21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Omar intervjuar kungen på Angeredsgymnasiet och Abbe filmar.

Abdikadar Omar intervjuar kungen och Abadir "Abbe" Hawle filmar under kungens besök på Angeredsgymnasiet (foto: Magnus Sundberg)

Publicerad 20 maj 2015 07:00 - Uppdaterad 22 maj 2015 11:31

Medieelever guidas till kungakupp

Kungen besöker Angeredsgymnasiet och medieeleverna Abbe och Omar planerar en kupp. Trots strikta förhållningsregler från hovet tänker de ta chansen och ställa frågor till hans majestät.

SVT:s reporter Sofia Nordén ger stöd och tips.

Det är varmt och förväntansfullt i Angeredsgymnasiets redaktionssal. Om bara en liten stund träder kungen in genom dörren och Omar och Abbe har fått uppdraget att filma hans sju minuter i rummet.

I hovets minutiösa planering finns inte plats för någon intervju – och det triggar förstås en reporter.

– Klart ni ska försöka, säger Sofia Nordén.

En av idéerna är att få in kungen i studiohörnet med soffa och riggat ljus.

– När han väl står här kommer ni in med kameran från sidan… Om ni fick fråga kungen om vad som helst – vad skulle ni fråga?

SVT:s reporter Sofia Nordén tillsammans med Abbe och Omar

SVT:s reporter Sofia Nordén planerar kuppen tillsammans med Abbe och Omar. (foto: Magnus Sundberg)

SVT:s Angeredsredaktion

Sofia Nordén är en av de reportrar som ska bemanna SVT Nyheter Västs Angeredsredaktion som drar i gång i höst. Just nu pågår rekryteringen av ytterligare en reportersamtidigt som man letar efter lämpliga lokaler.

Det är första gången som Sofia coachar medieelever på Angeredsgymnasiet. Men det lär inte bli den sista.

SVT är djupt engagerad i Angeredsutmaningen, ett initiativ som vill underlätta för eleverna att etablera sig i samhället. De företag som antar utmaningen bidrar med kontakter, studiebesök, mentorskap och praktikplatser.

Till hösten ska Sofia Nordén börja på SVT Nyheter Västs nystartade Angeredsredaktion. Idag är hon stationerad i Varberg.

Till hösten ska Sofia Nordén börja på SVT Nyheter Västs nystartade Angeredsredaktion. Idag är hon stationerad i Varberg. (foto: Magnus Sundberg)

– Hittills har samarbetet med SVT inneburit studiebesök och några praktikplatser. Nu hoppas jag på en fördjupning med mentorskap. Förhoppningsvis blir Angeredsredaktionen granne med skolan, säger Daniel Viklund, lärare i medieproduktion på Angeredsgymnasiet.

Svåra rörelsehinder

Drygt hälften av medieeleverna på skolan går på Riksgymnasiet, ett av landets fyra gymnasier för ungdomar med svåra rörelsehinder. Abbe och Omar tillhör resterande grupp som valt medieproduktion som individuellt tillval.

– De har tre timmar i veckan. Nivån är nybörjare, men jag försöker ta undervisningen så långt det bara går. Alla medier ingår, men det har blivit mer och mer fokus på rörlig bild, säger Daniel Viklund.

– Angeredsredaktionens första halvår kommer handla om att knyta kontakter och skapa förtroende. Vilka inslag vi producerar blir mindre viktigt, säger Sofia Nordén.

– Angeredsredaktionens första halvår kommer handla om att knyta kontakter och skapa förtroende, säger Sofia Nordén. (foto: Magnus Sundberg)

Omar går sista året på Ekonomiprogrammet och har valt att göra en film om kvinnlig könsstympning som examensarbete. Under förmiddagen visade han filmen för Sofia, fick feedback och proffstips om hur man gör en synk.

– Jätteintressant film och ett viktigt ämne, jag ska kolla om vi kan göra en grej på det. Att vi engagerar oss betyder så mycket för dem. Det märks att folk inte är vana vid media i förorten, de tror nästan inte att vi finns i verkligheten, säger Sofia Nordén.

Omar och Abbe skämtar om vilka kungafrågor som funkar bäst

– Hej mannen! Är du rädd nu när du är i Angered? Hur är det med säkerheten… Omar och Abbe skämtar om vilka kungafrågor som funkar bäst. (foto: Magnus Sundberg)

Temperaturen höjs

I redaktionssalen har temperaturen stigit och teamet från SVT Nyheter Väst anländer.

Henrik Krusvaal och Per Johansson ska göra ett inslag om kungens besök som görs med anledning av en prisutdelning. Det är en av lärarna på skolan – Petra Elio Serti – som fått stiftelsen Ungt Ledarskaps stipendium.

Henrik och Per är genast med på noterna.

Test av kameran.

Test av kameran. Henrik Krusvaal, Abbe och Sofia Nordén. (foto: Magnus Sundberg)

– Vad händer när vi kuppar? Vi kör en test för att lindra nervositeten, säger Henrik och tar på sig rollen att spela kungen framför kameran.

Nu får Omar pröva skarpt läge: börja med öppen fråga, lyssna på svaret och ställa följdfrågor.

– Mitt mål med den här dagen är att få dem att känna sig avslappnade och att våga lite. Att de gör något som känns lite. Något mer än att bara filma, säger Sofia.

Skarpt läge.

Skarpt läge. (foto: Magnus Sundberg)

Nöjda och förvånade

Och rätt som det är dyker han upp. Kungen. Några minuter och sedan är det hela över.

Efteråt är Abbe och Omar nöjda med sin insats och nästan lite förvånade.

– Jag trodde inte att vi skulle få ställa våra frågor. Men det fick vi och kungen svarade. Och han var inte alls så kortfattad som jag trodde han skulle vara, säger Omar.

(foto: Magnus Sundberg)

(foto: Magnus Sundberg)

Bryta tystnaden i förorten

Dagens utmaning – hur får man kungen att prata – är avklarad. Men för Sofia har utmaningen bara börjat. SVT:s satsning i Angered har ambitionen att bryta tystnaden i förorten och skildra en verklighet som länge varit i medieskugga.

– Men hur får man folk i Angered att prata med journalister, undrar Sofia.

– De kommer börja prata efter ett tag. När de har vant sig vid att ni finns här, säger Omar.

Fakta:

SVT är djupt engagerad i Angeredsutmaningen, ett initiativ som vill underlätta för eleverna att etablera sig i samhället.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör