13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fr.v. Robert Gustavsson, Sigrid Renklint och Robert Reinholdsson, reportrar i Västerås.

Fr.v. Robert Gustavsson, Sigrid Renklint och Robert Reinholdsson, reportrar på SVT Nyheter Västmanland i Västerås. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 12 april 2015 07:00 - Uppdaterad 17 april 2015 16:00

­– Vi har världens möjlighet om vi tar den!

Idag söndag smygstartar de nya regionala nyhetsprogrammen med två korta söndagssändningar, inför sjösättningen i full skala i morgon. Regionalnyheternas chef Christina Ågren är mycket entusiastisk, men på SVT Nyheter i ”tio-orten” Västerås är medarbetarna skeptiska till hur de nu frigjorda resurserna fördelas.

Christina Ågren, chef för regional- och minoriteter på SVT Nyheter har haft bråda dagar på sistone, inför den stora omgörningen av regionala nyheterna som nu blir verklighet. I fredags var det exempelvis stor invigning av SVT:s helt nya redaktion i Södertälje, samtidigt som informationskampanjerna som bäst pågår gällande de nya namnen på nyhetsprogrammen och de nya sändningstiderna.

– Vår omgörning har också rönt internationell uppmärksamhet. Bland annat har France Télévisions, det stora allmänna TV-bolaget i Frankrike varit här och noga studerat vad vi gör och hur vi gör det. NRK var här i höstas och jag har blivit inbjuden till Irland i maj, säger Christina.

Christina Ågren, chef regional & minoritet SVT Nyheter

Christina Ågren, chef regional & minoritet, SVT Nyheter. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Mycket energi

Nu i helgen överges de gamla programnamnen och alla de regionala programmen blir SVT Nyheter. De flesta sändningstiderna ändras och framförallt så ska varje redaktion från och med nu alltid göra sitt eget program. Alltså helt slut med t ex uppsalanyheter i Stockholm och sundsvallsnyheter i Jämtland.

– Jag upplever att det finns väldigt mycket energi överallt ute i organisationen. Vi har närmare 60 nya medarbetare och i princip alla närmare 400 regionala medarbetare och chefer har utbildats under det senaste året. Det handlar om allt från foto och journalistik till nya arbetssätt säger Christina.

Även om en ökande del av SVT:s publik tar del av olika program när de vill så är fortfarande den övervägande delen av regionalnyheternas publik tablåbundna tittare som många gånger rättar in sina kvällar efter nyhetsprogrammens sändningstider.

- När vi nu exempelvis flyttar huvudsändningen från 19.15 till 18.30 så innebär det otvivelaktigt en ommöblering i folks vardagsrum. Det måste vi ha respekt för, menar Christina Ågren.

I redaktörernas nya system görs uppgifter som tidigare låg på sändningsproducenter

I redaktörernas nya system görs uppgifter som tidigare låg på sändningsproducenter.

Lämna komfortzonen

Meningen med den regionala nyhetsomgörningen är att säkra SVT Nyheters starka ställning inför framtiden, genom att göra för människor mer angelägna nyheter, genom att bli mer lokala och genom att nå nya tittargrupper, i yngre åldrar men även exempelvis bland dem som har invandrarbakgrund. Nyheter ska göras i dialog med publiken och sociala medier ska utnyttjas.

- Vi kommer att bli tvungna att välja bort att bevaka mycket av det vi kanske gjort tidigare, allmängods. För att i stället satsa på att vara agendasättande och hitta ämnen och teman som berör. Det handlar också om att vi måste våga lämna komfortzonen och ta oss ut i delar av verkligheten där vi inte varit så mycket förut, säger Christina Ågren.

Skenet bedrar – SVT i Västerås har ett stort hus men få människor.

Skenet bedrar – SVT i Västerås har ett stort hus men få människor.

Tufft för tio-orter

I en lokal i ett gigantiskt kontorshus i Aseas gamla kvarter i centrala Västerås finns SVT Nyheter Västmanland eller Västmanlandsnytt som nyhetsprogrammet hette fram till i fredags.

Där på redaktionen arbetar nu 10 personer som ska fylla 42 sändningar i veckan.

– Det känns helt rubbat. Vi ska göra alla sändningar själva med i princip oförändrade resurser, säger reportern Sigrid Renklint.

Sigrid Renklint är frustrerad över SVT Västmanlands små resurser.

Sigrid Renklint är frustrerad över SVT Västmanlands små resurser.

Fram till nu har Västeråsredaktionen gjort en egen sändning per dag, kl 19.15 (programledd från Örebro), övriga tider har publiken i Västmanland fått Tvärsnytt med en blandning av inslag från Örebro och Västmanlands län.

– Självklart är det bra att satsa på mer lokal och mer angelägen journalistik men ge oss då förutsättningar att göra det, tycker Sigrid Renklint och får medhåll av kollegorna Robert Reinholdsson och Robert Gustavsson.

Fr.v. Robert Gustavsson, Sigrid Renklint och Robert Reinholdsson, reportrar i Västerås

Fr.v. Robert Gustavsson, Sigrid Renklint och Robert Reinholdsson, reportrar i Västerås.

Chef enda tillskott

Av de förstärkningar som nu görs av den regionala journalistiken får Västerås en ökning av personalstyrkan med en tjänst – i form av redaktionschefen Anders Kauranen.

– Vi är väldigt glada för att få en chef men vi hade behövt fler nya medarbetare för att kunna fylla alla egna sändningar med kvalitativ journalistik, säger Sigrid Renklint.

SVT Nyheter Västmanland i Västerås. T.v. redaktör Silvia Anna Brauer och reporter Johanna Olofsson t.h.

SVT Nyheter Västmanland i Västerås. T.v. redaktör Silvia Anna Brauer och reporter Johanna Olofsson t.h.

Frustrationen på SVT Nyheter Västmanland är påtaglig över de såkallade tio-orternas förutsättningar och vad man upplever som en orättvis resursfördelning, vid jämförelse med många andra orter där redaktionerna får mer än dubbelt så många medarbetare.

Orättvist för tittare

Reportern Johanna Olofsson tycker att publiken i länen där de regionala nyheterna görs av 10-personersredaktioner diskrimineras av SVT.

– Hade licensbetalarna här känt till hur lite som satsas på bevakningen av deras område i jämförelse med många andra län hade dom blivit rasande, tror hon.

Trots frustrationen är man på SVT Nyheter Västmanland laddade inför starten av de nya regionala nyheterna.

­– Det är klart att det är bra att alla våra sändningar nu blir Västmanland. Men vi kommer ju ibland att behöva sända inslag som inte är gjorda här. Och så kanske vi kan etablera nya samarbeten. Med Eskilstuna exempelvis, en annan tio-ort som bara ligger fyra mil från Västerås, betydligt närmare än Västmanlandsnytts gamla moderort Örebro.

Redaktör Silvia Anna Brauer bygger sändningar i det nya systemet.

System tar tid

Redaktören Silvia Anna Gruber sitter vid dubbla dataskärmar och bygger gamla Västmanlandsnytts näst sista sändning. Systemet är dock redan det nya och redaktörerna för de nya regionala programmen har hunnit få en hel del övning inför den nya tillvaron då många av dem ska göra många fler sändningar än idag.

Redaktör Silvia Anna Brauer

Redaktör Silvia Anna Brauer.

– Det jag upplever är att det nu blivit mindre tid till det rent journalistiska, att utveckla inslag och ge reportrar feedback. Eftersom vi redaktörer nu fått ta över arbetsmoment som tidigare sändningsproducenter utförde, säger Silvia.

Men hon hoppas på att mer erfarenhet av systemen så småningom kan ge henne tillbaka en del av den journalistiska tid hon nu förlorat.

En annan sak som irriterar medarbetarna på SVT Nyheter Västmanland är oklarheter in i det sista hur man ska arbeta på webben.

– För mig är detta en jättestor fråga. Vi riskerar att komma hopplöst efter om det inte avsätts resurser för lokal webb. Det kanske kommer att funka men vi har ännu - dagen innan det drar igång - inte fått några trovärdiga, lugnande besked, säger Sigrid Renklint.

Ska märkas direkt

I sitt rum i T-22 i Stockholm sitter chefen Christina Ågren lite spänd och mycket förväntansfull över vad de regionalas 385 medarbetare och 21 nyhetserbjudanden kommer att uträtta från och med idag.

– Jag har förståelse för oron på de mindre orterna. Allt bygger på att vi klarar att tillsammans ta ansvar för att publiken får ett bra utbud, att vi ser oss som en stor regional redaktion i nära samarbete med riksnyheterna och sporten. Därför har vi inrättat fyra publiceringsområden med fyra nyhetschefer som har ansvar för att säkerställa att samarbetet fungerar. Onlinespecialisterna har t ex ett extra ansvar för de mindre orterna. Men det är det jag har mina ögon på. Att säkerställa samarbetet, säger Christina.

– Jag tror och hoppas att tittarna kommer att märka skillnad. Genom att vi ändrar vårt tilltal och vårt urval. Och förstås genom att alla sändningar/digitala leveranser nu blir lokala. Jag är jätteglad över vår regionala widget på nyhetsettan. Den visar på SVT Nyhets kompletta erbjudande. Ingen annanstans sker det en så kraftig satsning regionalt just nu. Vi har nu världens möjlighet om vi tar den.

Fakta Nya regionala:

21 nya program ett för varje län – Kronoberg/Kalmar och Östergötland/Gotland undantagna. SVT Nyheter Södertälje och SVT Nyheter Helsingborg är kompletterande program i Stockholms respektive Skåne län. Alla 21 gör alla sändningar/digitala nyhetserbjudande under eget namn.

42 sändningar per vecka den längsta sändningen, måndag-fredag flyttas från 19.15 till 18.30 i SVT1 och blir 13 minuter. Bland nyheterna finns även en regional sändning alla vardagar efter Rapport, kl 19.55.

Kontrollrumsorter morgon/helg: Umeå, Falun, Norrköping, Göteborg, Malmö och Örebro (till september). Sänder fyra program var, förutom Norrköping som sänder fem program.

Kvällstid vardagar är även Luleå, Sundsvall, Karlstad och Växjö bemannande.

Programledarorter Malmö, Växjö, Göteborg, Karlstad, Örebro, Norrköping, Stockholm, Falun, Sundsvall, Umeå, Luleå.

Programledarorter morgonsändningar  Malmö. Göteborg, Norrköping, Stockholm, Umeå, Örebro (till september)

Orter utan programledare (”10-orter”)  Helsingborg, Karlskrona, Halmstad, Jönköping, Eskilstuna, Västerås, Södertälje, Uppsala, Gävle, Östersund.


247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör