15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan besvarar kritiken mot intervjun med Jimmie Åkesson inför det norska Kringkastingrådet på torsdagsförmiddagen.

Publicerad 23 april 2015 13:36 - Uppdaterad 27 april 2015 15:29

Skavlan förklarade sig i K-rådet

Idag dryftades den omtalade intervjun med Jimmie Åkesson i Skavlan i det norska Kringkastingsrådet.

Över 4 000 klagobrev har inkommit till Kringkastingsrådet efter att SD-ledaren Jimmie Åkesson intervjuades i Skavlan fredag 27 mars.

Det var fullt med folk i den lilla möteslokalen på NRK Marielyst i Oslo när Kringkastingsrådet skulle ha sitt ordinarie sammanträde på torsdagen. Inte minst fotografer var på plats för att ta bilder på Fredrik Skavlan inför dennes framställning.

Professor Espen Ytreberg vid Oslo universitets medievetenskapliga institut inledde med att försöka förklara kritikstormen i Norge mot åkesonsintervjun. Ytreberg hade gått igenom de tusentals klagobreven och försökt fånga kärnan.

– Många skrev att de egentligen inte hade några sympatier för Sverigedemokraterna men att de ändå blev upprörda över hur Skavlan behandlade Åkesson, en person som då var sjukskriven på grund bl a av psykiska problem, sa Ytreberg.

Norska Kringkastingrådet håller möte om Skavlanintervjun på torsdagsförmiddagen.

Norska Kringkastingrådet håller möte om Skavlanintervjun på torsdagsförmiddagen.

Pendlade extra mycket

Hans analys var att programmet Skavlan till sin natur rör sig mellan det intima, privata och personliga på ena sidan och det formella, kritiska och politiska på den andra.

– Detta program pendlar alltid mellan dessa ytterområden. Men denna gång slog pendeln extra hårt och mycket och ytan mellan ytterområdena användes inte. Denna ovanligt starka pendling har sannolikt påverkat många tittare, sa Ytreberg.

”Åkesson var redo”

Fredrik Skavlan påpekade att Jimmie Åkesson sagt till honom att han, efter en lång sjukperiod, var redo för att framträda i TV och bli intervjuad.

– Vi ställde frågan på ett mycket tidigt stadium och bad då honom återkomma när han kände sig redo och det var det han gjorde, sa Skavlan.

Fredrik Skavlan fick också förklara varför Åkesson, till skillnad från hur det brukar vara i ”Skavlan” var ensam gäst i studion.

– Detta i sig var ingen särbehandling av Åkesson men nu råkade vi hamna i den situationen att vi hade två gäster (den andra var Gunhild Stordalen) som var och en behövde tid och utrymme och vilka skulle ha svårt att förstå varann.

”Ska provocera”

NRK:s ansvarige för externinköpta program Petter Wallace underströk att de beställande programbolagem alltid har en redaktör med i alla skeden av produktionen av ett viktigt program som Skavlan.

– Man ska komma ihåg att det ligger i beställningen av detta program att det förutom att det har den svåra uppgiften att samla folket i två länder om fredagkvällarna också ska provocera och balansera och inte vika för besvärliga frågor, sa Wallace.

Diskussion i Kringkastingrådet.

Diskussion i Kringkastingrådet.

Kulturskillnad

När så Kringkastingsrådets ledamöter började få ordet var det åtminstone inledningsvis skepsis och kritik mot intervjun som hördes. Ett par ledamöter försökte förklara de stora kulturella skillnaderna mellan Sverige och Norge, där framträdanden av t ex Siv Jensen som leder Fremskrittspartiet inte uppfattas som särskilt kontroversiella.

– Men i denna intervju märktes verkligen hur Skavlan med tonfall och kroppsrörelser visade hur han ogillade intervjupersonen, vilket han aldrig brukar göra annars, sa en ledamot i rådet.

Skavlan och NRK menade att det faktum att Jimmy Åkesson är en oomtvistat kontroversiell person i Sverige gjorde att intervjun fick en annorlunda karaktär än hur det annars brukar vara i Skavlan.

– Att särbehandla personer för att de är kontroversiella tycker jag är fel, fastslog Kringkastingsrådets ordförande Per Edgar Kokkvold.

Skavlan självkritisk

I slutet av hearingen ville Fredrik Skavlan själv berätta om intervjun - och vad han inte tyckte fungerade.

- Jag är självkritisk till hur jag presenterade Jimmy Åkesson inledningsvis och att jag skulle ha varit tydligare med vad intervjun skulle handla om. Det tror jag hade gjort att de norska tittarna bättre hade förstått vem Jimmie Åkesson är och vilken roll han spelar i svensk politik.

- Jag tydliggjorde heller inte den bro som ledde från den första delen av intervjun, som handlade om sjukdomstiden, till den andra lite ”hårdare” delen. Jag tror att om jag hade lagt mera tid på övergången hade mycket av diskussionen som sedan uppstod inte skett på det här sättet. Folk hade andra förväntningar och därför blev de överraskade.

Fredrik Skavlan var  nöjd med intervjun, men var även självkritisk.

Fredrik Skavlan var nöjd med intervjun, men var även självkritisk.

Nöjd med intervjun

Fredrik Skavlan säger att han själv är nöjd med intervjun:

- Den var engagerande och spännande vilket jag vill att mina intervjuer ska vara. Dessutom innehöll den väldigt mycket ny information. Vi fick veta hur Jimmie Åkesson upplevde sin sjukdomsperiod. Vi fick också veta att han hade medicinerats, vilket han innan intervjun hade varit väldigt tydlig med skulle vara med som en fråga i programmet, säger Fredrik Skavlan.

- Jimmie Åkesson berättade också för första gången att han hade slutat spela, vilket var en stor fråga i Sverige då det innan valet hade framkommit att han på kort tid hade spelat bort en halv miljon kronor. Dessutom fick tittarna veta vilken roll han spelade i det politiska skedet i höstas om SD skulle rösta ner regeringens budget eller inte. Tittarna fick svaret: han hade skickat ett sms med meddelandet ”give them hell”.

- Allt detta fick vi veta i intervjun. Ur mitt perspektiv är jag mycket nöjd, sa Fredrik Skavlan.

Hänvisar till debatten

Efter förmiddagens möte beslöt Kringkastingrådet, med tio röster mot tre, att de inte kommer att göra någon slutsats i ärendet utan hänvisar till debatten i frågan.

”Rådet förutsätter att de kritiska synpunkter som framkommit under debatten har tagits emot av NRK:s ledning och redaktionen som producerar Skavlan-programmet” skriver rådet i ett uttalande.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Marika Ireblad

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör