– SVT har ett eget nät som tar sig runt den kinesiska censuren, vi hoppas att det ska fungera även för oss under VM, säger Max Bursell.

Anders Gärderud och Jonas Karlsson.

Anders Gärderud och Jonas Karlsson. (foto: Janne Danielsson)

Tidsskillnaden ett problem

Även tidsskillnaden mellan Sverige och Peking ställer till med en del problem. Framförallt är det förmiddagspassen som kommer att sändas på tider när endast de verkliga entusiasterna orkar vara uppe.

– Finalpassen kommer att sändas mitt på dagen svensk tid. Bättre men inte perfekt eftersom tävlingarna drar igång när de flesta är tillbaka på jobbet efter semestern. Därför kommer vi att satsa stort på två olika magasin. 

Dels ett som kommer att sändas tidigt på morgonen via SVT Play och online och ett som kommer att rulla igång i tv klockan sex i tv med en repris i samma ruta några timmar senare. Program som naturligtvis även går att se på nätet.

Summera och analysera

– Magasinen är en viktig del av produktionen, det är där vi kommer att summera och analysera det som har hänt under dagen samtidigt som vi ger alla dem som inte har haft möjlighet att följa med i våra direktsändningar fylliga återblickar.

Att stora idrottsevenemang under senare år har blivit alltmer politiserade gäller ännu så länge inte friidrotts-VM. Men Max Bursell tror att debatten ska ta fart när VM:et står för dörren.

– Vi har en vana att hantera den typen av diskussioner och därför är jag inte orolig. Samma sak gäller den ilska som finns på många håll över att flera av medaljkandidaterna har varit dopingavstängda. Den debatten är ofta het innan spelen och den har vi inga tankar på att tysta ner. Däremot brukar den svalna när tävlingarna kommer igång.

Fakta:

VM i friidrott 2015 äger rum i Peking i Kina 22–30 augusti. Mästerskapet kommer att arrangeras på Pekings Nationalstadion, samma stadion som friidrotten använde under olympiska sommarspelen 2008.

SVT har alla tv-rättigheter till friidrotts-VM.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör