13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Pejl på svt.se

SVT Pejl på svt.se

Publicerad 26 mars 2015 10:30 - Uppdaterad 30 mars 2015 18:08

SVT Pejl integreras i SVT Nyheter

Begreppet SVT Pejl försvinner när projektet nu blir en helt integrerad del av SVT:s nyhetsarbete.

- Ambitionen är att ta nästa steg med Pejl, säger nyhetsdivisionens chef Olov Carlsson. Vi vill bibehålla de stora sammanställningarna och visualiseringarna, men samtidigt göra mer datajournalistik i kombination med dagsfrågor och kortare projekt. 

SVT Pejl startades 2011 som ett utvecklingsprojekt i SVTi för att gå vidare efter de framgångar som valkompassen och kandidatguiden Valpejl blev i samband med valet 2010.

Sommaren 2013 övergick SVT Pejl organisatoriskt till SVT Nyheter där Pejl varit ett projekt tills nu.

Kristofer Sjöholm

– SVT ville göra nyheter, datavisualiseringar och bygga interaktiva webbtjänster som kompletterade och berikade det ordinarie nyhetsutbudet på SVT, säger Kristofer Sjöholm som lett projektet från start men som nu snart lämnar SVT.

Stora Journalistpriset

Under de senaste åren har SVT Pejl erhållit flera fina utmärkelser, bl a Stora Journalistpriset som Årets förnyare för Valpejl och en Guldspade i webbklassen för den Fas 3-satsning som gjordes med Uppdrag granskning och SVT Nyheter.

SVT Pejl var som störst under fjolårets valrörelse då projektets journalister tillsammans med ett utvecklingsteam på SVTi tog fram bl a den nya valkompassen och jobbade med den stora #din röst-satsningen.

– När jag nu slutar är det bara två journalister kvar från det som varit SVT Pejl och de kommer nu att jobba integrerat i SVT Nyheter. Jag tycker förstås det är sorgligt, eftersom vi byggt upp något bra som vi varit stolta över, men samtidigt förstår jag också att SVT måste renodla och lyfta ett fåtal varumärken bättre, säger Kristofer Sjöholm.

Minska enskilda finansieringen

Olov Carlsson

Olov Carlsson

Olov Carlsson säger att utifrån Pejl, som ett slutet projekt, så är det en renodlad tjänst mindre på Pejl.

- Programledningen vill minska den enskilda finansieringen av projektet och att vi på SVT Nyheter och Sport effektiviserar fram resten. Men det låter sig inte göras över natten då vår nyhetsleverans i övrigt, både i bemanning över dygnet, i volym, snabbhet och kvalité också ska öka, säger han.

- Däremot anser vi att möjligheten att växla upp och prioritera om när det är motiverat är enklare när Pejl blir en integrerad del av redaktionen istället för ett eget projekt. På så sätt kan vi också få ut mer synergier även mot våra regionala redaktioner, med nyanställda webbspecialister, och mot SVT Sport, fortsätter han. 

Olov Carlsson tror att ett integrerat arbetssätt gör att man på ett bättre sätt än idag kan koppla visualiseringar till kortare projekt i kombination med publiceringsplaner på större jobb.

- Förhoppningen är att på så sätt öka exponeringen mot publiken så att fler också hittar till det fantastiska innehåll som är möjligt att göra genom big data, databas-sammanställningar och visualiseringar, säger Olov Carlsson. 

"Satsar förmodligen minst"

Kristofer Sjöholms uppfattning är att SVT - från att ha varit den av de stora medieaktörerna som satsat mest på datajournalistik - gått till att i dagsläget vara den som förmodligen satsar minst. 

Innehållschefen för SVT online Kristian Lindquist säger att SVT kommer att satsa mer på datajournalistik och visualiseringar de närmaste åren.

Olov Carlsson:

- Vi har haft höga ambitioner med vår databasjournalistik och de består - även fortsatt är vi en av de redaktioner i Sverige som har högst ambitioner inom området.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Marika Ireblad

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör