13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Bakom tvodden står planeringsredaktör Emma Eriksson och webbredaktör och reporter Marie Askelöf.

Bakom tvodden står planeringsredaktör Emma Eriksson och webbredaktör och reporter Marie Askelöf.

Publicerad 28 april 2015 07:00 - Uppdaterad 30 april 2015 11:03

SVT Nyheter Småland gör tvodd om journalistik

SVT Nyheter Småland producerar sedan några månader tillbaka en tvodd där det egna journalistiska arbetet står i fokus.

– Vi vill bli mer öppna mot våra tittare och visa att vi har en levande diskussion om allt vi publicerar, säger Emma Eriksson som är en av initiativtagarna.

SVT Nyheter Småland är möjligen den enda lokalt verksamma redaktionen i Sverige som har en egen tvodd om lokaljournalistik. Ämnet tas ju även upp i ett flertal poddar.

Tvoddprojektet går under namnet ”Bakom nyheterna” och startades av planeringsredaktören Emma Eriksson och webbredaktören och reportern Marie Askelöf.

Idén är att de båda ska samtala och analysera den egna redaktionens interna arbete samtidigt som de vill skapa ett forum för diskussion om journalistik i allmänhet.

Tvodden Bakom nyheterna

Tvodden Bakom nyheterna

Kritik på urvalet

En bakgrund till satsningen är att redaktionen ibland får kritik för vilka nyheter de väljer ut. Synpunkter som Emma Eriksson och Marie Askelöf nu vill fånga upp.

– Vi vill visa våra tittare vilka avvägningar och reflektioner som föregår varje publicering. Genom att vara mer öppna hoppas vi få en förståelse för vårt arbete samtidigt som vi tror att många är intresserade av en debatt om journalistikens villkor, säger Emma Eriksson på SVT Nyheter Småland.

Emma Eriksson och Marie Askelöf.

Emma Eriksson och Marie Askelöf.

Fick grönt ljus

Efter att ha visat upp en pilot fick Emma Eriksson och Marie Askelöf grönt ljus för sin idé av redaktionsledningen. Hittills har de producerat sex program som har handlat om allt från att det är svårt att få kvinnor att ställa upp på intervjuer till möjligheter och risker med att öka andelen klickvänliga klipp på Smålandsnytts webb.

Tvodden har även påverkat det interna arbetet på redaktion.

– Innan vi kan kritisera andra medier måste vi undersöka hur det ser ut hos oss. När vi tittade på hur män och kvinnor var representerade på de lokala tidningarnas sportsidor kunde vi konstatera att männen var klart överrepresenterade. Dessvärre insåg vi snart att vi hade en minst lika snedvriden könsfördelning. Det ledde fram till en diskussion inom redaktionen om hur vi ska kunna bli bättre.

Kan ses på Youtube

Tvodden ”Bakom nyheterna” går att se både via SVT Nyheter Smålands hemsida och via SVT:s youtube-kanal.

Emma Eriksson och Marie Askelöf.

Emma Eriksson och Marie Askelöf.

– Det har tagit tid att få formatet att sätta sig och nu hoppas vi bara på att tvodden ska få lite större spridning. Redan nu märker vi att det finns ett intresse för vad vi gör, inte minst genom de kommentarer vi får. Både uppmuntrande tillrop - till krav på att vi omedelbart ska lägga ner.

Emma Eriksson och Marie Askelöf har inga tankar på att hörsamma kravet på nedläggning. De vill istället utveckla sin tvodd ytterligare. Bland annat genom att lyfta fram att de båda är väldigt olika som personer.

– Jag är mer analyserande och funderande medan Marie ofta har bestämda åsikter. Det gör förhoppningsvis att våra samtal blir både dynamiska och intressanta.


Inom ramen för projektet SVT Medier producerade Filip Struwe och Katarina Andersson under 2014 sju halvtimmeslånga tvoddar om SVT:s journalistisk som publicerades på svtnyheter.se.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör