15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
​Gruppbild i EVS monter på NAB, fr v: Madelen Ottosson, Anders Janocha, Göran Schön och Anders Hansén.

Här får SVT en dragning i EVS monter på NAB, fr v: Madelen Ottosson, Anders Janocha, Göran Schön och Anders Hansén. (foto: Peter Andersson)

Publicerad 23 april 2015 07:00 - Uppdaterad 24 april 2015 12:24

Molntjänster och öppenhet på teknikmässan NAB

”Det här var den bästa mässan ever!” utbrast kollegan Anders Hansén, projektledare hos nyhetsdivisionen, lyriskt efter fem dagar av leverantörsmöten och mil av skonötande under årets NAB-mässa i Las Vegas.

Vad han menar är att flera år av diskussioner om hur SVT vill arbeta med teknik och arbetsflöden äntligen gett frukt. På årets mässa presenterades flera lösningar som möjliggör detta.

I år sände SVT tolv medarbetare från ATV, SVTi, nyhetsdivisionen och ledningsenheterna till NAB i Las Vegas, som räknas som världens största samlingspunkt för broadcast-branschen.

Mässan ger en unik möjlighet att under några dagar koncentrerat få kunna prata med broadcast-leverantörer och andra mediabolag om hur framtidens tv ska produceras och ta del av alla årets tekniska nyheter som bolagen oftast släpper under NAB.

Framför allt ger det en möjlighet att prata med bolagens experter och utvecklare som annars kan vara svåra att få tillgång till. Deltagandet på mässan är en därför en viktig del utvecklingsarbetet av produktionen för ge publiken bättre innehåll snabbare och till en lägre kostnad, pengar som istället kan användas till program.

Robot med videoprojektion i Panasonics monter.

Robot med videoprojektion i Panasonics monter. (foto: Peter Andersson)

Står inför paradigmskifte

Årets ”Buzz Words” på NAB är, enligt SVT:s mässdeltagare, molntjänster och öppenhet. Tv-branschen står inför ett nytt paradigmskifte, likt övergången från videoband till filer i slutet av 1990- till början av 2000-talet och som kommer att förändra, precis som då, arbetssätt och roller.

Det är den snabba utvecklingen av IP (internet protokoll) för att sända video, högre datahastigheter hos mobilnäten och billigare teknik för datalagring som gör det möjligt att på allvar integrera tv-branschen med internet och skapa molntjänster för video.

EVS produktionsserver. Flitigt använd i produktion av sport, klarar snabba repriser och superslowmotion.

EVS produktionsserver. Flitigt använd i produktion av sport, klarar snabba repriser och superslowmotion. (foto: Peter Andersson)

Öppnar upp sina produkter

Med detta fokuserar många leverantörer på att sälja abonnemang till molntjänster istället för teknikprylar. Det har även medfört att många stora leverantörer som AVID och EVS numera öppnar upp sina produkter så att det är möjligt för andra bolag att integrera sina egna lösningar.

Några exempel är molntjänsterna Make Tv eller Burst som gör det möjligt att snabbt publicera video filmade av tittare, UGC (User Generated Content). Ett publiceringsflöde som tidigare tagit 40 minuter är nu möjlig att genomföra på 40 sekunder.

Koppla ihop produkter

Utvecklingen av IP som infrastruktur för broadcast fortsätter och det är viktigt för branschen, vilket framgick vid samtal med leverantörerna.

Det är tydligt att man är mån om att arbeta fram en standard så att det är möjligt att koppla ihop produkter av olika märken. Branschen är inte riktigt i mål med det, men de flesta leverantörerna var ense om att det kommer att ta ungefär två till fem år innan IP-tekniken är mogen för att utgöra en hel infrastruktur i ett tv-hus.

Adobes nya app Charactar Animator  ger liv till tecknade figurer.

Adobes nya app Charactar Animator ger liv till tecknade figurer. (foto: Peter Andersson)

Ger liv åt tecknade figurer

En av de nyheter som skapade intresse på mässan var Adobes nya app Charactar Animator som ger liv till tecknade figurer.

Användaren pratar i en web-kamera, programmet känner av munrörelserna i realtid och för över dem till den figuren. När användaren blinkar, blinkar figuren och skakar man på huvudet gör den likadant.

Att Youtube kommer att fyllas av talande tecknade figurer inom kort är nog ingen utopi.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Verksamhetsutveckling

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör