6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Trygghetspartiet i Blå ögon

Trygghetspartiet i Blå ögon: fr v Janina Hansson (Malgorzata Pieczynska), Annika Nilsson (Anna Bjelkerrud), Kristoffer Palm (Filip Berg) och Olle Nordlöf (Kjell Wilhelmsen). (Foto: Johan Paulin)

Publicerad 27 april 2015 15:24 - Uppdaterad 28 april 2015 12:21

Blå ögon friades i GRN

SVT:s dramaserie Blå ögon, som sändes i tio avsnitt med start 30 november i fjol, anmäldes av ett 90-tal personer till Granskningsnämnden.

Idag friades programmet på samtliga anmälda punkter.

SVT:s uppmärksammade dramaserie Blå ögon anmäldes av flera personer som ansåg att det fiktiva Trygghetspartiet var alltför likt Sverigedemokraterna (SD) och att SVT därigenom bland annat framställde SD som ett hot mot demokratin.

Några anmälare vände sig mot de rasistiska åsikter som fördes fram av vissa karaktärer i dramaserien. Bland anmälningarna förekom också kritik mot förekomsten av vissa varumärken.

Granskningsnämnden friade dramaserien på samtliga anmälda punkter.

Direktsändning friades

Bland övriga beslut som friades var direktsändningar av presskonferens med Sverigedemokraterna i samband med budgetomröstningen i SVT Forum, Extra Rapport och Ekot. De friades i fråga om opartiskhet och mediets genomslagskraft.

Inslag i Smålandsnytt

Granskningsnämnden fällde dock fyra inslag i SVT:s regionala nyhetsprogram Smålandsnytt som handlade om en affisch från Elöverkänsligas Förening i en sjukhuskorridor i Växjö. I inslagen gavs intrycket att affischen innehöll information som stred mot Region Kronobergs riktlinjer. Då SVT inte hade visat grund för detta stred inslagen mot kravet på saklighet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör