13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Cecilia Zollitsch och Helena Eistrang Helmertz utanför Kungliga Slottet i Stockholm.

Cecilia Zollitsch och Helena Eistrand Helmeertz utanför Kungliga Slottet i Stockholm. (foto: Per Westergård)

Publicerad 11 juni 2015 07:00 - Uppdaterad 15 juni 2015 17:44

Nu laddar SVT för nio timmars prinsbröllop

Nu är det dags för ett kungligt bröllop igen och SVT ställer upp med nio timmar och 150 personer.

Att sändningen kommer att få kritik tar producenten Meta Bergqvist lätt på.

– SVT ska bevaka allt, även kärleken.  Dessutom måste vi passa på, det kommer att ta minst 20 år innan vi får visa en motsvarande vigsel igen. Det är ett historiskt material vi nu skapar.

Att få gifta sig i ett kungligt slott må vara en dröm för vissa, men för en tv-produktion är miljön den tuffast möjliga.

– Vi får jobba hårt för att inte synas eller störa under bröllopet i kyrkan och i festvåningarna, säger Daniel Jelinek som är bildproducent för den internationella utsändningen av bröllopet mellan prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist.

Viktor Indal från Extreme event bygger studio åt SVT.

Viktor Indal från Extreme event bygger studio åt SVT. (foto: Per Westergård)

För att allt det tekniska ska fungera utan att störa måste kablar dras nere i källare, uppe på tak och genom skorstenar. Även podier, stativ och övrig teknik byggs in och göms. Så gott det nu går.

– Golvet i Vita havet i slottet där middagen äger rum är så gammalt och gungande att vi inte kan ha kamerorna stående där. Istället har vi tvingats specialtillverka fästen för att kunna hänga upp kameror på slottets känsliga väggar.

Kortegen en utmaning

Daniel Jelinek

Daniel Jelinek

Det finns fler utmaningar att hantera när ett kungligt bröllop ska bevakas.

En är att brudparet ska åka kortege genom stan, vilket ställer stora krav på teknik och kommunikation. En annan är att fylla ut en åtta timmar lång sändning med intressant material.

Produktionen är uppdelad i två delar. En internationell som ganska rakt av följer och skildrar allt från när gästerna kommer till Slottskyrkan till talen under middagen.

Den andra halvan kommer enbart att gå ut till en svensk publik. Sändningen kommer att hoppa fram och tillbaka mellan det som händer runt brudparet och en studio där olika gäster kommer att medverka.

– Vi hoppas att får dit personer som ska vara med under ceremonin men även personer med specialkunskap om kungahuset och om slottet, säger Meta Bergqvist som är producent och projektledare för sändningen den 13 juni.

Meta Bergqvist, producent och projektledare för sändningen.

Meta Bergqvist, producent och projektledare för sändningen. (foto: Per Westergård)

Fånga känslor

Dessutom kommer ett antal förinspelade reportage att visas men sändningen ska även fånga känslor i Sofia Hellqvist hemort Älvdalen.

SVT:s ansikte utåt denna dag blir framförallt programledarna Ebba Kleberg von Sydow, Pernilla Månsson Colt och Mark Levengood. Kommentatorer när Sofia Hellqvist går in i kyrkan som fröken och ut som prinsessa kommer John Chrispinsson och Roger Lundgren att vara.

Programledarna Mark Levengood, Pernilla Månsson Colt och Ebba Kleberg von Sydow.

Programledarna Mark Levengood, Pernilla Månsson Colt och Ebba Kleberg von Sydow. (foto: Jan Danielsson)

De är dock inte ensamma, att producera ett kungligt bröllop kräver en rejäl uppställning.

– Sammanlagt är det omkring 150 personersom arbetar på lördagen, gissar Meta Bergqvist. Däremot är redaktionen ganska liten, vi är ett tiotal personer som ska se till att allt fungerar.

36 kameror

Det finns en hel del att tänka på när det gäller en produktion som kräver uppemot 2 mil kabel, 36 kameror, säkerhet och kommunikation mellan mängder av medarbetare som befinner sig på många olika håll.

Viktor Indal bygger SVT:s studio

Viktor Indal bygger SVT:s studio. (foto: Per Westergård)

– Tuffast är det att få till bevakningen av kortegevägen genom centrala Stockholm. Där har vi tvingats lägga ner mycket arbete för att få det att fungera, säger Daniel Jelinek.

Ingenting får gå fel när det gäller en så här stor produktion med publik i många länder. Därför har en stor del av planeringen gått åt till att skaffa både hängslen och livremmar. Fallerar någon del av tekniken ska det finnas möjlighet att lösa det utan att bild eller ljud försvinner.

– Det märks att det är tredje gången på kort tid som hovet har arrangerat ett bröllop. Numera är de helt på det klara med hur vi vill ha det och vice versa, säger Meta Bergqvist.

Cecilia Zollitsch diskuterar med Peter Gullstand från Relacom.

Produktionsledare Cecilia Zollitsch diskuterar med Peter Gullstand från Relacom. (foto: Per Westergård)

Extremt kort tid

Att bevaka ett kungligt bröllop skiljer sig från andra stora evenemang på flera sätt. Bland annat är tiden för att bygga och rigga extremt kort.

På fyra-fem dagar ska teknikerna hinna med att dra alla kablar och göra sig osynliga. När Vipåtv besöker slottet, fem dagar innan bröllopet, har arbetat precis påbörjats. Miltals med kabel är på väg ut, studior till både svenska och internationella tv-bolag byggs samtidigt som produktionsledarna Cecilia Zollitsch och Helena Eistrang Helmertz försöker omvandla alla de planer som de har dragit upp sedan i april till verklighet.

Cecilia Zollitsch och Helena Eistrang Helmertz.

Produktionsledarna Cecilia Zollitsch och Helena Eistrand Helmeertz. (foto: Per Westergård)

– Det är nu det gäller, men jag är inte orolig. Alla som är här är superproffs. Dyker det upp något oförutsett löser vi det, säger Cecilia Zollitsch samtidigt som Peter Gullstrand från Relacom knackar henne på axel för att fråga det är tillåtet att öppna ett av slottets fönster för att lättare få fram en kabel till den tyska studion.

Kungafjäsk

Att SVT återigen satsar stora resurser på ett kungligt bröllop väcker känslor. Många älskar att följa allt medan andra talar om ett kungafjäsk bortom all rimlighet och som något public service borde avstå ifrån.

Att kritiken finns och kommer ser Meta Bergqvist som självklart. Däremot försvarar hon satsningen med emfas.

– Som public service-företag ska vi visa allt och varför inte även kärlek. Och det här är en produktion som många uppskattar. Trösten för kritikerna är att det tar minst 20 år innan vi får se lilla Estelle gå upp för kyrkogången.

Exakt vad som kommer att hända under vigseln och under middagen vill, eller får, inte Meta Bergqvist berätta.

– Brudparet har lagt ner stor möda på att göra sitt bröllop personligt, om jag avslöjar alla detaljer i förväg går de överraskningar som de vill ge sina gäster förlorade. Tv-tittarna kommer dock att få ta del av det mesta när det händer.

Cecilia Zollitsch

Cecilia Zollitsch (foto: Per Westergård)

Fakta Bröllopet:

Lördag 13 juni gifter sig prins Carl-Philip och fröken Sofia Hellström i Slottskyrkan i Stockholm och SVT direktsänder.

Programledare är Ebba Kleberg von Sydow, Pernilla Månsson Colt och Mark Levengood, kommentatorer är John Chrispinsson och Roger Lundgren.

SVT bjuder in till en sändning med många gäster och en rad reportage. SVT direktsänder från vigseln i Slottskyrkan, kortegen, kvällens middag och fortsatta festligheter.

Vigselakten i Slottskyrkan börjar kl 16.30, kortegen startar cirka kl 17.30 och middagen kl 19.30.

SVT:s studios på Slottsbacken och på Skeppsbron gästas bland annat av folkvettsexperten Magdalena Ribbing, designern Lars Wallin, chefredaktören Cia Jansson, historikern Christopher O’Regan, konditorn Roy Fares och retorikern Elaine Eksvärd.

Sändningsschema (med plats för ändringar):

  • Kl 15.00: Välkommen till Prinsbröllopet (SVT1)
  • Kl 16.30: Vigsel, Slottskyrkan (SVT1)
  • Kl ca 17.30: Kortege (SVT1)
  • Kl 17.50: Kanalbyte (SVT2)
  • Kl ca 19.30: Middag i Vita Havet (SVT1)
  • Kl 20.00: Kanalbyte (SVT2)
  • Kl 22.30 ca: Bröllopstårtan (SVT1)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör