13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg springern undan för tårgas och vattenkanoner vid en demonstration i Dehli.

SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg flyr undan tårgas och vattenkanoner i Dehli i december 2012. Tiotusentals upprörda människor protesterar mot den brutala gängvåldtäkten på 23-åriga Jyoti Singh. Nu fokuserar SVT hela tisdagen på Indien och situationen för kvinnorna.

Publicerad 14 april 2015 06:00 - Uppdaterad 17 april 2015 16:00

SVT fokuserar på Indien hela dagen

Tisdagen den 14 april lägger SVT speciellt fokus på Indien i både reportage och program.

När en ung kvinna avled efter en gängvåldtäkt på en buss i Delhi 2012 utlöste det enorma demonstrationer. Aldrig tidigare hade så många protesterat för kvinnors rättigheter.

Händelsen blev startskottet till en pågående revolution för Indiens kvinnor.

Malin Mendel Westberg

Malin Mendel Westberg, som sedan tio år varit SVT:s korrespondent i Indien, ser att kvinnosynen har ändrats i landet under dessa år.

- Ja, jag ser en stor skillnad. Det finns en större medvetenhet om kvinnors rättigheter nu. De allra flesta har hört talas om Jyoti Singh, som våldtogs på en buss och fick tarmarna utslitna och avled av skadorna.

- Alltfler kvinnor anmäler också våldtäkter och det tror jag inte beror på fler blir våldtagna nu än tidigare, utan för att fler väljer att anmäla.

Indien har bra lagar för att skydda kvinnor, men problemet är att de inte alltid efterföljs.

- Det tar lång tid att ändra attityder, menar hon.

Den brutala våldtäkten på 23-åriga Jyoti Singh har också lett till att det skett en skärpning av lagen som en konkret åtgärd - och nu väntar förövarna på dödsstraff.

Är du rädd?

Känner du dig rädd eller hotad när du är ute och gör jobb?

- Nej, nästan aldrig. När jag plockar upp kameran, riggar och fixar ljud inför ett jobb så beter jag mig så extremt okvinnligt i deras ögon. Därför uppstår inte situationen där jag känner mig hotad för att jag är kvinna.

- Men visst har det hänt att jag stött på några knäppisar där det känts riktigt obehagligt, men inte mer än någon annanstans i världen och de allra flesta visar den största respekt.

Hon berättar att på bussar och tåg händer det att män trycker sig riktigt nära - och detta är något kvinnor i Indien är extremt trötta på. Men sedan länge finns speciella vagnar bara för kvinnor.

Malin Mendel Westberg konstaterar dock att hon är mycket mer försiktig nu är tidigare.

- Jag fick mig en tankeställare efter den brutala våldtäkten. Det har också hänt att några västerländska kvinnor har blivit våldtagna på senaste tiden, men indiska kvinnor är mer måltavla tror jag.

Malin Mendel Westberg bland indiska kvinnor.

Malin Mendel Westberg bland indiska kvinnor. (foto: SVT)

Indien – ett jätteland

I Sverige har hon mött reaktioner att man inte längre vill åka till Indien för att det upplevs som ett osäkert land för kvinnor.

- Det tycker jag är synd för man känner sig nästan alltid väldigt trygg - och det finns en värme och välvilja hos det indiska folket, säger hon.

Hon upplever att intresset för Indien är väldigt stort och uppskattar att antalet reportage som hon nu producerar är det femdubbla mot när hon började.

- Då var reportagen mer exotiska eller problemfokuserade. Nu handlar det mera om att beskriva jättelandet Indien, både miljö, politik och ekonomi.

Men hon har alltid lyft upp kvinnornas situation och rättigheter i Indien i sina reportage.

- Och det kommer jag att fortsätta med, säger hon.


Idag, tisdag, fokuserar SVT på Indien i följande program:

Gomorron Sverige

Malin Mendel Westberg berättar, med start kl 06.53, om vad som hänt efter de uppmärksammade gängvåldtäkten i Delhi. Och de människor hon mött som visar att det finns hopp för Indiens kvinnor.

Korrespondenterna

Hela Korrespondenterna handlar om Indien denna kväll. Tittarna får följa den unga advokaten Nayantara när hon gifter sig. Men också Gira som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som lyckades få förövarna i fängelse och nu kämpar mot kvinnoförtrycket.

Vidare medverkar Indiens mest kända feminist, mannen som offrade allt för att förse indiska kvinnor med billiga bindor.

Gira som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som lyckades få förövarna i fängelse

Gira som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som lyckades få förövarna i fängelse och nu kämpar mot kvinnoförtrycket. (foto: SVT)

Rapport

Reportage om Gira (se ovan).

Aktuellt

Reportage om kvinnor i som träffas och sover i en park i protest mot bristen på säkerhet. Malin Mendel Westberg medverkar också i studion och berättar om betydelsen av sociala medier för kvinnorörelsen.

- Kvinnorna organiserar sig genom sociala medier. Jag tror det kommer att bli jättestort framöver. Även om  många är ganska fattiga så har de flesta en mobil och tv, säger Malin Mendel Westberg.

Kulturnyheterna

Indisk regissör kommer till Stockholms filmfestival med en film om en kvinnlig elitboxare. Han deltar också i debatt om kvinnor på Kulturhuset.

Lilla Aktuellt

Flickor situation i Indien, Malin Mendel Westberg medverkar i studion.

Sportspegeln

Reportage om Soniya, kvinnlig boxare som känner sig trygg eftersom hon att kan försvara sig mot våldtäktsmän. Men hennes kamp mot toppen har varit allt annat än enkel.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör