13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand

SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand

Publicerad 15 april 2015 09:16 - Uppdaterad 17 april 2015 16:01

Fel väg att förhandspröva Edit

Debattläget har varit högt kring SVT:s satsning Edit. Röster med krav på förhandsprövning har höjts. SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand menar att det finns både okunskap och felaktigheter i debatten.

På DN Kultur idag ger han sin syn på vad förhandspröving innebär. Artikeln är en replik på bl a Maria Schottenius krönika i DN Kultur 10 april samt DN:s kulturchef Björn Wiman i Sveriges Radios Kulturnytt.

Jimmy Ahlstrand skriver att förhandsprövningen är enligt lagstiftningens intentioner till för riktigt stora tjänster, exempelvis när man startar helt nya tv-kanaler och systemet är bara tänkt att användas i undantagsfall. När förhandsprövning sedan sker är det genom regeringsbeslut.

”Är det verkligen rimligt att begära att Stefan Löfven och Alice Bah Kuhnke i regeringen ska bestämma om SVT ska göra Edit eller ej, och hur tv-programmets sajt ska se ut? Vore inte det demokratiskt problematiskt? Och har de inte större saker att ägna sin tid åt?” skriver han.

"Utveckla vår verksamhet på internet"

Jimmy Ahlstrand belyser också sändningstillståndet som för ett år sedan beslutades i full enighet i riksdagen efter synpunkter från alla intressenter, däribland de kommersiella medierna.

”Beslutet föregicks av den största public service-utredningen på mer än tjugo år. I ramarna slås fast att vi ska utveckla vår verksamhet på internet, att vi särskilt ska utveckla vår kulturbevakning (inklusive populärkulturen), särskilt utveckla verksamheten riktad mot ungdomar och sträva efter en bredare spegling av Sverige. Edit är en liten del av svaret på detta.”

Fakta:

Edit är en programsatsning som nu startar på edit.se.

Till hösten kommer tv-programmet Edit.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör