10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Nyheter blev citerat av andra medier i omkring 3900 artiklar i mars och april i år vilket kan jämföras med 2400 förra året och 2000 artiklar år 2013.

SVT Nyheter blev citerat av andra medier i omkring 3900 artiklar i mars och april i år vilket kan jämföras med 2400 förra året och 2000 artiklar år 2013.

Publicerad 16 juni 2015 12:57 - Uppdaterad 18 juni 2015 15:27

Kraftig ökning av egna nyheter med stort genomslag

SVT Nyheter fortsätter att öka leveransen av egna nyheter med stort genomslag. Årets mätning visar att SVT Nyheter blev citerat av andra medier i omkring 3900 artiklar i mars och april i år vilket kan jämföras med 2400 förra året och 2000 artiklar år 2013.

Det är en kraftig ökning jämfört med i fjol och nästan en fördubbling på två år.

- Det här är ett oerhört styrkebesked, säger Ulf Johansson, chef för Riksnyheterna på SVT Nyheter. Vi levererar väldigt stark egen journalistik just nu. En oväntad trend är att fler nordiska tidningar citerar SVT Nyheter, främst danska medier. Även fackpress och kvällstidningar citerar oss i större utsträckning. Intressant också att citaten i papperstidningarna ökar mer än i digital media rent procentuellt.

 Det här är ett oerhört styrkebesked, säger Ulf Johansson.

- Det här är ett oerhört styrkebesked, säger Ulf Johansson, chef för Riksnyheterna på SVT Nyheter. (foto: Carl-Johan Söder)

- Genom att medvetet satsa på ämnen som berör vår publik och omvärld har vi lyckats öka den agendasättande journalistiken vilket är ett fantastiskt gott betyg, säger Margaretha Eriksson, nyhetschef på riksnyheterna.

- Jag känner mig väldigt stolt över det arbete SVT Nyheter gjort under året och vi har dessutom lyckats skapa en närmare dialog med publiken.

Retriever

Mätningen bygger på ett underlag från mediebevakningsföretaget Retriever. Det faktum att antalet träffar nästan fördubblats på två år har gjort materialet svårare att analysera.

Jonas Olsson, researcher på SVT Nyheter som jobbar med att sammanställa mätningen, har ansträngt sig för att sålla bort felkällor på grund av t ex den regionala omgörningen. Även citat efter Agenda, Korrespondenterna och partiledarutfrågningar har sållats bort.

- Det kan finnas smärre felkällor och det är inte exakt vetenskap, säger Jonas Olsson.

Vässar arbetet i höst 

Christina Johannesson

Christina Johannesson

- Det är så roligt att allt hårt arbete ger resultat, säger Christina Johannesson, avdelningschef Insamling. I höst vässar vi arbetet ytterligare med egna nyheter och stort genomslag.

- Den 1 september sjösätter SVT Nyheter ett nytt pitchförfarande på Riksnyheterna. Det syftar till att vaska fram vassare idéer, fortsätter hon. Om det fungerar som planerat ska fler medarbetare kunna kopplas bort från det dagliga arbetet och jobba med gräv under kortare och längre perioder.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör