10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jonas Redin och Hanna Degerström är nyanställda onlinespecialister i Region Nord.

Jonas Redin och Hanna Degerström är nyanställda onlinespecialister i Region Nord. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 18 maj 2015 14:51 - Uppdaterad 21 maj 2015 18:18

Onlinespecialister vässar nya regionala nyheterna

Publicering på webb och sociala medier är något centralt i den nya regionala nyhetsvärlden – och nyckelpersonerna kallas onlinespecialister.

I SVT Nyheter Uppsalas nya redaktionslokaler sitter Henrik Arborén vid en av arbetsplatserna och vidareutbildar reportern Sanna Karlsson i webbpublicering.

– Just nu åker åker vi onlinespecialister i öst runt till redaktionerna och utbildar reportrar och redaktörer. Målet är att alla ska känna att de har bra koll på grunderna i onlinearbetet.

Onlinespecialisten Henrik Arborén med kollegor är just nu ute och utbildar personalen på redaktionerna i Öst. Här med Sanna Karlsson på SVT Nyheter Uppsala.

Onlinespecialisten Henrik Arborén med kollegor är just nu ute och utbildar personalen på redaktionerna i Öst. Här med Sanna Karlsson på SVT Nyheter Uppsala.

De flesta nya

Han är en av fyraonlinespecialister i region Öst med sina sju redaktioner.

I de fyra regionerna finns sammanlagt 15 onlinespecialister, placerade i  nyhetsregionernas huvudorter: Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. De flesta kommer utifrån.

Johan Everljung är ansvarig för alla onlinespecialister i hela landet och försöker följa hur alla redaktionerna utvecklas digitalt

Johan Everljung är ansvarig för alla onlinespecialister i hela landet och försöker följa hur alla redaktionerna utvecklas digitalt. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Vi har aktivt rekryterat personer med spetskunskap för att få ut vårt redaktionella material på SVT:s digitala plattformar samt i sociala medier, säger Johan Everljung  som är nyhetschef i region Nord men också ansvarig för onlinespecialisterna i hela landet.

Henrik Arborén är dock relativt gammal i gården i SVT.

– Jag började jobba som webbredaktör på ABC redan 2006. Det har hänt otroligt mycket sedan dess, och redaktionerna har i dag webbpublicering som en integrerad del i sin nyhetsproduktion.

Henrik Arborén är en av Region Östs fyra onlinespecialister. I bakgrunden reportern Sanna Karlsson på SVT Nyheter Uppsala.

Henrik Arborén är en av Region Östs fyra onlinespecialister. I bakgrunden reportern Sanna Karlsson på SVT Nyheter Uppsala.

I varje region är en av specialisterna en erfaren SVT:are.

– De externt rekryterade kollegerna kommer som friska fläktar med nya goda idéer. Men under den första perioden har det nog varit viktigt att vi som jobbat ett tag i SVT har funnits, för att hjälpa dem in alla system och rutiner, säger Henrik.

Har redan sett resultat

De nya regionala nyheternas uttalade fokus på att lägga betydligt mer krut på online än tidigare har dock redan fått resultat, bland annat i Uppsala.

– Vi har på två månader mångdubblat antalet unika besök på webben, det är jättekul säger redaktören Johannes Kvist.

Johannes Kvist på SVT Nyheter Uppsala gläds åt hans redaktions framryckning online på senare tid

Johannes Kvist på SVT Nyheter Uppsala gläds åt hans redaktions framryckning online på senare tid.

Han ser det som ett tecken på att SVT Nyheter regionalt börjat ta sig in i nya publikgrupper.

– Att fler tar del av oss via mobilen och sociala medier märks också på innehållet och journalistiken. Vi kan fånga upp nyheter och tips på ett annat sätt än tidigare, menar Johannes.

Stötta de mindre

Uppsala är en av 10-orterna där respektive SVT-redaktion med relativt små resurser ska producera nästan lika mycket innehåll som de större 20-orterna. Även om alla medarbetare i Uppsala blir duktiga på att onlinepublicera kommer det att behövas uppbackning från onlinespecialisterna.

– Nu inledningsvis behöver de mindre redaktionerna mycket stöd av oss i den dagliga publiceringen men även om de så småningom kan bli mer självgående så kommer det att uppstå luckor när alla reportrar är ute och vi specialister måste gå in och lägga ut, säger Henrik Arborén.

På nya SVT Nyheter Uppsala är onlinepublicering lika viktigt som broadcast.

På nya SVT Nyheter Uppsala är onlinepublicering lika viktigt som broadcast.

Så stöttning av 10-orterna kommer även fortsättningsvis att vara en huvuduppgift för onlinespecialisterna. Men på sikt är det meningen att deras kompetens mer och mer ska kunna användas till att exempelvis planera publicistiska satsningar utifrån ett onlineperspektivoch utveckla dialogen med publiken på sociala medier.

Omväxlande

Två av region Nords onlinespecialister är Hanna Degerström och Jonas Redin. Båda är unga och nyrekryterade från Västerbottens-Kuriren i Umeå.

– Vi som kommer från tidningswebbarna ska använda våra erfarenheter till att driva på webbtänket i SVT, säger Jonas.

– Det är viktigt att nyheter ska ut snabbt, tillägger Hanna.

Hon ser fram mot ett omväxlande arbete som onlinespecialist, där man både ska arbeta som ren webbredaktör men också med mer planerings- eller researchmässiga uppgifter, t ex att jaga case och crowdsourcing.

– Dessutom är det roligt att hela Sverige är med på tåget och att vi ska jobba tillsammans med våra onlinekollegor i de andra regionerna.

Jonas Redin och Hanna Degerström

Onlinespecialisterna i Region Nord, Jonas Redin och Hanna Degerström, på sin nya arbetsplats i SVT-huset i Umeå.

Öppnar upp

Inne på ett kontorsrum, angränsande till det redaktionslandskap där region Nords onlinespecialistersitter tillsammans med SVT Nyheter Västerbottens huvudredaktion, står Johan Everljung och följer sina redaktioners nyhetsflöden.

– Vi har länge haft ett bra innehåll och bra journalistik i broadcast men fram till nu i vår har vi inte varit så bra på att interagera online. Nu öppnar vi upp vårt materiel så att det blir tillgängligt i fler kanaler och för nya grupper, säger Johan.

Fakta Onlinespecialister:

  • 15 st fördelade på de fyra nyhetsregionerna
  • tjänstgör i skift mellan 7 och 22
  • stöttar 10-orter och utvecklar onlinejournalistik/ publicering
  • videomöts varje vecka (minst en från  varje region)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör