21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Edit.se - SVT:s nya plattform på nätet.

Edit.se - SVT:s nya plattform på nätet.

Publicerad 9 april 2015 12:02 - Uppdaterad 17 april 2015 16:01

Clara Mannheimer svarar på kritiken av nya Edit.se

På onsdagen lanserade SVT Edit.se – en mötesplats på nätet för kultur - och samhällsintresserade unga vuxna.

Sajten hann knappt publiceras förrän den började kritiseras i media för att vara både plagiat, för vänsterorienterad, för dyr och ha en för stor redaktion.

Programbeställare Clara Mannheimer svarar på kritiken och berättar om tankarna bakom om satsningen.

Clara Mannheimer

- Edit är ett tv-innehåll med en sajt, och det har inte framkommit så tydligt i media. Där har vi varit för otydliga vid lanseringen, säger programbeställare Clara Mannheimer, självkritiskt.

Med start i oktober, och tolv veckor framåt, kommer Edit att sändas som tv-program i broadcast. Det innehåll som finns på sajten kommer speglas i  tv-programmet. 

Därför lanserade man sajten nu – ett halvår innan programmet startar – för att redaktionen ska ha dessa månader på sig att producera material till programmet utifrån alla de idéer som kommer in till sajten.

- Vi vill vara i dialog med publiken. Det är en möjlighet som öppnas nu är för tittare att själva få vara kreativa och att  berätta sina historier, det som känns relevant för dem. Det är ett stort värde att få berätta själv och inte att andra berättar om en, säger Clara Mannheimer.

Öppnar upp SVT för fler

Men satsningen Edit är också ett sätt att öppna upp SVT för fler, både framför och bakom kameran.

- Det kryllar av otroliga begåvningar och kreativa människor i Sverige, men det är väldigt svårt för de allra flesta att komma in på SVT. Här vill vi erbjuda en möjlighet för alla att skicka in sina idéer. En del av dem kommer vi att kunna hjälpa att realisera sina idéer. Alla kanske inte kan klippa eller filma, men har en jättebra idé – då finns plötsligen möjligheten att kanske få genomföra den tillsammans med Edit. Vi vill dela med oss av den kunskap som finns på SVT, säger hon.

Vänster-röster

Ett mål med Edit är att vara så bred och inbjudande som möjligt. Att alla röster och synpunkter ska vara välkomna. Men kritik har redan framförts att det som lagts ut på sajten är för vänsterorienterat. Vad svarar du på det?

- Vi har varit igång en dag, så det är väldigt snabbt att döma efter det, tycker jag.

- Jag tycker att många av de texter som hittills publicerats handlar om identitet – vilket är högst relevant. Vem är jag? Hur blir jag sedd? Det kan jag inte se som vänsterfrågor. Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och det tror jag både vänster och höger kan skriva under på, säger Clara Mannheimer.

För dyr produktion?

Man har också tyckt att Edit.se liknar andra sajter som till exempel Nöjesguiden och Politism?

- Det kanske är kritik av designen, men jag tycker det är snyggt. Det kommer också att bli tydligare framöver hur vi särskiljer oss eftersom vårt huvudfokus är rörlig bild. Nu syns ju inte det eftersom vi knappt kommit igång med produktionen av rörlig bild än.

En del har också tyckt att Edit är en för kostbar produktion med alldeles för stor redaktion – sju personer. Och att betydligt större sajter haft mindre antal personer.

Men det håller inte Clara Mannheimer med om.

- Nej, det är inte en stor redaktion. Inte när man betänker att vi gör tv-program och rörlig bild. Snarare tvärtom.

- Jag var tidigare chefredaktör för Nöjesguiden och jag vet att det krävs hjärna och penna för att skapa en artikel, men det krävs mer resurser för att göra ett tv-program i form av foto, ljud, klipp. Det är en större apparat som kräver mer resurser. Så sju personer på redaktionen är inte mycket.

Nya talanger

När man har satt samman Edit-redaktionen har man också varit mån om att ta in nya talanger som inte är så erfarna. Där måste man också, menar Clara Mannheimer, ta höjd för att man kan behöva lite mera tid på sig vid produktionen.

Har ni fått någon respons från själva målgruppen efter första dagen?

- Ja det har vi verkligen fått. Många har hört av sig och varit positiva och sagt typ ”Åh vad kul!”.

Fakta:

Edit.se – en mötesplats på nätet för kultur - och samhällsintresserade unga vuxna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör