21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 juni 2015 21:48 - Uppdaterad 30 juni 2015 18:25

SVT, SR och EBU uppmanar EU anta tydlig reglering om nätneutralitet

På torsdagen undertecknade SVT och Sveriges Radio tillsammans med public service-bolag från hela Europa en deklaration om behovet av en europeisk reglering om nätneutralitet.

Tillsammans uppmanar man EU:s medlemsstater och institutioner att besluta om ett gemensamt regelverk som långsiktigt säkrar ett fritt och öppet internet. Uppmaningen riktar sig inte minst till den svenska regeringen som borde vara särskilt skickad att ta en ledande roll när det gäller att skapa långsiktiga förutsättningar för ett öppet internet och yttrandefrihet.

Demokratifråga

Ytterst är det en demokratifråga att all trafik på internet har samma förutsättningar att nå fram till medborgarna. Debatten är aktuell, eftersom det i dagarna pågår förhandlingar mellan EU:s institutioner och medlemsstater om att en garanti för likhet på internet i form av nätneutralitet bör slås fast i lag.

– Ett öppet, transparent och säkert internet är en grundpelare för yttrandefriheten, mediemångfalden och det demokratiska samtalet. Likaså möjliggör ett öppet internet en digital utveckling och innovation såväl för enskilda privatpersoner som små och stora företag, säger VD Hanna Stjärne.

Inte stoppas

– För svensk public service är det oerhört viktigt att veta att vårt innehåll inte stoppas eller försämras av olika aktörer på sin väg till tittare och lyssnare. Innehåll ska inte diskrimineras eller prioriteras utöver vad som är absolut nödvändigt för att Internet tekniskt ska fungera. Ett tydligt och harmoniserat Europeiskt ställningstagande för nätneutralitet är nödvändigt för att säkra att innehåll kan spridas på ett jämlikt sätt, oavsett sändare och mottagare. säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Tryckfriheten

- Tryckfrihet och yttrandefrihet är en del av vårt kulturella arv och den har alltid utvecklats i takt med att nya medier tillkommer. Vi har en unik tryck- och yttrandefrihetsgrundlag som nästa år funnits i 250 år. Nätneutraliteten är en av dess moderna motsvarigheter och vi anser att Sverige borde sitta i förarsätet i den debatten, säger Hanna Stjärne.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Presschef

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör