13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Moderatorn Bart de Poot och SVT:s Ali Fegan under frågestunden.

Moderatorn Bart de Poot och SVT:s Ali Fegan under frågestunden. (foto: Niklas Ahlgren)

Publicerad 11 maj 2015 13:16 - Uppdaterad 12 maj 2015 16:32

UG-reportaget Bögbotarna skapade diskussion i Tokyo

Just nu pågår Input i Tokyo – en årlig konferens för public service-tv.

En av dagens sessioner kretsade kring användandet av dold kamera. Ett av programmen som visades var Uppdrag granskning-reportaget ”Bögbotarna”, som handlar om hur en del präster inom Svenska kyrkan bakom stängda dörrar säger sig kunna bota homosexuella trots att strider mot kyrkomötets beslut från 2005.

På plats i Tokyo fanns SVT:s reporter Ali Fegan, som fick svara på många frågor från publiken. Bland annat kom frågan upp ifall de präster som filmades med dold kamera skulle ha ”blurrats” (dvs gjorts anonyma) eller inte. En närvarande sa att man definitivt skulle ha anonymiserat ifall reportaget hade gjorts i Japan.

Någon tyckte att reportaget var mycket välgjort men kändes lite långt, vilket Ali Fegan kunde instämma i nu när han såg det igen.

"Bra diskussion"

- Jag tyckte det var en bra diskussion med ganska väntade frågor, sa Ali Fegan till Vipåtv:s utsände reporter efter frågestunden.

- Lite förvånad var jag kanske att inte någon ifrågasatte om man verkligen kan utsätta präster för den här typen av granskning. 

Förutom Ali Fegan var även Lars-Göran Svensson och Herman Reuterswärd reportrar på ”Bögbotarna”. Hela reportaget finns inte kvar på SVT Play, men väl ett nyhetsinslag om det (se länk nedan).

Fakta Input:

Input är en årlig konferens för public-service-tv som har arrangerats sedan 1978. Syftet är ”…to discuss and challenge the boundaries of public TV”.

Värdskapet ambulerar i världen och årets upplaga arrangeras av japanska NHK. Två program från SVT har blivit uttagna till årets Input, Uppdrag granskning-reportaget Bögbotarna och webbserien Full patte.

Nästa års Input äger rum i Calgary, Kanada.

Nationella koordinatorer för Input i Sverige är Niklas Ahlgren (SVT) och Anna Birgersson Dahlberg (UR).

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör