15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT-dramaproduktioner

SVT-dramaproduktioner: Överst fr v: Fröken Frimans krig, Jordskott, Arne Dahl. Nederst fr v: Torka aldrig tårar utan handskar, 30 grader i februari och Blå ögon. (foto: SVT)

Publicerad 8 maj 2015 14:20 - Uppdaterad 12 maj 2015 16:34

VD: - Vi vill fortsätta ta ett stort ansvar för svensk film och dramatik

Regeringen gör en radikal förändring och säger upp filmavtalet från och med 2017. Det är den största förändringen av svensk filmpolitik på 50 år.

En ny statlig filmpolitik ska istället borga för ett teknikneutralt, mer långsiktigt och mer kvalitetsinriktat stöd, skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på DN Debatt.

”Vi kommer att nu föra samtal med bland andra SVT och TV4 om hur de även i framtiden kan bidra och vara delaktiga i utvecklingen av svensk filmproduktion”, skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke.

SVT:s VD Hanna Stjärne kommenterar kulturministerns besked om en ny filmpolitik:

- Jag ser fram emot att ta del av kulturministerns förslag om den framtida filmpolitiken mer i detalj. SVT är en motor i den svenska branschen och vi har, i nära samverkan med kreatörer och produktionsbolag, utvecklat flera framgångsrika kvalitetsfilmer och tv-dramer som Bron, Fröken Frimans krig och nu senast Jordskott.

- Vi vill fortsätta ta ett stort ansvar för svensk film och dramatik. En ny filmpolitik måste garantera SVT:s oberoende och inte innehålla detaljreglering samt, viktigast av allt, ge licensbetalarna valuta för pengarna.

Bidra till svensk film

I SVT:s public service-uppdrag ingår att lägga särskild vikt vid dramaproduktion och att bidra till svensk film. SVT:s utbud ska bland annat hålla en hög kvalitet, spegla hela landet, skapa utrymme för mångfald av kreatörer och tillgängliggöras för funktionshindrade.

SVT är mot bakgrund av detta en av de största finansiärerna av svensk film och drama i Sverige. De flesta produktioner sker tillsammans med andra aktörer. En hög andel, ca 70 procent, av dramaproduktion produceras externt liksom så gott som all filmproduktion. SVT sysselsätter därmed direkt och indirekt ett stort antal kreatörer och produktionsbolag runt om i landet. SVT tar även ett särskilt ansvar för att skapa ett utrymme för nya, oetablerade filmskapare och dramatiker.

Bron har sålts till 150 länder

SVT är en aktiv samproducent vars film och dramaproduktion håller en hög klass och röner mycket stora internationella framgångar. Som exempel kan nämnas Bron som sålts till över 150 länder, Jordskott, 30 grader i februari, Tjockare än vatten, Blå ögon, Arne Dahl, Torka aldrig tårar, En pilgrims död, Den fjärde mannen samt Fröken Frimans krig som senast sålts för visning i Iran.

SVT är även en av finansiärerna bakom spelfilmer som Monica Z, En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Återträffen, barnfilmer som Bamse, Sune, Emil och Ida liksom dokumentärer som Palme, Astrid och Oscarbelönade Searching for Sugarman. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör