19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 4 juni 2015 14:35 - Uppdaterad 5 juni 2015 14:24

SVT ber om ursäkt för oacceptabelt beteende

På sociala medier sprids nu ett klipp där en programledare för SVT Sörmland förbereder sig för sändning och – utan att veta att sändningen går ut - uppträder och uttrycker sig på ett oacceptabelt sätt.

Nu ber SVT publiken om ursäkt.

Vid 21.30-tiden på onsdagskvällen fick en tittare med Telia IPTV av ännu inte klarlagd anledning in den dolda kanalen 999 på sin IPTV-box.

Han fick då se programledaren för SVT Sörmland förbereda sändningen genom att bland annat imitera dialekter, sjunga opera och använda ord om flyktingar som kan uppfattas som nedsättande.

Tittaren spelade in detta och la upp det på sociala medier, vilket nu har fått stor viral spridning.

Ännu inte åtgärdat

Rent tekniskt så var det en felaktig inställning hos en digital operatör som gjorde att studion låg ute före sändning.

Felet är ännu inte åtgärdat.

Lena Michanek, redaktionschef för SVT Nyheter i Sörmland, har i externa medier bett om ursäkt för de uttalanden som gjordes och den jargong som syntes i klippet.

"Inte acceptabelt"

Christina Ågren, chef regionala nyheter och minoritetsspråk, säger:

- Det är inte acceptabelt att något sådant här händer rent tekniskt. Men framför allt handlar det om hur vi som SVT:are uttrycker oss. Det här är en jargong på tvärs med vår värdegrund. Det gäller både framför och bakom kameran.

- Det här är inget som representerar det vi vill stå för, fortsätter hon. Vi kommer nu att följa upp detta i nära dialog med medarbetaren och då poängtera SVT:s värdegrund.

Digital distribution

- Vad gäller hur det tekniskt kunde hända så handlar det om den digitala distributionen via IPTV, säger Christina Ågren. Det hade kunnat hända före en direktsändning likaväl som före en bandning. Signalen från studion låg ut till en digital operatör som inte blockerat vidareutsändning på en viss kanalplats.

För att alla ska kunna se SVT:s regionala sändningar används även IPTV som distributionsväg. IPTV har tillgång till signalen från SVT:s nyhetsstudior och lägger ut den i de regionala ”tablåfönstren”. Övrig tid finns en spärr så att signalen inte ska kunna nå tittaren. Men på grund av brist hos Telia IPTV igår kväll fungerade inte den spärren.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör