15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nu ska finansieringen av tv-avgiften utredas på nytt.

Nu ska finansieringen av tv-avgiften utredas på nytt. (foto: Pontus Lundahl / TT)

Publicerad 26 mars 2015 14:28 - Uppdaterad 30 mars 2015 18:08

Finansieringen av public service utreds på nytt

På torsdagen klubbade kulturutskottet ett betänkande som innebär att en ny finansieringsmodell av public service ska utredas.

Utredningen ska vara klar i god tid före år 2020, då den nya tillståndsperioden inleds.

I en sammanfattande kommentar kring beslutet i Kulturutskottet skriver man att nuvarande finansieringsmodell med radio- och tv-avgift infördes för att garantera public service oberoende och självständighet. Modellen har fungerat väl och betalningsviljan är god, men med anledning av den senaste tidens utveckling och Högsta förvaltningsrättens dom är det viktigt att regeringen aktivt arbetar med finansieringsmodellens utformning.

"Utskottet anser därför att en utredning av radio- och tv-avgiften bör komma till stånd i god tid inför nästa sändningstillstånd. Arbetet ska syfta till att ta fram en solidariskt finansierad och långsiktigt trygg modell som garanterar public service fortsatta oberoende. Utredningen bör vara blocköverskridande och parlamentariskt sammansatt."

Blocköverskridande

- Det här är en viktig fråga som berör så gott som alla i Sverige. Det är därför bra att man förtydligat att utredningen ska vara blocköverskridande och parlamentarisk, säger vd Hanna Stjärne.

- Det är också bra och att man så tydligt markerar att vårt oberoende ska vara en utgångspunkt för utredningen. Beslutet innebär ju inte att tv-avgiften med säkerhet försvinner. Vilken finansieringsform utredningen landar i går inte att veta förrän den är gjord, allt annat vore att förekomma den, fortsätter hon.

Kommentarer

– Avgiften ska separeras från skattesystemet så att oberoendet garanteras. Detta är självklart eftersom public service är en del av demokratin som alla på något sätt tar del av, skriver ledamoten Bengt Eliasson (FP) i ett pressmeddelande

Ulla Rydbeck, politisk sekreterare/rådgivare för socialdemokraterna skriver i en kommentar:

- Det sägs alltså inte att nuvarande system ska skrotas. Det sägs inget om direktiv till den kommande utredningen. Det sägs inte att det inte skulle vara möjligt att nuvarande system behålls. Detta betyder att utskottet fattat beslut om en utredning men har inte pekat i vilken riktning som denna utredning kommer att landa.

Så vill svenskarna betala

I en undersökning som SVT genomförde i höstas, om hur svenskarna själva vill betala för public service, framkom att 60 procent vill att avgiften ska tas ut som en extra skatt, antingen öronmärkt eller som del i den stora skattekakan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör