15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Maria Groop Russel och Anne Lagercrantz

Maria Groop Russel och Anne Lagercrantz (foto: Magnus Liam Karlsson)

Publicerad 25 maj 2015 09:02 - Uppdaterad 26 maj 2015 10:24

Nu är nya divisionscheferna utsedda

Anne Lagercrantz har utsetts till chef för nyhets- och sportdivisionen på SVT och Maria Groop Russel till chef för den nya divisionen för digital utveckling och allmän-tv.

- Jag är glad över att ha rekryterat två av Sveriges bästa mediechefer som divisionschefer, säger VD Hanna Stjärne.

Anne Lagercrantz, idag Eko-chef på Sveriges Radio, och Maria Groop Russel, chef för SVTi, har utsetts till nya divisionschefer på SVT. Båda kommer att ingå i SVT:s företagsledning.

- Maria Groop Russel har en gedigen erfarenhet av nyskapande tv-produktion och en stark förmåga att driva digital spetsutveckling. Anne Lagercrantz är en av landets skarpaste publicister, som med klok och visionär känsla för publiken har drivit utvecklingsarbete på två av landets största redaktioner, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Leda arbetet tillsammans

- Tillsammans kommer Anne och Maria att leda arbetet med att utveckla SVT:s redaktioner, digitala projekt och program i publikens tjänst.

Maria Groop Russel tillträder sin nya tjänst den 1 september. Då bildas också den nya divisionen som är en sammanslagning av nuvarande SVTi och allmän-tv-divisionen. Divisionen får cirka 700 medarbetare och har verksamheter i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Skapa tätare samarbete

- Jag känner mig fokuserad, taggad och glad inför den nya väldigt roliga och utmanande uppgiften. SVT har kompetenta, kreativa och engagerade medarbetare både inom programproduktionen och digital utveckling. Det ska bli roligt att skapa ett tätare samarbete mellan de båda världarna. Det kommer stärka SVT:s utbud för publikens bästa, säger Maria Groop Russel.

Börjar 1 oktober

Anne Lagercrantz börjar som divisionschef för nyhets- och sportverksamheten den 1 oktober.  Divisionen har cirka 900 medarbetare fördelade på 33 orter i Sverige och korrespondenter i hela världen.

- Jag är så glad och stolt över att få leda arbetet med att värna och utveckla SVT Nyheter och Sport. Här görs oerhört skicklig journalistik och programproduktion över hela landet. Men medievärlden befinner sig också i en dramatisk förändring och jag hoppas och tror att mina erfarenheter av förändringsarbete både på Ekot och TV4 kan bli värdefulla i min nya roll, säger Anne Lagercrantz. 

Fakta Anne Lagercrantz:

Namn: Anne Lagercrantz.

Ålder: 41.

Nuvarande tjänst: Chef och ansvarig utgivare för Ekoredaktionen sedan 2011, ingår i Sveriges Radios programledning.

Karriär: Reporter på Expressen, TV4 Nyheterna och Dagens industri/Ekonominyheterna. Planeringschef, utrikeschef och från  2005 till 2011 chef och ansvarig utgivare för TV4Nyheterna samt del av programledningen på TV4.

Fakta Maria Groop Russel:

Namn: Maria Groop Russel.

Ålder: 49.

Nuvarande tjänst: Divisionschef för SVTi sedan 2013.

Karriär: Nyhetsjournalist på Radio Stockholm, Ekot, Studio Ett, ABC och Rapport. Tv-producent i både Sverige och Danmark. Arbetade i flera år med SVT:s barnutbud som producent, projektledare och beställare. Progambeställare för fakta, kultur och dokumentär på SVT.Blev 2010 chef för allmän-tv på SVT i Stockholm.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Chef SVT Internkommunikation

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör