15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jag är mycket stolt över svensk public service, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke på TV-dagen

Jag är mycket stolt över svensk public service, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke på TV-dagen. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 26 maj 2015 15:04 - Uppdaterad 27 maj 2015 17:08

Inga besked om public service av kulturministern

När Alice Bah Kuhnke talade på TV-dagen prisade hon svensk Public service men gav inga besked eller ståndpunkter i några enskilda frågor.

Alice Bah Kuhnke kom direkt till TV-dagen på Grand Hotel från regeringens presentation av den nya filmpolitiken. Kanske därför tog det en stund innan hon nämnde Public service i sitt tal.

– Public service är en mycket viktig del av mediepolitiken. Men då det finns ett avtal gällande public service som gäller 2014-19 så tänker jag hålla mig så långt från public service som möjligt under de närmaste åren, sa Alice Bah Kuhnke som underströk att hon inte är någon minister som vill ”pilla med yttrandefriheten”.

Kulturministern redogjorde något för uppdraget till medieutredaren Anette Novak som ska överlämna sin utredning om knappt ett år.

"Eniga om våra bolag"

Det nyligen genomförda nordiska mötet mellan kulturministrar och PS-chefer på Färöarna nämnde Bah Kuhnke också.

– Vi i Norden är väldigt eniga om våra bolag och vi samverkar på ett bra sätt i Norden, sa ministern utan att ge några konkreta exempel på vad enigheten består i.

Moderatorn Frida Nyvinger försökte få ett svar av kulturministern om det blir någon granskning av public service tidigare än nästa ps-utredning

Moderatorn Frida Nyvinger försökte få ett svar av kulturministern om det blir någon granskning av public service tidigare än nästa ps-utredning.

Efter själva talet ställde moderatorn Frida Nyvinger några frågor till ministern. Bland annat om de önskemål från vissa håll i den kommersiella mediebranschen om att Public service marknadsinverkan borde utredas innan nästa Public Service-utredning startas upp om några år. Något tydligt svar från Bah Kuhnke blev det dock inte.

"Om något behöver tonas ner"

– Min utgångspunkt är att Sverige har fantastisk, kanske världsbäst public service. Den ska vi slå vakt om. Men om något behöver tonas ner i uppdraget till public service så får titta på det i utredningen så småningom.

Alice Bah Kuhnke påminde till sist om att Myndigheten för Radio och TV har två uppdrag gällande public service som ska redovisas senast 1 september.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör