15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Den vita stenen, Från A till Ö, Rederiet och Skärgårdsdoktorn är några av de titlar som tittarna kan återse i Öppet arkiv

Den vita stenen, Från A till Ö, Rederiet och Skärgårdsdoktorn är några av de titlar som tittarna kan återse i Öppet arkiv, som nu fyller två år.

Publicerad 16 april 2015 06:00 - Uppdaterad 17 april 2015 16:00

Öppet arkiv firar två år - tittarna älskar nostalgiprogrammen

Den 16 april för två år sedan startade Öppet arkiv.

SVT slog då upp portarna till sitt stora arkiv för första gången - och tittarna kunde återse gamla favoritserier, filmer och program via nya streamingtjänsten Öppet arkiv. Något som uppskattats mycket.

Program som tidigare inte varit tillgängliga på detta sätt kunde nu enkelt nås via en dator. Den vita stenen, Från A till Ö, Rederiet och Skärgårdsdoktorn är några av de titlar som tittarna kunde återse. Nostalgifaktorn var hög!

Magnus och Brasse

Magnus och Brasse (Foto: Magnus Hartman)

Magnus och Brasse

Och den når nya höjder varje dag. Våra senaste publikfriare kom under påskhelgen med Trazan Apansson och Banarne, Macken och aldrig tidigare publicerade program med Magnus och Brasse. Och  tidigare i år släppte vi Varuhuset som snabbt blev en klickfavorit.

Men det är inte bara de stora omtalade produktionerna som flyttar in i Öppet arkiv. Vi tar in hela spektrat och visar allt från helgmålsringningar till partiledardebatter och dokumentärer.

Program om minoriteter, på minoritetsspråk och teckenspråk har en viktigt plats i biblioteket. Därför kan man på ett sätt säga att Öppet arkiv är som ett SVT i miniformat. Men med ett tidsglapp på tio år.

Detta glapp beror på att vi enligt gällande avtal inte kan publicera program som sänts efter den 30 juni 2005.

Trazan Apansson och Banarne 1999

Trazan Apansson och Banarne 1999 (Foto: Kenneth Thorén)

Viktiga samhällshändelser

Öppet arkivs publiceringsplan är en färggrann skapelse med ett otal kategorier och genreindelningar uppdelade på årets alla dagar.

I detta ark skrivs det även in bemärkelsedagar, viktiga samhällshändelser, årsdagar, premiärer i tablå och andra aktualiteter som vi på redaktionen tycker är viktiga att uppmärksamma.

Dessa dagar blir sedan underlag för vilka program som lyfts och nypubliceras i Öppet arkiv.

Extramaterial

Ett av våra viktigaste uppdrag är att bistå SVT:s tittare, besökare och följare med extra material. Vi ser det lite som en bonus och en möjlighet för att få in hela bilden.

För vare sig det gäller nyheter, dokumentärer, dramaserier, humorsatsningar, sport eller något annat som produceras och visas på någon av SVT:s kanaler går det i princip alltid att göra en koppling tillbaka i tiden.

Inför exempelvis ett riksdagsval kan det vara intressant att veta var partiledarna stod där och då, både för tio och femton år sedan. Och dansar någon av våra stora idrottsstjärnor rumba i någon av de konkurrerande kanalerna på bästa sändningstid finns det ändå alltid något med densamme som svänger minst lika fint hos oss.

Vi lyfter också upp en bortgången persons kulturgärningar så att denne kan hedras ännu en gång.

Galenskaparna och After Shaves Macken från 1986.

Galenskaparna och After Shaves Macken från 1986. (Foto: Björn Edergren, SVT)

Samarbetar med redaktioner

Öppet arkiv samarbetar också med redaktioner i huset. I produktioner som Retro, Svenska tv-historier och satsningar som kommer lite senare i höst är vi med i ett tidigt stadium och planerar, synkar och passar in publiceringar. Allt för att ge en helhetsbild.

Många tittare önskar program. Varje vecka fullkomligt öser det in tittarönskemål. Allt kan vi inte publicera, men många nog kvarstår att läggas till i publikens långa önskelista.

150 önskemål i veckan

I dagsläget kommer det in ungefär 150 tittarönskemål i veckan. Och under samma period publicerar vi 10 till 15 titlar från denna lista, vilket utgör ungefär 80% av vår totala publiceringstakt.

Med enkel matematik kan man se att listan bara blir bara längre och längre för varje dag som går. Vår publiceringsplan ligger ända fram till slutet av 2015. Men det finns alltid plats för mer. Tittarkontakten är viktig för oss, och vi besvarar alla meddelanden.

Långtradare

Det mest otippade programmet som toppade vår mest-sedda-i-veckan-lista för några veckor sedan var ”Långtradare”.

Långkörare och långtradare

Med en takt på ungefär 50 program i veckan tillgodoser vi våra tittares behov och ger dem även det de inte visste att de vill ha.

Och även sådant som vi på redaktionen inte visste att de ville ha.

Det mest otippade programmet som toppade vår mest-sedda-i-veckan-lista för några veckor sedan var ”Långtradare”, ett 19 minuters långt program...om just långtradare.

Varuhuset, Sveriges första såpa från 1987.

Varuhuset, Sveriges första såpa från 1987. (Foto: Annakarin Björnström)

2 miljoner starter förra året

Öppet arkiv slog för några månader sedan rekord med över 200 000 unika besökare på en vecka.

Under Öppet arkivs första år publicerades över 3 000 titlar. Idag är det mer än det dubbla.

Rederiet toppar listan över de totalt mest sedda program med över 2 miljoner starter det senaste året. Hem till byn har hittills 900 000 starter och  Varuhuset, som publicerades i januari 2015, har redan kommit upp i  230 000 starter

Julkalendern med Ture Sventon, som röstades fram av SVT:s medarbetare och tittarna i december 2014, har haft över 100 000 starter hittills.


Öppet arkiv firar 2-årskalaset torsdagen den 16 april mellan kl 8.00 - 11.00 i Kontorshusets entré i Stockholm och hälsar alla välkomna! Redaktionen hälsar att Öppet arkivs introquiz nås via http://blogg.svt.se/oppet-arkiv/länk till annan webbplats och om du har frågor mailar du till oppetarkiv@svt.se

Fakta:

Öppet arkiv fyller 2 år den 16 april.

Öppet arkiv har cirka 200 000 besökare varje vecka.

Mest sedda program är Rederiet med 2 miljoner starter det senaste året..

Sagt om Öppet arkiv i sociala medier:

Låt den som ligger bakom SVT:s Öppet arkiv bilda regering!

#sömnlös pga #övertrött = rederimaraton. #öppetarkiv

NI BORDE DÖPA OM ER TILL BÄSTARKIVET!

VA! Är det sant? Kvällen är räddad :). Super, älskar public service.

TACK FÖR DET FANTASTISKA JOBB NI LÄGGER NER PÅ ATT GE OSS ALL DEN FANTASTISKA NOSTALGI ARKIVET RUVAR PÅ!

”Finge jag önska en riktigt god jul till ett enda Twitterkonto, skulle det vara till @oppetarkiv. Fantastiskt arbete ni gör!”

”Gud, förlåt – NI hör bön!” ”Har sagt det tidigare i olika sammanhang och gör det gärna igen. Öppet arkiv är en guldgruva! <3”


Kommentarer om Öppet arkiv från upphovsmän, skådespelare och författare:

Ulf Stark: ”Öppet arkiv kan förstöra en hel skrivardag!”

Lasse Åberg: ”Man blir ju alldeles nostalgisk!”

Josefine Sundström: Beppes godnattstund tyckte jag själv mycket om när jag var liten, och nu kan jag visa mina barn det!”

Anders Lundin om att hans program finns i Öppet arkiv: ” ”Vad glad jag är för det här!”

Peter Settman när Äntligen måndag! publicerades i Öppet arkiv: ”Det här ska bli spännande!”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Redaktör, Öppet arkiv

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör