19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Under våren har 78 reportrar och fotografer utbildats i att använda surfplattor i arbetet.

Under våren har 78 reportrar och fotografer utbildats i att använda surfplattor i arbetet. Det räddade sändningen från Zürich häromdagen.

Publicerad 3 juni 2015 12:50 - Uppdaterad 4 juni 2015 16:19

Surfplattan lyfte webblive från Zürich

SVT Nyheters reporter kunde sända live i samband med Fifa-skandalen med tre minuters varsel.

SVT Nyheter har kraftigt ökat sina möjligheter att vara snabba på webben - tack vare surfplattor.

Hela världens blickar riktade sig mot Zürich. Schweizisk polis hade under natten slagit till mot ett lyxhotell i staden och gripit flera högt uppsatta företrädare för den internationella fotbollförbundet Fifa. 

Journalister från hela världen strömmade in. Christoffer Wendick från SVT Nyheter var en av dem.  Fotograf med kamera var på väg till Zürich i ett annat plan och skulle landa senare.  

Det var bara minuter kvar till dess att det amerikanska justitiedepartementet skulle hålla presskonferens och SVT Nyheter sände live på webben. Då ringde redaktionen upp.

- Visst, jag kan vara med, sa Christoffer.

Tre minuters marginal

Med en marginal på tre minuter kunde MCR koppla upp Christoffers surfplatta. En kod skickades och så var sändningen i gång.

Ljudet fungerade. Bilden fungerade och SVT kunde rapportera live. 

Med en marginal på tre minuter kunde MCR koppla upp Christoffers surfplatta. En kod skickades och så var sändningen i gång.

Med en marginal på tre minuter kunde MCR koppla upp Christoffers surfplatta.

- I det skarpa nyhetsläge som rådde var det väsentligt att ge tittaren bästa möjliga uppdaterade information så snabbt som möjligt, säger Mattias Ekstrand som var videoredaktör den aktuella dagen. 

- Tack vare att Christoffer hade sin padda med sig i Zürich kunde vi på ett enkelt och smidigt sätt få med honom live, vilket höjde kvalitén på sändningen och gav vår publik en större närvarokänsla, fortsätter Mattias.

- Jag hade spelat in en intervju med surfplattan tidigare under dagen, säger Christoffer Wendick. Kvaliteten blev helt ok för att sända på webben. Sen scribblade jag också, säger Christoffer.

Intervju med Karl-Erik Nilsson - också gjord på surfplattan.

Intervju med Karl-Erik Nilsson - också gjord på surfplattan.

Har utbildats under våren

Christoffer Wendick är en av de 78 reportrar och fotografer på Riksnyheterna i Stockholm som skrivit på användaravtalet och börjat jobba med surfplatta under våren. Majoriteten har blivit utbildade av Marcus Ranua och Bo Öhlén.

Under utbildningen har de lärt sig använda en rad appar som gör det möjligt att skicka rörliga bilder, scribble och livesända på fältet.

Appar som gör det möjligt att livesända.

Appar som gör det möjligt att livesända.

I dagarna går det ut en enkät till alla användare med frågor kring hur surfplattorna nyttjas. Tanken är att enkäten ska följas upp i höst.

- Surfplattan är som en schweizisk armékniv för journalister, säger Christina Johannesson, chef på Insamling i Stockholm, och ansvarig för utrullningen av surfplattor på Riksnyheterna. Nu finns infrastrukturen för att jobba snabbt från fältet. Exemplet från Zürich verkar lovande. 

Fakta:

78 reportrar och fotografer på Riksnyheterna i Stockholm har börjat jobba med surfplatta under våren.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör