13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lars-Johan Dömstedt.

– Efter en rejäl period av torrkörning var vi väl förberedda och de flesta av de problem som fanns var lösta innan starten, säger produktionskoordinatorn Lars-Johan Dömstedt. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 4 maj 2015 07:00 - Uppdaterad 5 maj 2015 12:12

Bra start för nya regionala nyheterna

Efter de första tre veckorna som SVT Nyheter tycks det som om den nya regionala nyhetsorganisationen fått en bra start. I alla fall i region Nord där nyhetschefen Johan Everljung så här långt är nöjd med sina sex program/sajter/redaktioner.

På ytan är det svårt att märka att något stort har hänt när man träder in på SVT Nyheter Västerbottens huvudredaktion i Umeås TV-hus. En skylt ”Västerbottensnytt” sitter till och med kvar,  precis där man kommer in i lokalen och minner om gamla dagar.

– Förändringen pågår fortfarande men vi kan konstatera att vi i vår nya värld faktiskt har resurser att göra den goda journalistik som målet för hela den här omvandlingen är. Vi var lite oroliga för motsatsen, säger redaktionschef Anders Bäckström.

Han säger att vårens extrema arbetsbelastning i samband med den stora omgörningen tärt på personalen.

– Det går inte att göra en sån här stor förändring utan att den har ett pris. Jag har extremt stor respekt för allt det arbete som gjorts för att vi idag är där vi är, säger Anders Bäckström.

Redaktionschef Anders Bäckström

Redaktionschef Anders Bäckström (foto: Jens Wilen)

Gått bra hittills

Allt det nya, med ändrade sändningstider och -längder och inte minst nya sätt att jobba på har dock fungerat näst intill felfritt på SVT Nyheter Västerbotten.

– Efter en rejäl period av torrkörning var vi väl förberedda och de flesta av de problem som fanns var lösta innan starten. Men vi hade en del krångel med Amadeusservrarna som det tog ett tag innan Driften löste. Just detta var svårt att förutse innan vi var i gång , säger produktionskoordinatorn Lars-Johan Dömstedt.

Umeå är en av de SVT-orter som sänder ut flera program och vars programledare även leder exempelvis SVT Nyheter Jämtlands sändningar.

– Morgon och helg kör vi fyra olika nyhetsprogram härifrån Umeå, säger Lars-Johan Dömstedt. Tre av programmen bandas strax innan sändning medan SVT Nyheter Västerbotten går direkt.

produktionskoordinatorn Lars-Johan Dömstedt.

Produktionskoordinatorn Lars-Johan Dömstedt. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Tätare samarbete

Umeå är huvudort i region Nord vars sex redaktioner gör nyheter för sina respektive län och inget annat. Exempelvis slipper jämtlänningar  numera att se västernorrländska nyheter som de inte är intresserade av.

– Men under ytan samarbetar vi i norr nu mer än förr, säger nyhetschefen Johan Everljung vars region omfattar 2/3 av Sverige.

Han leder regelbundna planeringsmöten där regionens sex redaktionschefer och planeringsredaktörer enas om gemensamma satsningar och drar nytta av varandras arbete-

– Tillsammans har vi en styrka som rätt använd kan skapa nyheter som är angelägna även för publikgrupper som vi hittills inte lyckats så bra att fånga in, säger Johan Everljung. 

Johan Everljung

Nyhetschef Johan Everljung (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Helt nya är också onlinespecialisterna som från Umeå stöttar redaktionerna i nords publicering på webb och i sociala medier från morgon till kväll.

Märks redan skillnad

Nyhetschefen Johan Everljung känner sig också nöjd med hur SVT:s satsning på mer lokala nyheter slagit igenom den första tiden.

– Jag tycker vi haft en stark lansering. Särskilt märkbart är det i Jämtland och Gävleborg som nu fått helt egna nyhetsprogram, egna identiteter – och det gäller såväl i broadcast som online. Här märker publiken skillnad och det är väldigt kul att höra!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör