15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Freden firas på Kungsgatan 8 maj 1945. (foto: TT)

Freden firas på Kungsgatan i Stockholm den 8 maj 1945. (foto: TT)

Publicerad 29 april 2015 07:00 - Uppdaterad 30 april 2015 11:12

70-årsminnet av freden uppmärksammas

I nästa vecka är det 70 år sedan andra världskriget tog slut.

SVT och Kunskapskanalen uppmärksammar fredsveckan med ett flertal aktuella program under hela vecka 19.

Skandinavien i Hitlers järngrepp 

Andra världskriget och den tyska regimens drömmar om ett nazistiskt storrike drabbar även Skandinavien. Danmark och Norge ockuperas och Sverige tvingas gå med på krav från Tyskland av fruktan för den nazistiska terrorn.

Med hjälp av ett unikt arkivmaterial flätas de tre ländernas öden samman och sätter vår egen historia i ett större perspektiv. Dokumentärserie i fem delar, producerad av Danmarks Radio (DR) i samarbete med Utbildningsradion (UR) och Norsk Rikskringkasting (NRK).

Kunskapskanalen måndag-fredag, 4-8 maj kl. 21.00

Den här filmen är en odyssé av de sista veckorna av andra världskriget. Från Tysklands kontringsoffensiv i Ardennerna till Japans överlämnande.

Den här filmen är en odyssé av de sista veckorna av andra världskriget. Från Tysklands kontringsoffensiv i Ardennerna till Japans överlämnande. (Foto: TF1/Roche Productions)

Världens fakta: Tysklands fall

Dokumentär i två delar om de sista veckorna av andra världskriget, från tyskarnas kontringsoffensiv i Ardennerna vintern 1944 till Japans överlämnande i september 1945. 

En skildring av hur slutet på andra världskriget inte bara avslutade en femårig konflikt utan också hur en ny värld föddes. 

SVT2 måndag 4 maj kl. 18.00 (1:2) SVT2 tisdag 5 maj kl. 18.00 (2:2)

Den svensknorska truppen

Sveriges neutrala ställning gynnade grannlandet Norge på flera sätt. De så kallade Polistrupperna utbildades i Sverige, i hemlighet och ifred från tyskarna. (Foto: Steinar Hybertsen)

Världens fakta: Den svensknorska truppen

Sveriges neutrala ställning under andra världskriget gynnade Norge på flera sätt. Många flydde till Sverige och landet blev en fristad för våra grannar.

I programmet berättar flera som var med, om norrmännens hemliga övningar i Sverige och hur familjer tog hand om hungriga flyktingar. 

SVT2 onsdag 6 maj kl. 18.00

De allierade hyllades i parader, samtidigt som en ny värld föddes. Sovjet var mäktigare än någonsin, de sista nazisoldaterna tvingades att fly. Nu gällde det att bygga upp ett demokratiskt Europa.

De allierade hyllades i parader, samtidigt som en ny värld föddes. Sovjet var mäktigare än någonsin, de sista nazisoldaterna tvingades att fly. Nu gällde det att bygga upp ett demokratiskt Europa. (Foto: ZED)

Världens fakta: Fred i Europa

I maj 1945 hyllades de allierade samtidigt som det föddes en ny värld. Sovjet var mäktigare än någonsin, de sista nazisoldaterna tvingades fly och de allierade hyllades som hjältar. Nu gällde det att bygga upp ett demokratiskt Europa och runt hörnet väntade Kalla Kriget. 

SVT2 torsdag 7 maj kl. 18.00

Bob Birmingham besöker Hillevi. Foto: SVT

Bob Birmingham besöker Hillevi. (Foto: SVT)

Världens fakta: När amerikanerna kom till byn

Under andra världskriget kraschade eller nödlandade fler än 300 utländska stridsflygplan i Sverige. Med dem kom 1200 amerikanska flygare, vilka ”internerades” på olika håll i landet.

Det är i år 70 år sedan andra världskriget tog slut och flera av de medverkande i filmen är idag mycket gamla. Här får de tillfälle att berätta sin historia. 

SVT2 fredag 8 maj kl. 18.00

Samtliga dokumentärer som sänds 18:00 i SVT2 repriseras 21.30 samma kväll i Kunskapskanalen.

Programmen kan dessutom ses i en följd söndagen den 10 maj i Kunskapskanalen mellan klockan 16.15 och 23:30. 

Freden firas på Kungsgatan 8 maj 1945.

Fredsglädje på Kungsgatan i Stockholm. Andra värdskriget är slut. Bilden: två unga stockholmsflickor Kerstin Bauer och Ulla-Lisa Fogelberg firar freden med hela Stockholm. (Foto: Scanpix)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör