15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dogge Dogelito

Dogge Doggelito är en av de medverkande i En sång om glädje i påsktid, där det bjuds på både rap och gospel (fredag 3 april kl 18.15 i SVT1). (foto: Foto: Richard Niklasson)

Publicerad 2 april 2015 07:00 - Uppdaterad 9 april 2015 20:08

SVT bjuder på ett välfyllt påskägg!

Bland påskens många godbitar hittar vi både Eurovision Song Contests 60-årsjubileum, musikdokumentärer om Electric Banana Band, Björn Afzelius och Billie Holiday och en extrainsatt dokumentär om Tomas Tranströmer.

Men också thriller, långfilmer och en serie från Jerusalem om påskens berättelser samt de direktsända gudstjänsterna från Växjö domkyrka.

Här följer ett urval av påskens program:


Musik

Electric Banana Band

Electric Banana Band (foto: SVT)

Electric Banana Band

Svensk musikdokumentär om Electric Banana Band som bildades 1980. Sommaren 2014 gjorde de sin sista turné med konserter på bland annat Sweden Rock. Programmet innehåller tillbakablickar på deras tidigare samarbeten med bandet, nyinspelade intervjueroch massor med roliga låtar. (2/4 kl 20.00 i SVT1)

Kajsa Grytt Foto: SVT

Kajsa Grytt (Foto: SVT)

Kajsa Grytt - Ett känsligare universum

Porträtt av musikern och författaren Kajsa Grytt och återföreningen av punkbandet Tant Strul. Filmen utforskar Kajsas värld, både som konstnär och som människa. (Långfredag kl 20.00 i SVT2)

Musikspecial om Billie Holiday

På tisdag skulle en av de största jazzsångerskorna genom alla tider, Billie Holiday, ha fyllt 100 år. Hennes liv blev något av en berg-och-dalbana och är omgivet av en mängd myter. Artister som stod henne nära och ett rikt, sällan skådat filmmaterial hjälper oss att bilda en ny uppfattning om legenden Billie Holiday. (Påskafton kl 19.00 i SVT2)

Billie Holiday

Billie Holiday

Petra Mede

Petra Mede

Eurovision Song Contest firar 60 år

ESC fyller 60 år i år. Detta firades stort med en gala den 31 mars på Eventum Apollo Hammersmith i London där bland andra eurovisionvinnarna Conchita Wurst och bröderna Herreys uppträder. Programledare är Petra Mede och Graham Norton. Sarah Dawn Finer och Christer Björkman avrundar kvällens Eurovisionfirande med gäster och inspel. (Påskafton kl 21.50 i SVT1)

Samhälle och dokumentärer

Hunger

Våren 2012 satsar lyxkrogen Frantzén/Lindeberg i Stockholm på att få det högsta erkännandet en restaurang kan få: en tredje stjärna i den mytomspunna Michelinguiden. Men de höga ambitionerna och jakten på perfektion har ett pris. Vad måste man offra för att bli bäst i världen? (Torsdag 2/4 kl 20.00 i SVT2)

Tusen bitar - en film om Björn Afzelius

En kritikerhyllad dokumentär om Björn Afzelius, där filmarna Magnus Gertten och Stefan Berg fått tillgång till ett rikt arkivmaterial och satt samman ett unikt porträtt som visar nya sidor hos en lika motsägelsefull som folkkär artist. Marianne Lindberg De Geer, Mikael Wiehe m.fl. medverkar i filmen. (Långfredagen kl 21.00 i SVT1)

En kritikerhyllad dokumentär om Björn Afzelius. Foto: SVT

En kritikerhyllad dokumentär om Björn Afzelius. (Foto: SVT)

Tomas Tranströmer

Med anledning av Tomas Tranströmers bortgång visas litteraturporträttet från 2011 då Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur. SVT:s Ann Victorin följde honom genom åren och ger unika inblickar i hans liv och historia med hjälp av såväl nyare material som arkivbilder. (Påskdagen kl 11.25 i SVT2)

Öppet arkiv visar flera program med Tomas Tranströmer. Ett från hans sommarhus på Runmarö där han bland annat läser sin dikt ”Andrum Juli”. I Poesin sjunger blir Tranströmers dikter tonsatta och framförda av musiker. I Kulturen träffar Ann Victorin Tranströmer och talar om hans relation musiken och hur nära hans poesi ligger denna konstform. (Se länk nedan)

Dox: Samurajer och idioter

Som nybliven vd för anrika Olympus upptäckte Michael Woodford stora hål i räkenskaperna. Men i stället för att hyllas blev han avsatt, tvingades fly hals över huvud och fruktade för sitt liv. Olympus hade dolt förluster på över 15 miljarder kronor, en hemlighet som hållits i över två decennier. (6/4 kl 22.00 i SVT1) 

 Koji Miyata, före detta vd för Olympus  Foto: SVT

Koji Miyata, före detta vd för Olympus (Foto: SVT)

Drama och film

Lava

Isländsk thriller från 2014. Kriminalaren Helgi Marvin Runarsson har fått ett fall som från börjar ser enkelt ut, men som tvingar honom att fundera på om han kan ha överseende med ett mord för att kunna rädda livet på sin egen dotter. (Långfredagen kl 22.45 i SVT2)

Kriminalaren Helgi Marvin Runarsson

Kriminalaren Helgi Marvin Runarsson i Lava har fått ett fall som från början ser enkelt ut. (Foto: SVT)

Bon appétit

Fransk långfilm från 2012. Hortense Laborie driver ett litet värdshus i den lilla staden Périgord när hon en dag får ett oväntat erbjudande. Hon har handplockats via rekommendationer att bli den franske presidentens kock och kastas rakt in i hetluften. (Påskafton kl 21.30 i SVT2)

Bon appétit

Bon appétit

Ego

Svensk långfilm från 2012. För Sebastian Silverberg handlar allt om utseende, festande och hans enorma ego. När allt går som bäst råkar han ut för en olycka och förlorar synen. Han tvingas omvärdera sitt liv för att finna det som ligger bortom ytligheten och som verkligen betyder något. (Påskdagen kl 22.00 i SVT2)

Sebastian (Martin Wallström)

Sebastian (Martin Wallström) i Ego. (Foto: Frida Wendel/Filmlance)

Andligt

Påskens gudstjänster på Långfredagen och Påskdagen direktsänds från Växjö domkyrka. På Långfredagen är det domprost Thomas Petersson som predikar och på Påskdagen är det biskop Jan-Olof Johansson som predikar - dagen innan han går i pension och lägger ned biskopsstaven. (3/4 och 5/4 kl 10.05 i SVT2)

Dr Michael Scott i Efesos.

Dr Michael Scott i Efesos. (Foto: Kenny Ralston/Parthenon Entertainment Ltd)

Jesus och kristendomens martyrer

Amerikansk dramadokumentär från 2014 i tre delar som sänds i påsk. Hur växte kristendomen fram i det romerska riket? Dr Michael Scott söker kunskap om hur spridningen av den kristna tron skedde i ett klimat där den inte var särskilt välkommen. Där Jesus korsfästelse inte gjorde honom ihågkommen som utstött och bortglömd, utan stärkte hans ställning och fick kristendomen att se korsfästelsen som en av de centrala delarna inom religionen. (3,5 och 6/4 kl 18.00 i SVT2)

Påven Franciskus Foto: SVT

Påven Franciskus (Foto: SVT)

Påven på Colosseum i Rom

Påven Franciskus närvarar på långfredagens direktsända gudstjänst från Colosseum i Rom, en plats där många kristna martyrer dödats för sin tro. Kommentator: Kaj Engelhart. (Långfredagen kl 21.15 i SVT2)

Påskens berättelser från Jerusalem

Biskop Jan-Olof Johansson berättar på mplats i Jerusalem om den första påsken. Serien utgörs av fem korta tv-program, ett för varje dag under påskhelgen. (2/4 kl 17.25, 3/4 kl 18.10, 4/4 kl 18.10, 5/4 kl 18.10 och 6/4 kl 17.50).

Barnens påsk

Parkteaterns hyllade musikal där orädda Yllet ger sig iväg ut i världen för att rädda sina tillfångatagna vänner.  Foto: SVT

Parkteaterns hyllade musikal där orädda Yllet ger sig iväg ut i världen för att rädda sina tillfångatagna vänner. (Foto: SVT)

Veckans föreställning Kåldolmar och kalsipper

Parkteaterns hyllade musikal där orädda Yllet ger sig iväg ut i världen för att rädda sina tillfångatagna vänner. Tillsammans med Sjörövar-Jenny och Spöket hittar figurerna äventyr, dans och sång som får dem att växa och våga. En fantasifylld saga och föreställning byggd på Nationalteaterns välkända låtar från 1970-talet. (Påskafton kl 16.45 i Barnkanalen)

Sport

Fotbollskväll

Allt om allsvenskan: målen, profilerna och de hetaste samtalsämnena. Programledare: Mats Nyström. Experter i studion: Daniel Nannskog och Markus Johannesson. (Annandag påsk kl 22.15 i SVT2)

Fr.v. Daniel Nannskog, Mats Nyström och Markus Johannesson.

Fr.v. Daniel Nannskog, Mats Nyström och Markus Johannesson. (Foto:Carl-Johan Söder)

Många godbitar i Öppet arkiv

Öppet arkiv firar påsk tillsammans med Svenska tv-historier som sänds i tre avsnitt över påskhelgen. I avsnitten får vi höra historierna bakom Skärgårdsdoktorn, Magnus och Brasse och Galenskaparna och After Shaves Macken. Dessa guldkorn kan ses i Öppet arkiv.

I samband med att dokumentären om Electric Banana Band visas bjuder Öppet arkiv på ett kärt återseende av Trazan Apansson och Banarne.

Dessutom kommer Öppet arkivs tittare få en extra överraskning i påskägget, det mycket önskade kostymdramat ”Macklean” om Rutger Macklean, adelsman och officer på Gustav III:s tid. I rollen som Gustav III ser vi Gösta Ekman.

Många program att kolla på i Öppet arkiv i påskhelgen!

Med reservation för ändringar i tablån.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör