7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
En av världens bästa i bangolf, Filiph Svensson.

En av världens bästa i bangolf, Filiph Svensson, från förra årets SM-vecka. (Foto: Jens Bornemann/TT)

Publicerad 29 juni 2015 07:00 - Uppdaterad 16 juli 2015 11:52

SVT sänder drygt 60 timmar från SM-veckan i Sundsvall

Idag startar SM-veckan i Sundsvall. 9 000 deltagare tävlar i 38 olika sportgrenar för uppskattningsvis 50 000 åskådare.

SVT sänder 60-70 timmar från SM-veckan, både i tv och på webben.

SM-veckan, som pågår 29 juni till 5 juli, är ett av Sveriges största idrottsevenemang.

Några av alla grenarna som det kommer att tävlas i under veckan är frisbee, bangolf, boule, civil flygfemkamp, dragkamp, dragracing, fallskärmshoppning, flugkastning, jetski, kanotpolo, roller derby, streetbasket och varpa.

Viktigt visa bredden

- Många av de här sporterna får knappast någon tv-tid annars så det är otroligt viktigt för dem att synas. Men det är också vikigt för oss som public service, att visa på bredden av svensk idrott, säger projektledare Ulf Nilsson på SVT Sport.

SVT direktsänder både på SVT Play och i huvudkanalerna. Programledare är Maria Wallberg och några av SVT:s kommentatorer är Niklas Andersson, AnnaMaria Jansson, Ola Bränholm, Dusan Umicevic och Staffan Lindeborg.

Charlotte Kalla tävlar

Ett av huvudnumren under veckan är simningen med de svenska världsstjärnorna. Charlotte Kalla kommer också att tävla i rullskidor på hemmaplan. För henne ingår rullskidor i den normala sommarträningen och att då få en chans att tävla på sitt eget träningsområde, Södra berget, är något hon inte vill missa.

16-årige boulespelaren William Silfverberg

16-årige boulespelaren William Silfverberg som tog SM-guld 2013, under SM-veckan i Borås förra året. (Foto: Jens Bornemann/ TT)

Den regerande svenska mästaren i boule, Rickard Nilsson, kommer också till Sundsvall för att tävla om sitt 20:e SM-guld, precis som Daniel Eriksson, som är dragare i Brunnsbergs IF (Älvdalen), som är favoriter i herr-, dam- och mixedklassen i dragkamp.

Samma stad

Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska mästerskap i olika idrotter i en och samma stad. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. SVT är sändande bolag.

Treårsavtal

Förra sommaren tecknade SVT och Riksidrottsförbundet ett nytt treårigt sändningsavtal gällande SM-veckan för åren 2017 till 2019, vilket omfattar sex SM-veckor, tre vinter- och tre sommarveckor.

Fakta:

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. SVT är sändande bolag.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör